Au fost aprobate metodele de intervenție imediată în cazul urșilor
La finalul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Florin Cițu a declarat: “A fost aprobată OUG privind metodele de intervenție imediată pentru specia de urs brun. Am transmis nevoia unei strategii pentru a controla populația de urși. Este o măsură care va rezolva problema pe termen scurt, dar este datoria Ministerului pentru strategia de termen lung, implementată în cel mult un an de zile“.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat că, potrivit actului normativ, în cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenție imediată, condusă de primar sau de viceprimar. Aceștia vor decide, în baza expertizei profesionale, asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului. Potrivit lui Tánczos Barna, actul normativ aprobat asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitățile de pericol.
Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.
“Scopul principal al Ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.
Potrivit actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.
Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului, de echipa de intervenţie, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionareaintervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun.
Echipa de intervenţie este formată din:
primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situaţii de urgenţă conform art. 12 alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă;
personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezenţa exemplarului de urs;
personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului care a încheiat contract de permanenţă cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, în zona unde s-a produs evenimentul;
medicul veterinar.
Conducătorul echipei de intervenţie este primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.
Conform sursei citate, în vederea punerii în aplicare a acestor prevederi şi pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind tranchilizarea şi relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împuşcare a exemplarelor de urs, unităţile administrativ-teritoriale vor încheia contracte de prestări servicii cu gestionarii fondurilor de vânătoare şi medicii veterinari, cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Modelele de contracte de prestări servicii se stabilesc prin ordin al ministrului Mediului, apelor şi pădurilor, care se emite în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Costurile privind intervenţia se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenţia în baza contractului de prestări servicii de permanenţă încheiat cu Gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică şi se decontează de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi în baza documentelor justificative depuse de unităţile administrativ – teritoriale la Gărzile forestiere.