Există în lume un loc al primelor amintiri, acolo unde sufletul fiecăruia dintre noi a îmbrăcat pentru prima oară haina viselor. Pentru noi toți, satul, înseamnă locul minunat pe care am pășit pentru prima oară, înseamnă rădăcinile noastre pe care nu le vom uita niciodată, indiferent unde ne vor purta valurile acestei lumi atât de grăbite și de agitate. Întotdeauna ne vom aduce aminte cu drag de aceste meleaguri. Este locul în care oamenii sunt mai veseli din fire, trăind mai intens bucuria vieții, cu un optimism pe care doar sătenii autentici îl pot avea. Acești oameni tipici, condiționațiși legați de mediul în care s-au născut și care nu ar renunța la locul lor natal pentru nimic in lume. Ei au ales să trăiască simplu, ordonat, frumos și cuvincios și nu și-ar da pacea, liniștea și fericirea lor simplistă pe nici o altă comoară a universului.
Comuna Moldovenești, a organizat anul acesta “Zilele Comunei “și “Festivalul cepei”, un eveniment frumos care s-a desfășurat între zilele 30 August-1 Septembrie, acestea au început cu primirea invitaților din localitățile înfrățite, expoziție de țesături și broderii, specifice zonei, inaugurarea muzeului satului, slujba religioasă, cu mic, cu mare localnicii s-au strâns împreună, în zi de sărbătoare. Oamenii au avut parte de concerte, interpretate de formația Kolompos, formația Parno Grast, și un concert deosebit susținut de Anamaria Dancs și Szabolcs Kadar, artiști ai teatrului de operetă din Budapesta,concert de muzica populară oferit de Crina și Alexia Prața, spectacole oferite de Asociația Var și Asociația Părinților din Moldovenești, de copiii și tinerii din comună și anume ansamblul folcloric Aranyosszek, spectacol de vioară, echipa de dans modern Unique dance, spectacolul ansamblurilor populare al școlii Gimnaziale Moldovenești, secțiile română și maghiară,ansambluri de dansuri populare: Rugyek (Mihai Viteazu), Fii Moților (Mihai Viteazu), Boglya ( Tureni), Izvorașul Tureniului (Tureni), dar și de concursuri de ciclism și de gătit, bineînțeles care s-au încheiat cu premierea participanților.A fost organizat și un campionat de fotbal, unde au fost premiați jucătorii, și nu în ultimul rând au fost multe activități pentru copii, jocuri distractive, ateliere și picturi pe față, teatru de păpuși susținut de Liliana Csaki, reprezentație pompieri unde toată lumea a putut sa înțeleagă viața eroică de pompier. Acestea s-au încheiat cu un frumos foc de artificii.
Primar Comuna Moldovenești, Mărginean Ioan:
“Vineri, 30 August a avut loc deschiderea oficială, unde au luat parte atât sătenii cât şi invitați speciali, în deosebi primari şi vice primari dar şi delegați ai localităților înfrățite cu comuna noastră. Evenimentele sunt diverse şi vor să mulțumescă pe toată lumea, ele fiind dedicate atât românilor cât şi maghiarilor.
Această ediție se bucură de un festival culinar, un concurs de ciclism montan, o cupă la fotbal, teatru de păpuşi, nunta de aur a cuplurilor ce au împlinit 50 de ani de căsnicie, ansambluri folclorice din Tureni, Mihai Viteazu şi Moldoveneşti. Capi de afiş al acestei ediții fiind Crina Prața şi Alexia Prața, iar evenimentul se va încheia cu un frumos foc de artificii”.
Publicată de Ziarul 21 pe Duminică, 1 septembrie 2019