În contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, se vorbește tot mai mult despre adăposturile de protecție civilă și buncăre antiatomice. În ceea ce privește adaposturile pentru protecție civilă, în teorie, acestea ar trebui să fie la subsolul fiecărei clădiri, în caz de atacuri sau alte tipuri de dezastre. În realitate, însă, numărul acestora este mult mai mic. În unele situații, spațiile au fost reorganizate astfel încât să servească nevoilor de depozitare ale persoanelor din clădirile respective.
România are 4358 de adăposturi de război. Dintre acestea, 5 sunt în Câmpia Turzii. În cazul unui atac aerian, românii sunt nevoiți să se ascundă în buncărele special amenajate. Îl avem alături de noi pe edilul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan pe care îl rugăm să ne spună câteva detalii despre adăposturile din Câmpia Turzii.
Rep.: Domnule primăr, să ne spuneți câteva detalii despre acest buncăr care se afla în subsolul primăriei.
Dorin Lojigan: Eu nu i-aș spune chiar buncăr, titulatura este de adapost de protecție civilă. Ne aflăm în adapostul de protecție civilă din cadrul primariei municipiului Câmpia Turzii, unul din cele cinci de care ați amintit. Primăria coordonează trei astfel de adapostrui. Mai există unul sub Palatul Copiilor și este în administrarea lor. Mai există încă unul pe strada Laminoriștilor nr 145, în administrarea unei societăți private ( Mechel). Toate cele cinci adăposturi sunt operaționale, ieri ( n.r. joi) s-a finalizat controlul ISU pe fiecare din aceste adăposturi mai puțin pe adapostul din incinta societății private, care are de făcut câteva remedieri. Adapostul este dotat cu apă, scaune, pături, extinctor. Centrala de alarmare este pregătită, din acest loc vom lansa semnale către populație. De asemenea, așa cum cere legislația, avem o ușă de evacuare, în situația în care nevoia o cere.
Rep.: Noi sperăm să nu folosim adaposturile
Dorin Lojigan: Eu sunt convins că nu le vom folosi, dar vreau să vă spun, pe de alta parte, că tot ceea ce se întâmplă acum este un lucru bun din punct de vedere al pregătirii acestor adaposturi. Cel de sub primărie a fost întreținut, însă celelalte adăposturi, fiind în subsolul blocului, locatarii le-au ocupat și cu alte lucruri, făcând din ele pivnițe, depozite etc. Noi am reușit să le pregătim, toate sunt dotate cu energie electrica, toalete uscate. Sunt pregătite și operaționale în acest moment, cum rezultă și din procesul verbal pe care l-au intocmit cei de la ISU.
Rep.: Domnule primar, v-aș îndemna să lansați un mesaj pentru cetățenii municipiului Câmpia Turzii pentru că, ei trebuie să rămână calmi. Nu este un motiv de panică dar de cele mai multe ori este bine să previ
Dorin Lojigan: Aceste tipuri de adăposturi există în legislație de ani de zile, nu au apărut acum. Lumea nu trebuie să înțeleagă că acum noi înființăm adăposturi ș.a.m.d. acestea există de când e lumea, doar că nimeni nu a pus bază pe ele. Noi le-am pregătit, în cazul în care, Doamne Ferește, se întâmplă ceva, deși, repet, sunt convins că nu se va întâmpla nimic.
Rep.: Am ajuns și la cel de-al doilea adapost, de pe strada Gh. Baritiu, și îl avem alături de noi pe șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, dnul Valentin Marinca, pe care îl rugăm să ne spună câteva detalii tehnice
Valentin Marinca: Al doilea adapost spre deosebire de primul adăpost este dotat și cu un filtru filtranto-ventilator acționat atât manual cât și electric. În cazul întreruperii energiei electrice, ventilatorul este operațional prin montarea unei manivele pentru extragerea substanțelor chimice periculoase din adaposturile de protecție civilă. Acest adapost are în componență tubulatura necesară pentru evacuarea și introducerea în adapost a aerului, un filtru filtranto-evacuator cu clapeta care filtrează praful din exterior, și mai jos avem un filtru pentru filtrarea substanțelor chimice și toxice, în cazul unu atac aerian asupra acestui adapost.
Toate adăposturile de protecție civilă sunt dotate și cu o ușă de evacuare în cazul în care ușa principală este blocată. Totodată, în acest adapost găsim o supapă antisuflu care se și blochează în cazul în care din exterior apar substanțe toxice. De asemenea, acest adapost are și doua toatele uscate care nu sunt conectate la rețeaua de canalizare, deoarece adapostup se afla la 4 metri sub nivelul pământului și nu se poate evacua canalizarea.