Fiecare om are baştina sa – acel colţ de rai purtat în suflet, indiferent de locul aflării, care păstrează unele dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa noastră, așa este satul Urca pentru oamenii ce îl locuiesc dar și pentru cei care au plecat și se întorc de fiecare dată cu dragă inimă, un prilej bun pentru a reuni oamenii este sărbătoarea satului “Jocul la Șură”
Păstrătorii tradiției din satul Urca, comuna Viișoara, au organizat și anul acesta, zilele localității. Un sat frumos, cu oameni gospodari și primitori.
Duminică, 25 august a avut loc în satul Urca din comuna Viișoara “Jocul la Șură” sărbătoarea dedicată tuturor locuitorilor din Urca, Viișoara și nu numai.
Sărbătoarea a început cu slujba religioasă ce a avut loc la biserica din satul Urca, după ceremonia religioasă a urmat parada portului popular ce a pornit din fața Bisericii Ortodoxe din Urca până la căminul cultural din același sat.
După o scurtă pauză de socializare în care s-a servit masa, cu bucate tradiționale românești, a urmat un recital susținut de formația Nelu Gabor și artiști precum Oana Vețel, Stan Sebastian, Răzvan Năstăsescu, Vasile Mureșan, Iacob Morar, formațiile de dansuri populare din Urca, Frata, Mociu,ansamblul folcloric “Ardeleana” condus de domnul Canta, formațiile folclorice din satul Ratuș raionul Criuleni, și nu în ultimul rând formațiile folclorice din Republica Moldova: Cucoara și Florile Dorului care au întregit programul Jocului la Șură din Urca.
Primarul comunei Viișoara, Ioan Roman:
“În primul rând vreau să vă spun bine ați venit în localitatea Urca, mai ales pentru că în acest an Urca 730 de ani de la prima atestare documentară, în acest sens vrând să suprapunem sărbătoarea satului, a 27-a ediție a festivalului “Jocul la Șură” cu 730 de ani de la prima atestare documentară, am reușit să ne mobilizăm, consiliul local, căminul cultural, primăria, biserica și școala sa organizăm o festivitate deosebită.
Vreau să vă spun că în cronicile maghiare în 1289 se vorbea despre hotarul Urcii, deci de atunci, sau și mai înainte au fost locuite de români și iată că astăzi, noi cei care păstorim comuna Viișoara, satul Urca, aducem un omagiu înaintașilor noștri, celor care s-au perindat de-a lungul istoriei în Urca. Vreau să vă spun că ne bucurăm că avem noroc de o zi frumoasă, ne bucurăm că am reușit să organizăm acest eveniment pentru că este bine să aducem plusul nostru de recunoștință eroilor neamului, pe lângă slujba religioasă pe care am avut-o la biserica din satul Urca, am organizat un parastas dedicat eroilor comunei Viișoara respectiv localitatea Urca, din primul război, al doi-le-a război mondial, veteranilor de război și nu în ultimul rând celor doi români morți, la revoluția 1848 cum reiese din documente.
Vreau să vă spun că este un act de normalitate a ne cunoaște istoria, în acest sens vrea să îl citez peun filozoffrancez “Numele celor care s-au jertfit pentru patrie, trebuie scrise cu litere de aur în patrimoniu, pentru a nu-i uita niciodată” pentru că fără ei noi nu am fi existat astăzi. Vreau să vă spun că în acest an vom amenaja un parc în Urca și vom inaugura un monument dedicat eroilor noștri din Urca, cel puțin, ma gândesc eu în data de 1 Decembrie.
Astăzi avem bucuria să avem oaspeți de peste hotare, din Franța și din Republica Moldova, ne bucurăm că o formație de dansuri populare și un grup vocal din Republica Moldova, in total 21 de persoane ne vizitează și au prezentat un spectacol deosebit, de asemenea avem un grup din Franța, prietenii noștri cu care suntem înfrățiți de cel puțin 15 ani, și care cu drag, în fiecare an ne vizitează.
De asemenea avem oaspeți din Frata și Mociu, pe care de mulți ani nu i-am avut pe la noi, vrem să închegăm din nou “ Jocul de pe Câmpie” sa îl aducem din nou la Urca, pe lânga asta avem formația condusă de Nelu Gabor, soliști de bază ai folclorului românesc, și sper să facem o propagandă bună folclorului românesc, pentru ca spuneam mai devreme, folclorul este poate printre ultimele valori, care ne da vigoare și ne reprezintă cu cinste în lume. Nu vă dați seama câte eforturi se fac în fiecare comună, să menținem o formație de dansuri populare, în condițiile actuale când bugetele sunt așa cum sunt.
Noi ne bucurăm că în comunele de pe câmpie, sunt primari, sunt directori de cămin, oameni cu suflet care au grijă de folclorul românesc.”
Publicată de Ziarul 21 pe Luni, 26 august 2019