<
Actualitate

Festivalului Internațional de Folclor ,,Flori pe Arieș” la Câmpia Turzii

Municipiul Câmpia Turzii, a fost, vineri, 8 iulie 2022, gazda celei de-a XVI a, ediții a Festivalului Internațional de Folclor ,,Flori pe Arieș”. Acest eveniment a fost organizat de către Primăria și Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii. La această manifestare culturală au participat ansamblurile folclorice din localitate, dar și ansamblurile folclorice din orașele înfrățite cu municipiul din Câmpia Turzii, din Ungaria și Republica Moldova, astfel:

• Ansamblul Folcloric „Ardeleana” al Centrului Cultural Câmpia Turzii;

• Ansamblul Folcloric „Mugurelul” al Centrului Cultural Câmpia Turzii;

• Cosmin Mocean, cu orchestra;

• Victoria și Bogdan Bizău, cu orchestra;

• Ansamblul Folcloric „Cimișarii” din Cimișlia, raionul Cimișlia, Republica Moldova;

• Ansamblul Folcloric „Mohacs”, Ungaria;

Prima parte a acestei manifestări culturale a început cu o paradă a ,,Portului Popular” în centrul Câmpiei Turzii. Cea de a doua parte a acestei manifestări s-a desfășurat la stadionul municipal ,,Mihai Adam” din localitate, unde, în prezența autorităților locale, dar și a publicului prezent, rând pe rând, fiecare ansamblu folcloric și-a etalat prin joc, măiestria lor coregrafică. O pată de culoare a acestui eveniment, au dat-o interpreții de muzică populară, Urcan Ana Maria o fetiță care la doar10 ani a participat la foarte multe concursuri atât naționale cât și internaționale, unde, a adus Câmpiei Turzii foarte multe trofee, Victoria și Bogdan Bizău, cu orchestra, o familie de muzicieni din Maramureș, cu foarte multe spectacole atât în țară cât și în străinătate și Cosmin Mocean, cu orchestra, un interpret de muzică populară din Cluj Napoca care îi place să se ocupe cu „distribuția de bună dispoziție ”.

Ansamblul Folcloric ”Mugurelul’’ al Primăriei municipiului Câmpia Turzii a fost înfințat în 1982 de către d-nul Nelu Mihășan și d-nul Emil Bujor, director la vremea aceea la Şcoala Generală nr.1 din Câmpia Turzii, împreună cu cadrele didactice. A participat, de-a lungul anilor, la foarte multe festivaluri și concursuri, atât în țară cât și în străinătate. În 1995 şi 1997 a participat la Festivalul Internaţional ,,Cerbul de Aur’’ de la Braşov unde, ansamblul ,,Mugurelul’’ s-a bucurat de un mare succes din partea specialiştilor în domeniu. Festivalul Internaţional ,,Cerbul de Aur’’a fost rampa de lansare a acestui ansamblul spre festivalurile internaţionale. În anul următor, a fost invitat de Televiziunea Naţională din Turcia, la cel mai mare festival de folclor din lume, organizat de preşidenţia şi guvernul statului turc. De-a lungul anilor în cadrul ansamblului ,,Mugurelul” s-au perindat zeci de generații de copii, care au dus mai departe tradiția și portul Câmpiei Transilvane și nu numai.

Ansamblul folcloric ”Ardeleana” al Primăriei municipiului Câmpia Turzii, instructor, maestru coregraf Martin Canta, este unul din cele mai vechi ansambluri folclorice din ţară. Ansamblul folcloric ”Ardeleana” s-a înfiinţat în anul 1949, iar pe parcursul anilor ansamblul a avut mai multe denumiri, ”Buciumul”, ”Sânzienele”, ”Doina Arieşului”. Ansamblul folcloric ”Ardeleana”, are o foarte bogată prezenţă scenică de-a lungul anilor, şi aici aş dori să amintesc, că acest ansamblu a fost laureat la toate ediţiile Festivalului Naţional ”Cântarea României”, a participat la foarte multe festivaluri folclorice naţionale şi internaţionale. Dacă e vorba despre premii, acestea sunt foarte multe, atât premii obţinute la festivalurile naţionale cât şi premii obţinute în afara ţării. De-a lungul anilor în cadrul ansamblului ,,Ardeleana” s-au perindat zeci de generații de copii, care au dus mai departe tradiția și portul Câmpiei Transilvane și nu numai.

Ansamblul Folcloric ”Cimișarii” din Cimișlia, raionul Cimișlia, Republica Moldova este un grup vocal din orașul Cimișlia, care promoveaza valorile folclorului de pe malurile Cogîlnicului. Trebuie menționat că orașul Cimișlia este un oraș înfrățit cu municipiul Câmpia Turzii din 2021. Acest ansamblu a concertat în mai multe localități din România, la manifestări cultural-patriotice.

Ansamblul Folcloric ”Mohacs” din Ungaria este un ansamblu folcloric care promovează datinile și obiceiurile locale. Acest ansamblu a participat de mai multe ori în municipiul nostru cu ocazia unor manifestări culturale. Orașul Mohacs este înfrățit cu municipiul Câmpia Turzii în 1990, imediat după revoluția din 1989.

La finalul acestei manifestări primarul Dorin Nicolae Lojigan a înmânat diplome și cupe participanților acestui eveniment devenit tradiție pentru Câmpia Turzii.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS