<
Actualitate

Festivalul de folclor „În grădina dorului” ediția a V-a

Cea de-a cincea ediție a festivalului folcloric ”În grădina dorului” eveniment organizat de Casa de Cultură Turda, cu sprijinul autorităților publice locale, s-a desfășurat anul acesta în zilele de 22 și 23 iulie.
În sâmbăta și duminica precedentă, pe scena amplasată în Parcul Central din Turda s-a desfășurat o veritabilă trecere în revistăa folclorului transilvănean, reprezentat ”În grădina dorului” de ansambluri folclorice din Someș Ilva (Bistrița), Zalău (Columna), Târgu-Mureș (Junii Târnavei), Jucu Someșan (Jucu – Cluj). Sâmbătă, 22 iulie, în prima zi a festivalului pe scenă au mai evoluat, cu începere de la ora 17, dansatorii de la ansamblurile folclorice Fiii Moților, din Mihai Viteazu, respectiv cei de la Datina turdeană. Programul zilei de sâmbătă, 22 iulie, s-a încheiat cu un concert susținut de solistul de muzică populară Ioan Dordoi. Prestațiaa cestuia a fost precedată de evoluțiile soliștilor Neluța Jarda (Bistrița), Matei Onica, David Crăciunaș, Denisa Cristea, Antonia Costina (Columna Zalău), Anastasia Hălmaciu și Alesia Vornicu (Junii Târnavei), Gabriel Făgădar, Manuela Vîtcă, Denisa Lombrea, Raluca Drule (Fiii Moților), Giulia Goia, Maria Coța (Jucu Someșan), respectiv Sara Moldovan, Denisa Rusu, Ioana Budaie și Milena Bandicz (Datina turdeană).
Duminică, în cea de-a doua zi a festivalului, programul la scenă, ce a început, de asemenea, la ora 17 (după închiderea ediției Ziarului 21), a inclus evoluțiile ansamblurilor folclorice Crișana (Oradea), Crăișorul și Miorița (Cluj-Napoca), Veteranii Fiii Moților (Mihai Viteazu) și Țarina Turda.
Seria soliștilor de muzică populară care au evoluat duminică, 23 iulie, pe scena din Parcul Central al Turzii, situat pe strada Războieni, a debutat cu Maya și Irina Călin, respectiv Denisa Rotar (Crăișorul, Cluj-Napoca), a continaut cu Iulia Merca (primul cap de afiș al zilei), urmată de Roxana Maria Pop (Miorița, Cluj-Napoca) și a continuat cu Ramona Ciceoan (a doua ”piesă grea” din programul celei de-a doua zile a Festivalului folcloric ”Din grădina dorului”. Extrem de concentrat, programul a continuat apoi cu evoluția soliștilor Beatrice Simioana, Daria Șipoș, Bianca Crișan, Tudor Pârjol și Nicolae Onacă (Țarina, Turda) care au prefațat concertul solistei Sava Negrean-Brudașcu ”sfârșitul care încununează opera”.
În cadrul festivalului s-a desfășurat, de asemenea, momentul dedicat coregrafului Ioan Cuc, care a împlinit 55 de ani de activitate artistică.
Paleta manifestărilor incluse în cea de-a V-a ediție a Festivalului folcloric ”În grădina dorului” a cuprins expozițiiși ateliere de creație destinate copiilor, desfășuarte pe toată durata festivalului, în organizarea Fundației ”Părinți din România” din Cluj-Napoca, respectiv a Muzeului de Istorie, a Bibliotecii muniicpale Teodor Murășanu și a asociației Casa Colecțiilor, toate din Turda.
Ediția din acest an a festivalului ”În grădina dorului” – un proiect finanțat de Ministerul Culturii, a beneficiat de suma de 44.500 de lei, bani nerambursabili, peimiți de la Guvernul României, din Fondul Nevoi Culturale de Urgență – Programul Ion Voicu. Pe lângă această sumă, bugetul festivalului beneficiat și de sponsorizări, de cel mult 3500 de lei, fiecare, primite în virtutea unor contracte încheiate în acest sens de Casa de Cultură din Turda, organizatorul evenimentului.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS