Sala mică a Palatului Cultural ”Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii a găzduit sâmbătă 12 martie 2022 de la ora 18, 00, o expoziție de arte vizuale, având ca temă ,,Eternul feminin”.
În prima expoziție din acest an în care nu au mai existat restricții, iubitorii de artă au venit într-un număr foarte mare să admire exponatele. Așa cum și titlul o sugerează, exponatele simbolizează femeia în toate ipostazele ei, fie în pictură, sculptură, handmade sau artă fotografică.
În deschiderea acestei expoziții, d-nul Baldogi Dezideriu președintele Asociației Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii a adus mulțumiri dnei Pop Iuiana, președinta asociației până în ianuarie 2022, pentru implicarea și promovarea artei și a artiștilor plastici din Câmpia Turzii.
Baldogi Desideriu Gheorghe, președinte al Asociației Artiștilor Plastici, Câmpia Turzii: -Titlul acestei expoziții ,,Eternul feminin”, practic a deschis prima expoziție din acest an. Colegii noștri s-au mobilizat, foarte mulți au făcut posibilă această expoziție să fie cât mai frumoasă, sunt foarte multe lucrări care personalizează femeia. Aceste lucrări practic arată toate laturile care pot să fie regăsite la sexul frumos, femeia de lângă noi. Ne bucurăm foarte mult că putem să creem frumosul, să ne bucurăm de această expoziție, împreună cu colegii.
Porutiu Adi Miorița Ancuța, membru al al Asociației Artiștilor Plastici, Câmpia Turzii: -Mulțumesc foarte mult că am ocazia să îmi expun lucrările, sunt nouă și în domeniu și aici în asociație. De asemenea mă bucur că sunt aici alături de colegii mei și că pot transpune gândurile și emoțiile atât pe pânză cât și în versuri. Înainte să vă recit o poezie vă doresc tuturor o primăvară frumoasă plină de inspirație și de culoare.
Femeie gingașă femeie
Femeie gingașă femeie
Asemeni unei flori vuiești
Și nici măcar nu ai idee
Cât de prețioasă ești
Ai înflorit de când ești mamă
Frumoasă ca un trandafir
Ești bucurie dragă doamnă,
Parfum de bine elixir
Femeie, superbă femeie
Soție, mamă, poezie
Mereu prezentă la nevoie
Privirea caldă ne îmbie
Atât de delicată ești femeie,
Ai pielea ca de catifea
Cum poți să fi atâta de perfectă
Cum poți să fi și El și Ea
Curaj și forță și putere
Pe toate tu le-ai moștenit
Și nu te lași nici la durere
Duci greul tău până la sfârșit
Surprinzătoare ești femeie,
Misterioasă, elegantă, calmă
Le-ai cuprins pe toate, ai idee?
Și totuși ești un om, ești mamă.
Trifan Mihai, membru al al Asociației Artiștilor Plastici, Câmpia Turzii: -Am să spun și eu câteva cuvinte al eternului feminin, nu am să fac o analiză a lucrărilor. Din punct de vedere spiritual găsesc femeia răspuns tot al creatorului, ca răspuns la singurătatea Adamică. Aș puncta câteva femei în istorie, citite pe lângă faptul că sunt frumoase, au avut și un grad de inteligență și aș începe cu zona egiptului antic, cu zeițele faraonului, cu necunoscuta Nefertari în care faptele s-au cam umbrit. Egiptenii și-au dorit să fie bărbat pentru că a fost o femeie inteligentă și a condus cu o mână de fier, aș aminit și pe frumoasa Cleopatra care și-a înduplecat cezarul prin frumusețea ei. A și controlat imperiul din punct de vedere politic. Legat de femei puternice aș mai aminti-o și pe regina Victoria cu dezvoltările imperiului britanic. Aș mai puncta femeia din zilele de astăzi, foarte incisivă, foarte inteligentă, pentru că pe soclul universal aș situa femeia peste bărbat ca statut în societate.
Lucaciu Veturia, artist plastic Sibiu: -Cu ocazia acestei teme ,,Eternul feminin” vreau să povestesc puțin despre trei mari pictori, de Nicolae Grigorescu, pictorul nostru național, care este considerat tot așa de mare ca Eminescu în poezie și ca Enescu în muzică. Astăzi uitându-mă într-un album de artă mi-am amintit că a pictat de multe ori chipul femeii dar s-a îndrăgostit când pictat în Franța la Barbizon și era prieten cu Francois Mire. Acesta se îndrăgostește de una din fiicele acestui pictor pe care o imortalizează într-un tablou, o floare între flori. Un tablou foarte frumos care se găsește la Muzeul de Artă al României. Aș mai vrea să vă povestesc despre Nicolae Grigorescu acest mare pictor care a pictat peste 3000 de tablouri și când a ajuns foarte cunoscut și foarte apreciat picta câte 4, 5 tablouri pe zi, i-a intrat în mână, voia să și vândă.
Peter Paul Rubens (1577-1640) a pictat peste 1400 de tablouri el era în epoca barocului atunci nu era fotografia nici tehnica de astăzi așa că a lăsat imortalizate personalități multe prin portrete. A avut două soții, prima Isabell din care rezultă doi băieți pe care îi pictează , iar cea de a doua soție, el de 60 de ani, se îndrăgostește de o fată de 16 ani cu care va avea 4 copii. Își pictează soția în nud și se numește lucrarea ,,Hellen în haină de blană”. De altfel Rubens a pictat foarte multe nuduri, fiind unul din cei mai dinamici pictori. Era și foarte bogat, din pictură s-a îmbogățit, și-a cumpărat și un castel.
Despre Leonardo da Vinci, toată lumea știe că este un geniu că a pictat pe Gioconda sau Mona Lisa, aici m-am documentat și eu puțin ce tehnică a folosit el la Gioconda a folosit tehnica clar-obscurului, tehnica sfumato, peisaj din spatele Giocondei. Leonardo da Vinci s-a ghidat în viață după un principiu de valoare libertatea și a fost cunoscut pe mai multe planuri. De pictat a pictat puțin dar toate operele lui au fost celebre
Rotar Marius, membru al al Asociației Artiștilor Plastici, Câmpia Turzii:
-E ok de a vorbi despre femeie, este ca și cum ai vorbi despre suflet. Despre sufletul lui Dumnezeu care este dăruit pentru a creea viață, pentru aduce lumină și tot ce poate fi mai frumos în viața oamenilor. Asta este femeia. Femeile sunt întotdeauna frumoase și cu asta am spus tot. Cred că asta treebuie să o spunem ori de câte ori avem ocazia Fără femei, eu cred că nu ar mai fi ceva în lumea asta, ele sunt esența vieții.
Dan Istrate, vicepreședinte Asociația Artiștilor Plastici, Câmpia Turzii:
-În primul rând vreau să mulțumesc cu acestă ocazie pentru sprijinul acordat pentru a primii această funcție de vicepreședinte a asociației. Mă bucur foarte mult că sunt în mijlocul unor oameni talentați, a unor colegi la care țin foarte mult și cărora le promit că voi face tot ce îmi stă în putință, alături de președinte, ca asociația să meargă înainte și să avem cât mai multe activități. Dați-mi voie în ton cu acest eveniment să vă citesc câteva citate despre femeie.
Femeia
E cartea ce ne-am tot dorit-o,
Din vremea când eram băieţi;
Din scoarţă-n scoarţă am citit-o
Şi tot suntem analfabeţi!
Conspiraţia tăcerii
Zice, ca-n proverb, femeia-
Că tăcerea e ca mierea,
Dar completează imediat:
Valabil doar pentru… bărbat!
Convorbire conjugală
Am, cu nevasta, dialog,
Căci nu vorbeşte numai ea,
Din când în când, nu-s pisălog,
Apuc să spun câte un… da!
Omagiul femeilor
Cu vorbe dulci, meşteşugite,
Simţiți în jur bărbaţii roată;
Vă place să fiți cucerite,
Învinse însă niciodată.
Cauza infidelităţii bărbaţilor
Noi, bărbaţii, de aceea
Hoinărim prin noaptea-albastră:
Să găsim de fapt femeia
Care are coasta noastră.
Egalitate deplină
La noi, aşa cum este scris la carte,
Azi, cu femeia e egal bărbatul,
Îşi ia concediu de maternitate,
Dar e ceva mai greu cu alăptatul.
Au expus lucrări cu tematica ,,Eternul feminin”:
Baldogi Desideriu Gheorghe, Bardi Natalia, Bogdan Iuliana, Bucureasa Liana Maria, Chibacu Maria Liana, Coroian Ana, Circo Silvia, Crisan Natalia, Hogas Cornelia Beatrice, Hategan Felicia, Ianos Mihaela, Istrate Dan, Kerekes Laura, Lucaciu Veturia, Lupan Rodica, Marie Hoffenpradli Renata, Mezei Albert, Muntean Cornelia, Mazare Hategan Anda, Nagy Alida, Pasca Ildico, Pop Iuliana, Robitu Mihaela, Porutiu Adi Miorița Ancuța, Rotar Marius, Rad Elena, Rusan Anca, Sebeni Mihaela, Stoian Andrei, Trifan Mihai, Terțea Andreia Teodora și Adi Maria.