Vineri, 28 iulie 2023 în sala festivă a Restaurantului ,,Liador” din Câmpia Turzii, a avut loc expoziția colectivă intitulată ,,Personalitatea românească ,,Gheorghe Petrașcu”. Această expoziție se înscrie în calendarul de activități pe care asociația le desfășoară. Lucrările expuse de artiști este o reprezentare după tematica lui Gheorghe Petrașcu cu natură statică dar și case așa cum ia plăcut marelui pictor. În deschiderea acestui eveniment d-na Iuliana Pop a evocat personalitatea lui Gheorghe Petrașcu, și activitatea creativă a acestuia.
Iuliana Pop, artist plastic Asociația Artiștilor Plastici:
-Petrașcu reprezintă, cel puțin pentru mine, unul dintre pionii de bază ai artei și culturii românești pe care merită să-l omagiem și merită să ne amintim din când în când de opera sa și de ce nu prin ceea ce am făcut noi astăzi în cadrul acestei expoziții, să reinterpretăm frumoasele și expresivele sale lucrări.
Cristina Oprea, artist plastic Cluj Napoca:
-Bună seara, iată că ne reîntâlnim în alt cadru aici la Câmpia Turzii, într-un spațiu minunat, unde pe lângă ceea ce reprezintă decorul spațiului respectiv, dumneavoastră ați venit să înnobilați, să aduceți din stările interioare, interogațiile din căutările spre culoare și într-u culoare. Prin lucrări ați spus ,,suntem și noi aici” și iată că ne-am apucat să cercetăm. Datorită temei atât de frumoase, terma m-a încântat în momentul în care d-na Iuliana Pop m-a întrebat dacă pot să vin la vernisaj și am răspuns cu mare drag, pentru că încă din liceu îl iubeam pe Petrașcu și îl căutam în muzeele de artă atât din orașul meu natal cât și din București, să-l descopăr și să-l redescopăr și la Cluj, binențeles ulterior.
Tema mi s-a părut frumoasă și pentru început vin cu o propunere pe care o să o dezvălui, Petrașcu a avut trei case, două în București și o casă atelier în Târgoviște, îndrăgostindu-se de Târgoviște. Și i-am propus d-nei, pentru că anul trecut s-au împlinit 150 de la nașterea sa. În decembrie s-a organizat, printr-o colaborare cu directorul casei muzeului ,,Gheorghe Petrașcu” de la Târgoviște, o astfel de expoziție. Lucrările, întotdeauna am susținut asta, care nu circulă se ,,ofilesc”, ,mor” încet, se ofilesc precum florile. De aceea trebuie vizualizate, mai adăugați și posibil ca această expoziție să aibă și succes, având în vedere orașul Târgoviște și mai ales că există această casă atelier. Intrând în acest spațiu am rămas foarte uimită pentru că Petrașcu este foarte greu de înțeles, tebuie să-l studiezi.
Așa cum am fost învățată în facultate luam lucrarea din fila de albul și pe marginea lucrării scriam amestecul culorilor și proporțiile și cercetam fiecare porțiune din tabloul respectiv, cât există plin, cât există gol și practic puteam să scriem noi studenții din lucrări, numai din amestecurile cromatice. Văzându-vă tablourile, mi-am dat seama că ceva s-a produs, ceva de genul acesta s-a putu și la dumneavoastră. Fie ați preluat o lucrare și ați reinterpretat-o, fie ați trecut-o prin filtru personal, fie v-ați inspirat din tematica artistului, tematică cunoscută în perioada respectivă, peisajul din țară, sau peisajul din călătorii, natura statică, asta revăd la dumneavoastră, griurile minunate, pe care Petrașcu le avea și dumneavoastră ați încercat să le reproduceți, nu numai să le reproduceți dar să le înțelegeți.
Noi, artiștii plastici, trăim, vibrăm când vedem o lucrare. Văzând că dumneavoastră deși veniți din domenii diferite, iubiți ceea ce faceți, iubiți culoarea și vreți să dăruiți din suflet acel picur de frumusețea aceea, floare a sufletului s-o puneți pe pânză. Mai am o propunere dacă se mai poate face face o legătură, în afară de cea de la Târgoviște la Balcic (Bulgaria). Toată spuma picturii românești și toți marii artiști au pictat la Balcic.
Dan Dragoș Crăciun, pensionar, fost arbitru FIFA:
-Nutresc un sentiment de emoție, în primul rând vreau să vă spun că dumneavostră prin ceea ce faceți, mă faceți să fiu mândru că m-am născut în Câmpia Turzii, iar ceea ce vă spun, vă spun din suflet. Aceste evenimente pe care dumneavoastră le realizați, arată fără echivoc că și într-um oraș mic sunt oameni minunați care fac evenimente minunate. Pe parcursul acestui eveniment mi-a plăcut intervenția invitatei dumneavoastră (n.r. Cristina Oprea) care a propus două chestiuni, foarte importante cu orașul Târgoviște, cu orașul Balcic, sigur de luat în considerare de către Asociația Artiștilor Plastici. Dacă se va realiza aceste evenimente, viața culturală a Câmpiei Turzii va fi una mai bogată. Un alt aspect ar fi să implicăm mnunatul nostru liceu – Liceul Teoretic ”Pavel Dan” și atunci să facem o simbioză între tinerii din Câmpia Turzii și dumneavoastră (A.A.P.).
În continuare, pentru a da o pată de culoare acestei expoziții, Timeea Veronica Rus a încântat publicul cu vocea sa, ea este coordonată de d-na profesor Oltean Sorina. De asemenea a încântat publicul prin interpretare și Alexia Laura Turcu, o domnișoară de 12 ani care studiază de cinci ani la flaut la Conservatorul din Paris.
Au expus:
Baldoghi Dezideriu, Bardi Natalia, Bucureasa Liana, Cărăian Petra, Chibacu Maria, Comșa Ana Maria, Comșa Andreea, Chira Malvina, Hogas Cornelia, Kerekeș Laura, Lucaciu Veturia, Pop Iuliana, Poruțiu Adi Ancuța, Rad Elena, Robitu Mihaela, Rotar Marius, Turdean Ioana și Vălean Georgiana.