Sala festivă a Hotelului Restaurant Liador din Câmpia Turzii, a găzduit vineri, 30 iunie 2023, de la ora 18,00 o expoziție colectivă intitulată ,,Mesajul iei românești”. Ia este un simbol al românilor, o modalitate de evidențiere a existenței și continuității poporului român.
La vernisajul expozitiei de arte plastice ,,Mesajul iei romanesti” au participat cu lucrări 14 membri ai Asociației Artiștilor Plastici Câmpia Turzii. A intrat ca nouă membră a asociației Vălean Georgiana. Lucrările expuse au fost cu tematica iei populare românești și fiecare și-a sugerat propria poveste. Au fost aduse în expoziție câteva ii vechi, cusute manual, una dintre ele fiind chiar ia soției lui Ionel Floașiu, adusă personal de nepoata acestui ctitor al Palatului Cultural Câmpia Turzii, care azi îi poartă numele.
De asemenea au fost aduse și expuse de către colega noastră, Liana Bucureasa, obiecte de ceramică și lemn, marame și cusături tradiționale vechi de peste 100 de ani. Deschiderea evenimentului a fost facută de către Istrate Dan, vicepreședinte Asociației Artiștilor Plastici. A vorbit despre însemnătatea iei, despre truda depusă de femeile româance pentru a coase ia și pentru a obține culorile firelor, despre preluarea în zilele noastre a motivului iei în creații ale renumiților designeri vestimentari naționali și internaționali, a făcut o incursiune în lumea de altadată, Liana Bucureasa.
Apoi, colega noastra, Maria Chibacu a explicat mesajul iei, ce înseamna altita cusuta pe umeri, legatura femeii romance cu divinitatea, dar si ancorarea în pamantul care ne hraneste, a prezentat in mod inedit exemplificand pe una din iile existente semnificatia fiecarui element, urmand ca în final sa încheie prin a prezenta lucrarile expozantilor. Din cartea binecunoscutului Dan Puric, ,, Să fii roman!” a dat citire câtorva pasaje emoționante, care vorbeau despre curajul, demnitatea, harnicia și sufletul femeii românce, Iuliana Pop.
Au fost momente de adâncă trăire și rememorare a faptului că oricât a fost de greu, de-a lungul anilor, tradițiile și obiceiurile populare românești vor dăinui mereu.
Au expus lucrări: Bardi Natalia, Bucurerasa Liana Maria, Chibacu Maria, Comșa Ana Maria, Comșa Andreea, Ianoși Mihaela, Ngy Alida, Mezei Albert, Pop Iuliana, Poruțiu Adi Ancuța, Rad Elena, Topîrcean Antonia.
Mulțumim d-nei Iuliana Pop pentru informații legate de acest eveniment.