În perioada 5-9 decembrie 2022 ”Narva Pähklimäe Gümnaasium”din Estonia a găzduit cea de a 4-a mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, ”Bullying Rudeness Exploits Against Kids-Time for Inclusion în Multicultural Europe – BREAK-TIME”, reunind participanți din Estonia, Italia, România, Spania și Turcia.
Delegația Școlii Gimnaziale “Mihai-Vodă” a fost alcătuită din elevii: Bica Roxana, Tolan Alexandra , Bărbos Cătălin, Dărăban Alexandru ,Vîtcă Adrian și profesorii Suciu Mihaela-coordonatorul proiectului, Gombasi Gabriela și Corț Alexandru.
Activitățile au început în instituția gazdă din Narva, unde se simțea deja magia Crăciunului. După primirea călduroasă și vizitarea școlii, toți membrii familiei Erasmus- elevi și profesori- au participat la jocuri de societate, au dansat și au cântat, descoperind bucuria de a fi împreună. Jocurile au permis fiecărui participant să învețe, să se afirme, să simtă că face parte din echipă, că este acceptat și este o persoană importantă.
Delegațiile au avut șansa de a sta de vorbă nu numai cu elevii și profesorii din Pähklimäe Gümnaasium , dar și cu reprezentanții Primăriei și a Universității din Narva, având ocazia să observe asemănările și diferențele dintre sistemul de învățământ estonian și cel din țările din care provin.
A urmat experimentarea mai multor modalități moderne de învățare. Elevii au pătruns în istoria Estoniei în Muzeul Național al Estoniei din Tartu și a castelului Narva, prin vizitarea centrelor vechi ale orașelor Narva, Tartu și Tallinn. Au descoperit metode noi de testare a teoriilor științifice la Science Centre Ahhaa-Tartu și diferite modalități de a utiliza realitatea virtuală la Proto Invention Museum în Tallinn. Profesorii din proiect au avut șansa de a face o scurtă incursiune în formarea permanentă a adulților în spiritul comunicării și incluziunii la Centrul de învățare non-formală Viita Tim.
Echipa Erasmus a avut și oportunitatea de a participa la workshopuri legate de obiectivele proiectului : ”Rolul învățării prin joc în educația modernă” și ”Importanța comunicării pentru integrarea social-culturală în viața școlară” inițiate de echipele din Estonia, respectiv Italia. Ei au înțeles că școala nu înseamnă doar lecții și cursuri, ci și pauze, jocuri, comunicare.
La unele activități au fost prezenți și reprezentanții presei estoniene, elevii având șansa de a da interviuri și de a-și exprima gândurile și impresiile.
În mobilitatea din Estonia, desfășurată în perioada magică a lunii decembrie, într-un peisaj feeric de iarnă, participanții au învățat că oricât de frig ar fi afară, căldura prieteniei oferă experiențe minunate.
După revenirea în țară elevii din Mihai Viteazu și-au împărtășit impresiile, cunoștințele, emoțiile colegilor, profesorilor, părinților susținând cu convingere că ”Experiența este sursa cunoașterii”.