Perioada COVID-19 înseamnă schimbări majore în activitatea de voluntariat a 14 tineri din diferite colţuri ale Europei. Găzduiți de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, voluntarii au început stagiile încă din luna septembrie 2019 cu scopul de a derula activități de educație non-formală cu beneficiari din diverse instituții publice și organizații non-guvernamentale clujene.
Odată cu izolarea impusă de starea de urgență, voluntarii au găsit noi modalități de a-și transfera activitatea în mediul online sub forma unor evenimente interactive pentru comunitate. Aceste evenimente sunt menite să sprijine dezvoltarea unor competențe, să îmbunătățească starea de spirit a participanților, să creeze spații de socializare online pe tematici educaționale într-o manieră non-formală și prietenească.
Până la mijlocul lunii mai veți putea participa la diverse ateliere, precum şi la cluburi de limbă străină, quiz-uri, concursuri, jocuri, ateliere de storytelling. Acestea sunt pregătite de către voluntarii internaționali din Portugalia, Spania, Italia, Franța, Țările de Jos, Danemarca, Germania, Ungaria, Bulgaria, la care se adaugă și 2 tineri voluntari români, care își dedică de asemenea 10 luni pentru practicarea voluntariatului.
Până acum au avut loc 5 evenimente, la care au participat peste 60 persoane.
– „Romanian Language Hour” facilitat de Adriana Șerban (România) și Alexia Fabre (Franța) – luni, 27 aprilie
Da, o voluntară de origine franceză poate facilita sesiuni de limba română alături de o parteneră de încredere. Acest atelier a fost dedicat studenților străini, voluntarilor internaționali sau celor interesați să învețe expresii utile în limba română.
– „Bulgaria, the Land of Cyrillic and Roses” facilitat de Tomislav Gospodinov (Bulgaria) –marți, 28 aprilie.
Activitatea a reprezentat o introducere în cultura bulgară, având în vedere tradiții, mâncare specific și destinații de vizitat pe viitor. Nu a lipsit nici un joc de exersare a scrierii folosind alfabetul chirilic.
– „The Dutch Quiz” facilitat de Bart Van Den Brink (Țările de Jos) – joi, 30 aprilie
După cum îi spune și numele, acesta a fost un quiz despre Țările de Jos. Un „test” amuzant care a adus în prim plan aspect culturale, precum și informații utile pentru viitoare călătorii în această țară.
– „It’s quiz time!” facilitat de Laura Pascual Garcia (Spania), Mathilde Ouvrard (Franța) și Carlotta Rönn (Germania)- marți, 5 mai
Un alt quiz, de data aceasta menit să provoace participanții, prezentând diferite stereotipuri specific Germaniei, Franței și Spaniei. O oră de discuție despre ce se află de fapt în spatele primelor impresii și invitație la a împărtăși opinii personale.
– „An Hour of Magyar” facilitate de Borbála Lörincz (Ungaria) – miercuri, 6 mai
Prin intermediul acestei activităţi, participanţii au putut să înveţe noi lucruri despre vecinii noştri din Ungaria, toate acestea prin intermediul limbii maghiare, care s-a dovedit a fi dificilă atât pentru necunoscători, cât şi pentru vorbitorii fluenţi.
– „Crazy Music Genres” facilitat de Giacomo Berta (Italia) – joi, 7 mai.
Muzica e mai mult decât am crede în mod obișnuit. Combinațiile extravagante dau mai multă intensitate sunetului. Împreună cu voluntarul nostru din Italia am descoprit noi stiluri aparte prin îndrăzneala lor!
Iată pe scurt programul evenimentelor online din următoarea perioadă:
– „Escape Time”facilitat de Diana Cardoso Branco (Portugalia), Pedro Padilla Gonzalez (Spania) și Justin Pellan (Franța) – marți, 12 mai, ora 18:00
Aceasta va fi o călătorie prin ținutul clătitelor franțuzești, tartelor portugheze și pâinii prăjite specific spaniole.
– „An Hour of Magyar” facilitat de Borbála Lörincz (Ungaria) – miercuri, 13 mai, ora 20:00
O activitate ce va aduce împreună vorbitorii de maghiară indiferent de locație și naționalitate.
– „Tales of Europe” facilitat de Isabella Dønkjær (Danemarca) – joi, 14 mai, ora 18:00
O oră de mituri, legend și povești personale din diverse părți ale Europei. Evenimentul este pentru copii de toate vârstele, iar adulții sunt bineveniți pentru ca împreună să descoperim câte povești ne poate oferi lumea în care trăim.
Mai multe detalii puteți găsi aici: https://www.facebook.com/centruldevoluntariat/, iar înscrierile se fac prin acest formular: https://forms.gle/FsXTbCujDSC3HWe56
Tot în această perioadă, în preajma zilei de 9 mai, puteți urmări o serie de articole informative cu și despre Ziua Europei, respective valori în care credem pe deplin: comunitate, solidaritate, pace. Acestea au fost formulate de voluntarul roman Șerban Oșlobanu.
Aceste activități online sunt organizate de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) ca parte din proiectele „EVS Seeds” și „Building Solidarity”, co-finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ și Programul Corpul European de Soldiaritate.
Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați la evscluj@voluntariat.ro, tel. +40743553398, persoană de contact: Cristian Pașka.