<
Eveniment

Video. Portret de actor cu Cornel Miron, actor la TAMT

Seria interviurilor la Teatrul “Aureliu Manea” din Turda continuă.
Săptămâna aceasta am avut plăcerea de al avea în fața camerei pe Cornel Miron, un turdean născut în Aiud.
În vârstă de 56 de ani, cu o vastă experiență în spate, spune că numărul anilor nu este un lucru de care trebuie să te ascunzi.
Cum am spus şi mai devreme, Cornel este născut în Aiud “dar după ce am învățat să merg bine pe la doi ani şi jumătate, părinți mei au decis că este mai bine să se întoarcă la locurile de baştină şi ne-am mutat înpoi la Turda” a spus Cornel.
Pasiunea pentru teatru o are dintotdeauna, acesta tot timpul dorind să iasă în evidență, iar harul l-a moştenit de la tatăl său care avea o dezinvoltură şi un dar de a te face să râzi, să te simți bine. Undeva în clasele primare, Cornel a participat la câteva concusruri interşcolare, a făcut parte dintr-o trupă de teatru, la Şcoala Generală nr. 1, actualmente “Teodor Murăşanu”, iar în clasa a 7-a a câştigat premiul III la un concurs organizat într-o tabără, pentru că l-a imitat pe Charlie Chaplin, iar încet încet de acolo s-au dezvoltat lucrurile. La liceu a început să îl urmărească pasiunea pentru teatru, dar din păcate Cornel provenea dintr-o familie modestă, în care numai tatăl său lucra, şi nu şi-a permis, moment în care Cornel a fost nevoit să renunțe la a studia teatrul, dar nu şi la visul lui.
După un ocol prin fabrica de ciment, ca muncitor, unde împreună cu Radu Botar au pus la punct o trupă de teatru, făcea parte şi din grupul de satiră şi umor al fabricii, era şi dansator popular din clasa a X-a. A absolvit apoi Şcoala Populară de artă, secția de la Turda, la clasa actorului Emil Şmit, după care au urmat mai multe piese în regim de amator, dar cât au putut ei de profesionist, iar premiile nu au incetat să apară. A participat şi la Cântarea României, unde multi artişti au avut punctul de plecare, erau nelipsiţi de la astfel de festivaluri. În anii 90’ domnul Mircea Cosma, i-a invitat la un concurs la teatru pentru postruri cu studii medii, iar Cornel nu a spus nu, a venit cu încântare fără a se gândi la nimic altceva, a venit orbeşte, cu toate că în acea perioadă teatrul nu era privit ca având un viitor. Nici salariul mai mic cu 1000 de lei nu l-a făcut pe Cornel să rămână în fabrică şi a venit la teatru.
Această angajare la teatru a fost de bun augur, ulterior au început nişte cursuri de actorie, pentru a le avea mai târziu trecute în CV. A înterupt cursurile de actorie, a început şi cursuri de cameraman şi regie film, le-a întreupt şi pe acelea, iar după 6 ani în teatrul turdean a obţinut de la ministerul de atunci derogare de studii, putând apoi ocupa post cu studii superioare.
După toate acestea, Cornel a plecat la televiziune în Bucureşti, la celebra trupă “Ştirile de sâmbăta asta” apoi Antena 1, canalul de ştiri şi canal TV. Au fost 4 ani frumoşi de televiziune, apoi Cornel a revenit în teatrul trudean, prin concurs, a mai stat doi ani, şi a plecat la Fundația Rațiu pentru un part time, pentru cursuri de dezvoltare personală prin teatru.
Acolo Cornel a stat 8 ani, timp în care în teatru au început să se strice lucrurile, din punctul său de vedere şi în ceea ce îl priveşte. Iar dintr-un part time , Cornel a rămas full time la Fundaţie, unde 8 ani a şi profesat, ţinându acele cursuri atât cu tineri cât şi cu seniori.
Cornel a făcut şi producție de teatru, dar bazele au fost încercarea de a le devolta spiritul, să aibă curaj de a vorbi.
După 8 ani la Fundația Rațiu, pe Cornel a început să îl năpădească dorul de scenă, iar în 2016 a avut şansa de a se întoarce pe scenă, dar nu la Turda, ci la Satu Mare, lângă mai mulți colegi turdeni plecați şi ei, unde a stat 2 ani. După 2 ani la satu Mare, a fost chemat la Turda pentru refacerea teatrului turdean şi a venit cu mare drag, a mai rămas colaborator la o piesă ce se joacă acolo.
Cornel este legat de scena teatrului de la Turda, petru că a păşit ca profesionist pentru prima dată aici, unde se simte legat pe viață. Cornel se înțelege foarte bine cu echipa teatrului, el încearcă pe cât posibil să le ofere colegilor mai tineri ceva din el, să aibă ce învăță de la el.
Pentru un actor e foarte important să poată sta pe lângă cineva de la care să poată învăța, şi reguli de condutiă şi de viată şi profesional.
Cornel a avut şansa să fie distribuit în “Meşterul Manole” , spectacol pus în scenă de Olimpia Arghir, a jucat alături de Dorel Vişan, Gheorghe Nuțescu. Faptul că a reuşit să lucreze cu mari actori, să vadă conduita lor şi felul lor de juca a fost o experiență fantastică.
Cornel este fericit că la Turda publicul a început să revină cu drag la spectacolele de teatru, pentru că şi au de ce, pentru că există o gamă variată de spectacole pentru toate gusturile, iar asta e îmbucurător şi le dă încredere actorilor mai tineri să işi continue visul, văzând aprecierea publicului şi ropotele de aplauze de la finalul fiecărei piese de teatru!
Vă aşteptăm la teatru!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS