În luna octombrie s-au împlinit 100 de ani de când un grup de soldaţi maghiari l-au împușcat pe preotul ortodox Ioan Opriș, în curtea bisericii sale din Turda, transformându-l astfel într-un martir al Marii Uniri.
Luni, 8 octombrie, de la ora 12, în curtea Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din cartierul turdean Oprișani, pe locul unde ungurii l-au împușcat pe Ioan Opriș, a avut loc un eveniment organizat de Protopopiatul Ortodox Român din Turda, împreună cu parohiile aflate sub oblăduire, pentru comemorarea martirului de la Turda al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, când Transilvania s-a desprins din Imperiul Austro-Ungar și s-a alipit României, prin bunăvoia marii majorități a locuitorilor săi.
Ioan Opriș (n. 1879 – d. 1918) a fost preot ortodox la fosta biserică de lemn ctitorită în anul 1866 de preotul Vasile Rus (1819-1867) din satul Cristiș, (azi Oprișani, cartier al orașului Turda).
În preajma Marii Uniri din 1918, a îndemnat oamenii să meargă la Alba Iulia, i-a chemat în biserică și i-a pus să jure că nu vor trăda România. Un grup de soldați din armata ungară l-au împușcat în ușa bisericii. Nu a mai apucat să-si vadă visul împlinit. Avea doar 39 de ani. În amintirea lui, familia regală a dat în anul 1924 un decret, fostul sat Cristiș primind numele de Oprișani.
În memoria preotului-martir, în acest cartier a fost ridicat în anul 2004 un bust omagial, opera sculptorului Emilian Savinescu, în curtea Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” situată pe Str. Ion Opriș, nr.1, iar o școală din Oprișani a primit numele de „Școala Ioan Opriș”.