Medicul Tabita Cernica din cadrul Asociației Preventis a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de minori care frecventează sălile de jocuri de noroc sau terasele din Cluj-Napoca și cere autorităților să ia măsuri!!
Tabita Cernica, reprezentantă a Asociației Preventis, care are ca domeniu de activitate prevenirea și recuperarea din adicții a adolescenților și tinerilor, a arătat că tot mai mulți adolescenți din Cluj consumă alcool pe terase și merg la sălile de jocuri de noroc, iar autoritățile nu fac nimic pentru a opri acest fenomen. Ea atrage atenția, în acest context, asupra faptului că în situația actuală, de stare de alertă, tinerii nu au suficiente activități de petrecere a timpului liber, fiind mai predispuși să dezvolte adicții.
„Aș vrea să vin astăzi cu un subiect de conștientizare, în ideea în care vacanța de vară este o perioadă de maxim risc pentru debutul în consum de substanțe pentru adolescenți și pentru creșterea consumului pentru tineri, iar în această perioadă în care suntem încă sub reglementări care constrâng liberatatea, oferă foarte puține activități de timp liber adolescenților și tinerilor. Lucruri cu care am început să ne confruntăm este ceea ce noi numim dependență încrucișată, adică nu mai ai acces la drogul de primă alegere și îl înlocuiești cu altceva accesibil.
Ce am început să întâlnim este o insuficientă implementare a restricțiilor privitoare la accesul minorilor la a-și cumpăra țigări, alcool, a intra în sălile de jocuri. Întâlnim tineri care au 16 ani și care sunt serviți la terase cu 7-8 beri, fără ca nimeni să îi întrebe despre vârsta lor, tineri care intră în sălile de aparate și joacă și dezvoltă o adicție, lucruri care oficial nu sunt permise, dar sunt insuficient aplicate. Există o mare dificultate pentru părinți, simțim o insuficientă coerență între toate verigile care pot fie să prevină instalarea dependențelor, fie să ajute în recuperare”, a afirmat medicul Cernica.
Medicul, apel la seriozitate în respectarea legii
De asemenea, consilierul în adicții arată că eforturile asociației și a părinților de a recupera minorul sunt anulate de localurile care le permit adolescenților acces și îi servesc cu băuturi alcoolice.
„Când adolescenților de 14 sau 15 ani li se permite să stea până dimineața la 4 într-un club și sunt serviți cu alcool în mod repetat, părinții sunt foarte puțin sprijiniți în eforturile lor uriașe și noi, la rândul nostru, pe partea terapeutică, în a recupera un adolescent. Apelul meu este pentru o mai mare seriozitate în respectarea restricțiilor care există privind accesul minorilor la substanțe sau la comportamente adictive, care în această perioadă dificilă pot deveni înlocuitoare și pot sabota enorm recuperarea lor rapidă”, a afirmat Tabita Cernica.