STADA a inaugurat cea mai mare investiție realizată de o companie multinațională într-o unitate de producție farmaceutică din România din ultimii 30 de ani
- investiție de peste 70 de milioane de euro
- 400 de noi locuri de muncă
- o fabrică cu capacitate de producție anuală de 150 milioane de cutii de produs farmaceutic, care va contribui major la securizarea lanțului de aprovizionare cu produse farmaceutice la nivel european
STADA a inaugurat cea mai mare investiție realizată de o companie multinațională într-o unitate de producție farmaceutică din România din ultimii 30 de ani: un nou hub cu o capacitate anuală de producție de 150 de milioane de cutii de produs farmaceutic, care va avea un rol major în asigurarea lanțului de aprovizionare cu produse farmaceutice în Europa. Cu o investiție totală de peste 70 de milioane de euro, lansată în 2022, noua fabrică, construită de la zero la Turda, este complet autorizată și funcțională, iar primele loturi au fost deja produse.
Unitatea de producție deschisă de STADA în județul Cluj este dotată cu tehnologie de ultimă generație, care asigură producția și furnizarea sustenabilă de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, precum antidepresive, antihistaminice și antiinflamatoare, dar și medicamente pentru tratamentul diabetului, colesterolului ridicat sau al hipertensiunii.
Pe lângă acestea, hub-ul, dezvoltat ca o investiție de tip greenfield, asigură livrarea unei game largi de produse de îngrijire personală prin intermediul depozitului său automatizat, cu o capacitate de 7.400 de paleți. În unitatea de producție funcționează în acest moment nouă linii de producție automatizate, pentru capsule și tablete. Datorită spațiului generos de aproximativ 100.000 de m2 al sitului unde este amplasată fabrica, capacitatea de producție permite o dezvoltare pe viitor[1].
Prin implementarea tehnologiilor de vârf din industrie, acest nou hub de producție și ambalare din județul Cluj reconfirmă angajamentul STADA de a furniza medicamente de cea mai înaltă calitate în Europa.
Astfel, un aspect-cheie îl reprezintă utilizarea materialelor ecologice pentru ambalaje, în timp ce panourile fotovoltaice și iluminatul cu consum redus de energie contribuie la reducerea emisiilor de carbon. De altfel, aproximativ 45% din consumul de energie al companiei germane, la nivel global, provine deja din surse regenerabile, ceea ce face ca STADA să se situeze printre primele 6% companii farmaceutice la nivel mondial în materie de sustenabilitate2.
„În contextul discuțiilor permanente despre cele mai bune soluții pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sustenabil pentru medicamentele esențiale în Europa, STADA este mândră să realizeze această investiție majoră la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Miguel Pagan, Chief Technology Officer STADA Group. „Prin implementarea conceptelor și tehnologiilor de vârf în ceea ce privește designul, construcția și conservarea energiei, grupul contribuie și la protejarea mediului înconjurător.”
Unitatea de producție dezvoltată în Parcul Industrial Arieș din Turda este amplasată strategic în centrul piețelor europene unde STADA își desfășoară operațiunile, în cadrul Uniunii Europene, și oferă conexiuni strânse și posibilități de colaborare eficientă cu laboratoarele de testare din Timișoara, precum și cu mai multe unități-cheie de producție din regiunea Balcanilor de Vest, respectiv centrul de excelență pentru îngrijirea sănătății al STADA din Třinec, Cehia.
„Într-o perioadă plină de provocări, unele medicale, altele geopolitice, autonomia în domeniul producției de medicamente, sustenabilitatea industriei farmaceutice, precum și încurajarea programelor de cercetare trebuie să reprezinte un proiect de țară și strategia oricărui guvern. Felicit grupul STADA pentru decizia de a începe o investiție greenfield la Turda. Produsele pe care va scrie «fabricat în România», în Turda, vor fi distribuite în toate pieţele europene. Este un moment important și pentru pacienții români, în special cei cu afecțiuni cardiologice și metabolice, pentru că primele linii de producție am înțeles că vor fi dedicate fabricării acestor tipuri de produse”, a transmis Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României.
„Colaborând îndeaproape cu autoritățile naționale și locale, această unitate de producție ultra-modernă a creat aproape 400 de locuri de muncă în județul Cluj”, a explicat Mihai Fugarevici, Director General STADA România. „Fabrica din Turda îmbunătățește capacitatea noastră de a livra produse farmaceutice de calitate, nu doar în România, ci și în întreaga Europă.”
2 STADA reduces carbon emissions | STADA
***
Despre STADA Arzneimittel AG
STADA Arzneimittel AG este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania. Grupul STADA are o strategie de afaceri axată pe trei piloni: medicamente generice, biosimilare-produse farmaceutice de înaltă specializare și produse pentru afecțiuni parkinsoniene, precum și produse fără prescripție medicală.
La nivelul anului 2022 Grupul STADA a raportat o cifră de afaceri de 3.8 miliarde EUR și EBITDA de 875 milioane EUR.
Stada Arzneimittel AG este prezentă în aproximativ 120 de țări, 17 de fabrici și peste 11.000 de angajați în întreaga lume. De aproape 130 de ani, STADA se ocupă de cel mai de preț lucru: sănătatea.
Îngrijirea sănătății și bunăstării oamenilor este în centrul filozofiei companiei.
Despre STADA România
STADA România este parte integrantă a grupului STADA Arzneimittel AG si este prezentă pe piața din România din anul 1992, activând prin intermediul a doua entități Stada M&D și Stada Hemofarm (laborator specializat în testarea produselor întregului grup Stada, situat în Timișoara).
STADA are un portofoliu variat de produse, oferind pacienților atât medicamente inovative, generice, produse farmaceutice de înaltă specializare (biosimilare), cât și produse fără prescripție medicală (Customer Health Care).
La nivelul anului 2022, STADA România a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 247 milioane lei, în creștere cu 37% față de 2021, când a realizat afaceri de 180,1 milioane lei. (incluzând vânzările asimilate ale produselor WALMARK, ce au fost integrate în portofoliu după cumpărarea acestei companii în anul 2019), plasându-se astfel în top 10 producători de medicamente generice.