<
Eveniment

”In memoriam”. Ultimul interviu cu Drăghici Andrei, fotbalist emblematic al ISCT-ului

”In memoriam”  – Drăghici Andrei

Fotbalul a fost, este și va fi sportul cel mai iubit de pe mapamond. Fotbalul este un fenomen sportiv de mare amploare care captează cel mai mare număr suporteri, de mai bine de 100 de ani.  În România printre primele cluburi care au activat în acest sport au fost Venus Bucureşti şi Chinezul Timişoara. Treptat, treptat fotbalul a devenit sportul numărul 1 în România. În anul 1950 România a devenit membră cu drepturi depline în cadrul U.E.F.A. ceea ce a atras şi primele meciuri inter-cluburi. M-am axat să vă scriu despre acest fenomen sportiv al fotbalului, deoarece doresc să vă prezint în acest număr din Ziarul 21, un mare sportiv, din mulţii sportivi pe care îi avem în zona noastră a municipiului Câmpia Turzii şi care au făcut performanţă pentru culorile clubului Industria Sârmei Câmpia Turzii, s-a dedicat trup și suflet pentru echipa Industria Sârmei din Câmpia Turzii.

În această ediție vă prezentăm “In memoriam„ un articol despre dl Drăghici Andrei, un sportiv care a îmbrăcat tricoul echipei metalurgiste, în perioada 1959-1968.  Ziarul 21 a avut onoarea de-ai lua un interviu, aceasta a fost realizat în noiembrie 2022. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Drăghici Andrei, fotbalist al Industriei Sârmii, 1959-1968:

-Mă numesc Drăghici Andrei, sunt născut în localitatea Luduș  în  12 noiembrie 1939, deci am 84 de ani. Am fost căsătorit cu Drăghici Viorica, pe care am iubit-o enorm, dar ea a trecut la cele veșnice acum doi ani. Din iubirea noastră am doi copii pe Andrei și Daniela.

Rep.: Ce forme de învățământ ați absolvit?

Drăghici Andrei

-Clasa primară și gimnazială le-am urmat la Luduș, după care am urmat cursurile liceale la Școala Medie Mixtă (actualul Liceu Teoretic ”Pavel Dan”) dar am terminat și o școală tehnică de aparatură și automatizare în 1972.

Rep.: Care au fost primii pași în fotbal?

Drăghici Andrei:

-Am început să joc fotbal încă de copil la Luduș după aceea am jucat la Cluj, pe vremea aceea erau mai multe echipe din Cluj, era legendara echipă a Universității Cluj și CFR Cluj, dar eu am jucat pentru Hebark care s-a mai numit ulterior Dermata Cluj și după aceea în perioada comunistă Flamura Roșie.

Rep.: Când ați venit la Câmpia Turzii?

Drăghici Andrei:

-Am venit de la Luduș în Câmpia Turzii în primăvara lui 1959, aveam 19 ani, atunci era antrenor la echipă era unul ce venise de la Oradea, Pop Alexandru, îi mai spuneam Pop Șoni.

Rep: Unde ați lucrat?

Drăghici Andrei:

-Am lucrat în fabrică la Aparate de măsură și control.

Rep.: Vă mai aduceți aminte prima echipă cu care ați jucat aici la Câmpia Turzii?

Drăghici Andrei:

-Da, așa în mare îmi mai aduc aminte, Nicu Cîmpeanu, Jac Vasile, Chirilă Emil, Bândean Virgil, Duca Vasile, Popuță Ioan, Ruzici Ioan, Raab Nicolae, Kraus Viorel, Szas Nicolae, Adam Mihai, Suru Ioan,  Copil Teodor, Drăghici Andrei (subsemnatul), Mureșan Ioan,  Apostolache, Chețan Virgil și Mari Alexandru.

Rep.: În ce divizie ați jucat?

Drăghici Andrei:

-În Divizia B, seria a II-a, o serie foarte grea, cu echipe  foarte bune.

Rep.: Ce echipe mai evoluau în această serie?

Drăghici Andrei:

-Alături de echipa Industria Sârmei mai erau echipe de fotbal din, Baia Mare, Carei, CFR Cluj, Jiul Petroșni, CFR Arad, A.M.F. Arad, I.C.O. Oradea…..

Rep.: Cum era fotbalul în anii 1960?

Drăghici Andrei:

-Fotbalul de atunci era la un nivel mai ridicat ca acum, nu erau atâtea simulări, se juca puțin mai bărbătește, dar era un fotbal corect.

Rep.: Cum era atmosfera, cum erau suporterii la aceea vreme?

Drăghici Andrei:

-Era un public extraordinar, tribuna era plină înainte cu o jumătate de oră, de începerea meciului.  Noi eram cantonați deasupra popicăriei, era o sală de ședință, și un dormitor. Înainte de a începe un meci oficial, era ședința de pregătire și pe urmă coboram la cabină, dar de acolo se vedea cum venea puhoi de oameni la meci. Publicul era foarte  frenetic parcă fierbea tot stadionul.

Rep.: Puteți să îmi spueți o amintire plăcută din cariera dumneavoastră.

Drăghici Andrei:

-Toate meciurile au fost plăcute pentru mine,  dar un meci așa mai deosebit a fost victoria Industriei Sârmeiîmpotriva celor de la Minerul Baia Mare care trăgeau la titlu și noi i-am bătut aici la Câmpia Turzii.  Baia Mare avea echipă foarte bună cu jucători foarte buni, Mălăieru fundaș dreapta; Macea, Nedelcu care  înainte au jucat la U Cluj. Meciurile au fost plăcute pentru că nu se punea problema dacă batem,  se punea problema cu cât batem.

Rep.: Cine vă susținea din punct de vedere financiar?

Drăghici Andrei:

-Combinatul Metalurgic, era o susținere serioasă, ei ne susțineau cu tot ce era nevoie.

Rep.: Cine era antrenor la echipa combinatului?

Drăghici Andrei:

– Au fost mai mulți antrenori care s-au perindat pe la echipa sârmară, Steinbach Petru, Lazăr Ioan Pop Alexandru.

Rep.: Ați contabilizat cam câte goluri ați marcat de-a lungul carierei pentru Industria Sârmei?

Drăghici Andrei:

-Am dat foarte multe goluri, chiar o statistică în ziarul Metalurgistul, mă plasa pe locul 3 în topul celor mai buni marcatori.

Rep.: Care au fost cei mai buni fundași și greu de depășit, în calitatea dvs de atacant?

Drăghici Andrei:

-Unul dintre ei au fost Mălăieru de la Baia Mare, de asemenea au fost frații Szakacsi de la Oradea, care au jucat fundași dreapta, ei au fost și în lotul lui Dinamo București.

Rep.: Cât timp ați jucat la echipa Industria Sârmei?

Drăghici Andrei:

-Eu am fost adus la echipa din Câmpia Turzii în 1959 și am evouat pentru culorile galben-albastru până în 1959, când în urma unei accidentări la genunchi a trebuit să mă las de fotbal. Atunci am fost mai mulți care am pus ghetele în cui, eu, Nicoae Raab și Chețan Virgil. Îmi aduc aminte că s-a organizat un meci de fotbal și înaintea fluierului de început am fost chemați pe gazon, am fost felicitați, ni s-au dat diplome de apreciere pentru întreaga  perioadă petrecută la clubul Industria Sârmei.

Rep.: Care a fost cea mai mare performanță cu echipa sârmară?

Drăghici Andrei:

-Am obținut locul 2 în divizia B. Am pierdut la Carei, am avut cu un punct  în plus față de Timișoara, și ne-au bătut în niște îmrejurări dubioase, se pare că cineva aranjase meciul în defavoarea noastră. La pauză am condus cu 2-0 și la final am luat bătaie

Rep.: În trei cuvinte, ce a reprezentat pentru dumneavoastră fotbalul?

Drăghici Andrei:

-Pentru mine fotbalul a însemnat cariera vieții mele. Am venit, aici am avut posibilitatea să fac o școală, am făcut liceul, am făcut o școală tehnică, am avansat și profesional și material.

Rep.: Vă mai aduceți aminte de faimosul meci de fotbal dintre Industria Sârmei și Metropol Brazil (Brazilia)?

Drăghici Andrei:

-Da, îmi aduc aminte de acest meci. A fost un meci unde s-a putut vedea la ce nivel eram ca valoare pe lângă echipa braziliană. Noi am încercat să fim la nivelul lor dar au brazilienii fost mult superior nouă și ce a fost mai impresionant a fost numărul mare de spectatori.

Rep.: Cui doriți să mulțumiți pentru întreaga dumneavoastră carieră?

Drăghici Andrei:

-Vreau să-i mulțumesc dlui antrenor Incze Laszlo din Târgu Mureș, pentru că el ne-a format ca jucători  la Luduș.

Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional FIFA:

-Trăiesc un moment de înclinare în  fața acestui mare jucător al fotbalului din Câmpia Turzii.     A fost un jucător tehnic, harnic, disciplinat, a mângâiat mingea cu finețea-i caracteristică a unui fotbalist de mare anvergură și un bun coleg de vestiar. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace iar drumul spre ceruri să-i fie lin.

Chețan Traian, pensionar:

-L-am cunoscut pe dl Drăghici Andrei când a fost adus la Industria Sârmei din Câmpia Turzii împreună cu Viorel Kraus. Dl Drăghici Andrei  avea o tehnică deosebită, avea finețe în a lovi mingea, juca cu mare dăruire pentru club, Dumnezeu să-l odihnească în pace.

1 comentariu

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS