Când am spus că vrem să cucerim România, nu am glumit. Drept dovadă, ziua de sâmbătă am petrecut-o în apropierea localității Brad, în comuna Luncoiu de Jos, invitați fiind la un concert de pricesne susținut de talente locale, binecunoscuta interpretă Paula Hriscu și îndrăgitul OM a lui Dumnezeu, Pr. Marius Ciprian Pop. O zonă binecuvântată de Dumnezeu cu tot ceea ce înseamnă frumos. Munții împodobiți de păduri dese, aer curat, oameni de omenie și multe legende. Capitolul „legende” o să vi-l redăm la finalul articolului.
Revenind la evenimentul din seara zilei de 8 August. Două ore de speranță, două ore în care Dumnezeu a oprit timpul pentru a asculta cuvintele și pricesnele închinate Maicii Domnului. Frumusețea zonei, vocile îngerești care au laudat Creația, precum și prezența enoriașilor la concertul de pricesne, a făcut din această seara, o seara Sfântă. Desigur, oamenii au respectat normele impuse de autorități, precum și decizia CJSU Hunedoara privind purtarea măștilor în spații deschise. Revenind la ale noastre. Evenimentul a început cu Teodora Petruț, o fată iubitoare de țară și de tot ce e românesc. O voce incredibilă, care pur și simplu a uimit audiența. Vocea blândă și lejeritatea cu care a cântat pricesenele, au creionat o imagine a României cu speranță. Vlad Lință, un tânăr care urmează seminarul teologic, și-a adus aportul semnificativ la această seară binecuvântată. O voce profundă, clară și mângâietoare. Cu siguranță vom mai auzi de el. Oana Rus, o tânără solistă cu un timbru vocal deosebit, a adus în sufletul și inima celor prezenți o speranță că, tinerii ca ea, iubitori de țară, port și tradiție, cu credință în Dumnezeu, pot salva și duce mai departe ceea ce au lăsat moșii și stramoșii.
Seara a continuat cu prestația îndrăgitei Paula Hriscu, o artistă cu o voce deosebită, cu credință în Dumnezeu și o puritate în ochi și voce, a transpus, celor prezenți, prin zâmbetul ei speranța, speranța că se poate. Se poate să mergem mai departe cu promovarea folclorului românesc, muzici laice și a cântecului bisericesc. Se poate prin promovarea frumosului, a stării pozitive și a bucurie să cucerim inimilor celor triști, mâhniți și supărați. Cu un gram de credință și iubire în suflet, Paula știe să binedispună pe toate lumea. Ei bine, aici se cerne, aici se face diferența între cei care știu să cânte folclor românesc și… restul! Felicitări Paula pentru că ești ambasador al culturii românești!
Seara s-a încheiat grandios, prin cuvintele de învățătură rostite de Pr. Marius Ciprian Pop și prin pricesnele cântate cu atâta dragoste și iubire de Dumnezeu. La toate evenimentele unde participă Pr. Marius Ciprian Pop renaște o doză de optimism, o rază de lumină, un sentiment de schimbare. Cam așa a fost și sâmbătă, 8 august.
Tot evenimentul a avut o încărcătură duhovnicească extraordinară. Cei prezenți, în frunte cu primarul Călin Dorin Dud, au plecat spre casele lor hrăniți sufletește și duhovnicește.
Primarul comunei Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud, a declarat pentru Ziarul 21 că o asemena emoție nu a mai trăit de mult timp. Toate lucrurile s-au unit pentru realizarea acestui eveniment. Vremea de afară, căldura, cetățenii comunei, artiștii prezenți, toți au făcut parte din seara sfântă și binecuvântată de Dumnezeu. Un eveniment plăcut lui Dumnezeu și oamenilor, un eveniment necesar, în contexul acestei pandemii.
Facem un scurt rezumat. Avem și noi „Elveția” noastră, avem păduri, munți, râuri, bogăție și încă mai avem credință în Dumnezeu. Un eveniment de hrănire duhovnicească pentru cei prezenți, un eveniment necasar după atâta secetă. Mai jos vă lasăm să lecturați, legenda de care vă aminteam mai sus.
Dealul Fetii are şi o legendă. Un tânăr sărac s-a îndrăgostit de o fată bogată. Băiatul, cum e obiceiul locului, a cerut fata de la părinţi, însă aceştia nu au fost de acord cu căsătoria. Văzând, totuşi, dragostea mare dintre băiat şi fată, tatăl acesteia se înduplecă puţin şi îi spune băiatului că îi dă fata de soţie dacă o duce în spate până-n vârful dealului. Feciorul n-a stat mult pe gânduri şi s-a învoit, numai că eforul de a urca pieptiş dealul cu fata în spate a fost supraomenesc, pricinuindu-i sfârşitul. De necaz, fata s-a aruncat de pe culmea dealului, murind şi ea. Legenda spune că din locul unde a murit fata a izvorât un pârâu – Pârâul Cernelelor, care curge şi astăzi pe Dealul Fetii. Legenda de la Dealul Fetii ar putea fi reeditată într-o formă modernă prin demararea unui concurs cu public de cărat fetele în spate.