Sala de spectacole a Palatului Cultural ”IonelFloașiu” din localitate a fost gazda unui moment aniversar. Grupul vocal ,,Melody” de la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii, a aniversat, sâmbătă 23 noiembrie 2019, zece ani de activitate și existență la Clubul Copiilor. În acest sens grupul vocal ,,Melody” a organizat un eveniment de suflet intitulat ,,Grupul vocal ,,Melody” de ieri de azi și de mâine”.
Evenimentul a avut darul de a reuni mai multe generații de copii, care au fost și sunt în grupul vocal ,,Melody”. Rând pe rând au urcat pe scenă artiștii grupului vocal dar și majoretele de la Clubul Copiilor. La finalul acestui eveniment, d-na Șandor Simona, profesor coordonator la Clubul Copiilor, a reiterat importanța acestui grup, coordonat de Lăcătuș Nicușor, în cadrul acestui club. De asemenea d-nul Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii, a afirmat că acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Câmpia Turzii, confirmă valoarea, iar activitățile coordonate de Lăcătuș Nicușor au devenit un brand în comunitate și nu numai.
Rep: D-le Lăcătuș, vă mulțumesc că ați acceptat să ne acordați acest interviu cititorilor Ziarului 21, la ceas aniversar. Pentru început ne puteți spune cum s-a născut acest grup?
Lăcătuș Nicușor, coordonator al grup vocal ,,Melody”: Pentru început vreau să vă spun că grupul vocal ,,Melody” are 18 ani de existență. Primii 8 ani i-am făcut la Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie, (FRCCF), iar din 2009 sunt la Clubul Copiilor, pe mai multe generații. Despre prima generație a grupului vocal ,,Melody”, pot să vă spun că s-a născut în anul 2002, în cadrul Fundației Române pentru Copii, Comunitate și Familie, filiala Câmpia Turzii, la inițiativa mea. De atunci și pâna în 2010, copiii, au sustinut spectacole atât în țară cât și în străinatate. Trebuie să vă spun că, în aceea perioadă se cânta acapela pe două voci egale, adică, fără suport orchestral sau negative. Acești copii, prin evolutiile lor au obtinut rezultate bune și foarte bune. Momentul de glorie al acestui grup a fost în 2005 unde, acesti copii au cântat pe scena Academiei de Muzică ,,Frederich Chopain” din Varsovia, Polonia. Un lucru important de menționat este că în marea lor majoritate, copiii erau proveniți din famili monoparentale, sau copii cu dificultăți financiare. Cu unii din copiii cu care am fost în Polonia nu au fost cu trenul niciodată, dar să meargă într-o țară străină. Și totuși am făcut față cu brio, în spectacol. Am cântat două piese muzicale, ,,Auzi valea cum răsună” și ,,Roskfitue” în limba poloneză.
Rep: Când și cum ați ajuns la Clubul Copiilor?
Lăcătuș Nicușor: În 2009, din păcate, Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie, filiala Câmpia Turzii și-a încetetat activitatea, d-na Simona Șandor, director la Clubul Copiilor Câmpia Turzii, ne-a întins o mâna de ajutor, primindu-ne în casă nouă. De atunci și până în prezent grupul vocal ,,Melody”, și-a desfășurat activitățiile muzicale sub tutela Clubul Copiilor din Câmpia Turzii. La activitățiile acestui grup vocal și-au desfășurat activitatea în medie 25 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Prima pepinieră de copii înscriși la grupul vocal ,,Melody” au fost: Nicoară Okros Andrada, Constantea Daciana, Pruneanu Patricia, Diaconu Alexandra, Belea Andra, Lambrea Andreea, Vaida Alexandra, Csalai Alina, Csalai Antonia, Roman Alexia, Mocean Maria, Mocean Iulia și Lăcătuș Simona. Acești copii în 2009-2010, aveau vârste de grădiniță sau de cls I, a II-a. Ulterior au mai venit și alte fetițe. Cu aceste fete minunate am început să facem un turneu al grădinițelor să participăm la diferite spectacole în comunitate dar și în localitățile limitrofe. Acum sunt domnișoare în clasele a IX a, sau a X a.
Rep: Care sunt activitățiile acestui grup?
Lăcătuș Nicușor: Activitățiile grupul vocal ,,Melody” nu au fost ceva de moment, sau sporadic, activitățiile au avut o continuitate dar și o diversitate. Activitățiile Melody, au avut caracter educativ dar și de timp liber. În fiecare an grupul începea cu manifestări dedicate marelui poet național Mihai Eminescu, urmate de, 8 Martie, Concursul Local de Interpretare Vocală pentru Copii, tabăra de la Vidolm, desene pe asfalt, excursii la Grădina Zoologică de la Târgu Mureș, la Mânăstirea Dumbrava. De asemenea, copiii au fost și actori, au pus în scenă sceneta Scufița Roșie și în finalul anului o Serbare de Crăciun. Primăvara Muzicală, ajunsă la ediția a XI-a, este un concurs local. Acest concurs are menirea de a da o șansă doar copiilor din comunitate să își etaleze calitățiile vocale. Ani la rândul, cu mari emoții, de la mic la mare, au urcat pe scenă sute de copii, de diferite generații, dar și pe categorii de vârstă. Evoluțiile copiilor au fost răsplătite de juriul prezent dar și de sponsori. La acest concurs, am fost sprijiniți în jurizare de o echipă de profesioniști în arta muzicală, cadre didactice de la Palatul Copiilor din Cluj, aceștia sunt, profesor d-na Ofelia Suciu, profesor d-na Fodorean Maria și profesor d-nul Marius Roman, iar de la Academia de Muzică ”Ghe Dima” ne-a sprijinit d-șoara lector universitar Rodica Trandafir, le mulțumim pe acestă cale.
Rep: Aveți copii din grup care să fi mers mai departe în muzică?
Lăcătuș Nicușor: De la început trebuie să vă spun că obiectivul principal al acestui grup vocal a fost acela de a promova copiii spre cea de a patra artă, adică muzica. Datorită acestui grup, mulți copii au urcat pe scenă, și-au arătat calitățile lor vocale. Sunt mândru că din acest grup s-au desprins doi copii care urmează Liceul de Muzică ”Sigismund Toduță” din Cluj. Este vorba despre Cristurean Crina și Olăsutean Mihai. Crina, prin excelență este o soprană și abordează muzica clasică, iar Mihai a învățat un instrument muzical, adică trompeta. Amândoi sunt în clasa a X a la liceul mai sus menționat.
Rep: Trebuie să recunosc că am urmărit pagina voastră de facebook și am văzut că ați pus în scenă Scufița Roșie.
Lăcătuș Nicușor: Implicarea grupului în activități cu caracter umanitar, a intrat întotdeauna în menirea sa. Grupul a susținut concerte la azilul de persoane vârstnice din Turda și Câmpia Turzii. Grupul Melody a avut activități comune alături de copiii din Centrul de Servicii Sociale Câmpia Turzii. Însă cea mai mare activitate cu caracter umanitar, a fost organizarea în 2014 a unui spectacol cu strângere de fonduri pentru Asociația Autism Câmpia Turzii, sceneta Scufița Roșie. Au fost două spectacole cu casa închisă, unde, micuții actori au fost membri grupului vocal Melody.
Rep: La festivitate, am văzut că ați premiat în mod special două fete, ce poți să ne spui despre acest aspect?
Lăcătuș Nicușor: Da, așa este, am în grupul vocal Melody două fete care au o prezență de peste 7 ani. Jecan Luiza, vine din toamna anului 2012 pe când avea 5 ani iar Duca Alexandra vine la grup din primăvara lui 2013, pe când avea 7 ani. Două fete minunate, cu mult bun simț, care pe parcursul acestor ani au dus greul acestui grup, au reprezentat cu cinste grupul la concursurile din țară. Ce e mai important e, că au înțeles foarte bine, că ceea ce au primit pe parcursul acestor ani, vor dărui și ele pe mai departe. De un an, Luiza și Alexandra sunt voluntari junior în cadrul Asociației Civice pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară. Le mulțumesc pentru sprijinul lor.
Rep: Care este optica unui voluntar în munca cu copiii?
Lăcătuș Nicușor: Pot să vă spun că în cei 18 ani de voluntariat, mi-am format un ,,bagaj” de cunoștințe dar și o experiență de viață în ceea ce privește munca cu copiii. Haide-ți să vă spun optica mea legată de performanță. Performanța pentru mine, nu e atunci când lucrezi cu un copil nativ, îl ,,șlefuiești” după care te lauzi. Nu, pentru mine performanța e atunci când lucrezi cu un copil la care din 10 profesori, nouă nu ar lucra, pe diverse motive, eu lucrez cu acești copii, îi valorizez pe fiecare în funcție de potențialul lor și îi promovez la fel ca pe fiecare copil. Să vă dau doar un exemplu, pe băiatul care e la Liceul de Muzică în Cluj, a venit la grupul vocal ,,Melody” însoțit de bunica lui, rugându-mă să îl iau în grup. Mi-a spus din capul locului că băiatul suferă de balbism, eu l-am primit cu drag în grup. La început era emotiv, dar implicând-ul intens în activități, i-am arătat că nu e mai prejos ca ceilalți, și s-a integrat în grup. Cu timpul l-am învățat trompeta, l-am promovat la fanfara ,,Promenada” a Palatului Cultural ”Ionel Floașiu” iar acum e liicean în Cluj, la muzică.
Rep: Câți copii sunt în grupul vocal ,,Melody”?
Lăcătuș Nicușor: În momentul de față sunt 26 de copii cu vârste cuprinse între 4 ani și 15 ani. Ei provin din toate mediile sociale. Apropo de mediile sociale. Când mai primesc câte-o donație unii mă mai întreabă dacă am copii săraci, sau de etnie rromă. Din experiență vreau să vă spun că nu există copil sărac, copil bogat, copil de o anumită etnie sau entitate religioasă. Copilul e copil și atât. Când primesc dulciuri toți se bucură la fel.
Rep: Care sunt experiențele de viață la acest grup vocal?
Jecan Luiza, membră a grupului vocal ,,Melody”: Mă numesc Jecan Luiza, fac parte din grupul vocal ,,Melody” din luna octombrie a anului 2012 unde am debutat cu melodia ,,Oacoac”. Sub îndrumarea voluntarului Nicușor Lăcătuș vocea mea în timp a fost într-o continuă schimbare si am ajuns la rezultatele din momentul de față, unde am obținut multe trofee la concursuri naționale și internaționale. Acum, am 12 ani si îi multumesc d-lui Nicușor Lăcătuș pentru ajutorul si implicarea în acesti 7 ani de când fac parte din acest grup. Pentru mine grupul este o a doua familie și mă bucur enorm că fac parte din el, sunt fericită că mă înteleg cu copiii si în primul rând pentru premiile obținute.
Duca Alexandra, membră a grupului vocal ,,Melody”: Aventura mea alături de Grupul Vocal Melody a început în urmă cu 7 ani. Îmi amintesc cum îndrumată de mătușa mea, îmbrăcată cu o rochiță albă cu floricele, având în mână un cățeluș de pluș, am pășit timid în sala d-lui Nicu. Acesta, zâmbind, m-a întrebat cum mă cheamă, m-a chemat lângă el și m-a pus să cânt „Un elefant se legăna…”Din prima clipă Domnul Nicu m-a fascinat cu blânețea lui, altruismul și compasiunea de care dădea dovadă, încât m-a făcut să îmi doresc să fiu acolo unde este el și chiar să urc pe scenă. De atunci și până în prezent am participat la numeroase spectacole unde am și câștigat premii.
D-l Nicu a descoperit în mine și talent actoricesc. Acesta mi-a oferit cu încredere rolul principal în sceneta „Scufița roșie” pusă în scenă cu scopul strângerii de fonduri pentru copiii cu autism. Îmi aduc și acum aminte cum îmi spunea: „Nu-ți fie frică, o să fii cea mai bună!” Și așa a fost!
Dar, anii se cern și uite-mă aici, la vărsta de 14 ani, aducându-mi aminte de toate momentele frumoase petrecute la grupul vocal: serbările de 8 martie și Crăciun, sărbătorirea marelui poet Mihai Eminescu, tabăra de la Vidolm, Primăvara Muzicală, Toamna Arieșană, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, excursiile la mănăstiri, gradina botanică și multe altele. Aici am legat cele mai frumoase și trainice prietenii, aici m-am simțit ca într-o familie!
Îi mulțumesc d-lui Nicu, un om care mi-a schimbat viața și mi-a făcut copilăria mai frumoasă. Deși uneori mă mai ceartă, o face pentru binele meu. Îi mulțumesc și aș vrea să știe cât de mult îl iubesc și că are și va avea mereu un loc MARE în inima mea. Clubul Copiilor din Câmpia Turzii va fi mereu a doua mea casă iar grupul vocal a doua mea familie. Aș vrea ca relația noastră de colaborare să nu înceteze de aceea vreau să mă implic în activitatea de voluntariat coordonată de d-l Nicu, pentru a-l ajuta în organizarea unor activități. Vreau să dau și eu puțin înapoi din cea ce am primit cu atâta drag, atât de la voluntarul meu preferat cât și de la cei care îl ajută mereu.
Simona Șandor, profesor coordonator Clubul Copiilor Câmpia Turzii: Ziua de 23 noiembrie 2019 va rămâne în sufletele noastre, ca fiind amintirea vie a fericirii depline, a copilăriei lipsită de griji. În acești zece ani de activitate la Clubul Copiilor v-ați îndrăgostit de muzică și de tot ce e frumos, ați legat prietenii puternice, v-ați educat în spiritul muncii constante și competitive și ați devenit cunoscuți nu doar în comunitatea locală, fiind voi înșivă un model pentru copiii din municipiul nostru. La mulți ani, tineri și copii ai Melody Grup! Azi, la ceas aniversar, vă felicit pentru tot ce ați realizat, dar mai ales pentru faptul că ați petrecut împreună clipe unice și inestimabile la Clubul Copiilor, legând prietenii durabile, pentru puterea de a vă crea amintiri memorabile, pe care le veți păstra într-un loc aparte în suflețelul vostru, amintiri și prietenii care vor dăinui peste ani și ani. Și, mai presus de orice, vă admir pentru capacitatea de a vă descoperi pe voi înșivă, de a face din talentul și abilitățile voastre muzicale o vocație pe care o urmați cu precădere. La mulți ani, Melody Grup, și să ne revedem cu bine după alți zece ani! Dar ce ar fi Melody fără Lăcătuș Nicușor, cel care vă coordonează cu atâta profesionalism, sau fără părinții și bunicii care se implică și vă stau alături în tot ceea ce faceți?! Aceasta este echipa și cred cu tărie că Melody Grup Câmpia Turzii a devenit un brand local.
Sunt mândră să am asemenea oameni în echipă! Vă iubesc și vă felicit, dragi copii și tineri! Vă admir și vă felicitări, stimați părinți și bunici! Respect și felicitări, Nicușor! Fii binecuvântată, dragă „familie” Melody!