Festivalul de colinde ”Raza Soarelui” Ceanu Mare
Festivalul – concurs interjudețean de colinde “Raza Soarelui” din localitatea Ceanu Mare, județul Cluj a luat naștere la inițiativa domnului învățător Ștefan Szekely, sprijinit de prof. înv. preşcolar Feşnic Gabriela şi colectivul cadrelor didactice al școlii, condus de prof. drd. ing. Nicolae–Leontin Petruța, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Primăria Comunei Ceanu Mare.
Festivalul își propune promovarea și conservarea colindelor autohtone, autentice din diferite zone ale țării, expresie a preocupărilor spirituale și culturale manifestate de o colectivitate în sânul poporului român.
Festivalul-concurs se desfășoară anual, în luna decembrie, adunând laolaltă grupuri de colindători din țară, ajungând la a XVII-a ediție. Îndrumați de dascălii lor, elevi din județele Cluj, Alba, Sibiu, Dâmbovița Constanța, Hunedoara, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Sălaj, Maramureş sau din Mohács – Ungaria au manifestat dragoste pentru frumos, profesionalism, seriozitate, la toate secțiunile la care au participat: colinde, pictură pe sticlă, colaj, compuneri. S-au făcut auzite voci sincere, s-au întrecut mâini dibace în zugrăvirea chipurilor sfinte, s-au împletit materiale diverse pentru realizarea de scene biblice specifice Sărbătorii Nașterii Domnului. Cadrele didactice au ocazia să-și prezinte obiceiurile locale prin lucrări proprii din cadrul simpozionului ”Crăciunul în satul meu”. Toate aceste lucrări cât și alte informații despre festival sunt cuprinse într-o revistă cu ISSN.
Regulamentul de desfășurare a festivalului este postat pe pagina de facebook a festivalului și pe diferite site-uri. Înscrierea grupurilor participante se face pe adresa de e-mail a festivalului, razasoareluicm@yahooo.com.
Festivalul a primit de-a lungul timpului aprecieri din partea juriului, dintre ai cărui distinși membri pot fi amintiți dirijorul Gelu Furdui, cercetătorul Mircea Câmpean, prof. Radu Doctor, Marinela Zegrean Istici, preoți din comună dar și din partea Inspectoratului Școlar Cluj și membrii comunității locale.
În acest an, festivalul va avea loc în data de 13 decembrie 2019, începând cu ora 13.00.