Luni seară, în jurul orelor 22.30, o tânără a fost accidentată pe trecerea de pietoni din fata clădirii taxe și impozite din Câmpia Turzii.
Deși echipajele de poliție au ajuns relativ repede, echipajul medical s-a lăsat așteptat mai bine de o jumătate de oră, în timp ce tânăra accidentată se afla întinsă pe șosea, acuzând dureri la picior, protejată fiind de umbrela unor trecători.
Pentru întârzierea ambulanței, a dat explicații una dintre asistentele serviciului de Ambulanță:
Mariana M.: “Ar fi foarte bine dacă ar ști populația de ce a întârziat echipajul medical. În primul rând a venit echipaj din Turda. Un echipaj din Câmpia Turzii era la Cluj cu un pacient care necesita investigații care nu se efectueaza aici, iar celalat echipaj nu a stat la odihnă sau cafea, ci a fost în permanență în misiune! Tare am dori ca populația să știe că nu se cheamă ambulanța pentru orice! Fiecare care cheamă ambulanța e bolnav, dar nu fiecare e urgență! Din cauza celor care cheamă în mod frecvent și pentru orice durere de cap sau amețeală nu se ajunge la adevăratele urgențe. Aici ar trebui să fim ajutați, medicii de familie să ,,educe” pacienții pentru ce să cheme ambulanța. Repet… se cheamă pentru orice!”.
Reamintim faptul că în data de 28.09.2017 între orele 11 – 12, în toate sediile centrale ale serviciilor de ambulanță din țară s-a desfășurat un miting de sensibilizare a guvernului pentru soluționarea revendicărilor Federației Naționale Sindicale Ambulanța.
Una dintre revendicările cadrelor care lucrează în serviciul Ambulanță a fost:
- bâlbâiala şi incapacitatea ministerelor responsabile (Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne/IGSU) de a încheia un nou Contract – Cadru pe 4 ani în achiziţionarea a unui număr de 4.000 ambulanţe pentru Serviciile Publice de Ambulanţă şi SMURD, proiect – cadru demarat în luna august 2015, şi până în prezent nu a fost posibilă încheierea procedurilor de achiziţie,
- imposibilitatea de a atinge necesarul de personal conform prevederilor normativului de personal în vigoare O.M.S. 1778/2007 din motivul subfinanţării serviciilor de ambulanţă;
- măsurile bugetar-fiscale impuse de guvernele anilor 2009-2012 de blocare de posturi, perioadă în care s-au tăiat de la Serviciile Publice de Ambulanţă aproximativ 3.000 de posturi;
- refuzul guvernelor din perioada 2013-2017 de a suplimenta cu posturi statele de funcţii din serviciile de ambulanţă, în ciuda promisiunilor şi a proiectelor înaintate.