Criza energetică și efectele în cascadă ale creșterii ptrețurilor la carburanți încep să fie deplin resimțite. În cadrul vizitelor în Statele Unite am încercat să plasez cât mai sus pe agendă problematica securității energetice. Deși Occidentul a pus sub sancțiuni mare parte din importul de resurse energetice din Federația Rusă vedem că explozia prețurilor la hidrocarburi a făcut ca Rusia să încaseze chiar mai mult din ceea ce exportă. Este clar că avem nevoie de o strategie care să schimbe din temelii paradigma actuală. Singura soluție viabilă este trecerea către energia regenerabilă, astfel încât să devenim 100% independenți.
În România, situația nu este la fel de dramatică precum la vecinii bulgari sau unguri, care au o dependentă covârșitoare de resursele Rusiei. În cazul lor tranziția va fi mult mai costisitoare și cu sacrificii dureroase pentru societate. Având în vedere că țara noastră trebuie sa suplinească aproximativ 20% din consumul de gaz, și 30% din cel de petrol, cred că a sosit momentul să facem acele investiții strategice în energie.
În acest context, am avut o întâlnire cu Christopher Harvin, fost consilier al Secretarului american al Apărării, actualmente președinte al Sanitas International. Dl Harvin conduce un grup de lucru ce vizează extinderea investițiilor străine directe americane pe zona de energie verde. În România s-a investit fragmentat, necoordonat, în proiecte eoliene sau fotovoltaice, nemaipunând la socoteală că am avut un cadru legislativ volatil, care a descurajat și pe cei puțini rămași în acest sector.
Potențialul nostru geografic este enorm, însă pentru a putea compensa în sistem prin producția de energie regenerabilă este nevoie de proiecte foarte mari. Foarte important este că marii jucători de pe piața americană de „green energy” sunt interesați să investească în România, mai ales în noul context geoeconomic și geopolitic. Avem însă nevoie ca la nivelul statului român să dăm un semnal de stabilitate și predictibilitate privind cadrul de funcționare al acestui sector. Actorii economici sunt obligați să se asigure că regulile nu vor fi schimbate în timpul jocului, iar proiecțiile privind amortizarea investiției și profitabilitatea nu vor fi date peste cap. Atrag încă o dată atenția că s-a deschis o fereastră de oportunitate extraordinară. Pe lângă afluxul de capital și crearea de locuri de muncă, vorbim, totuși, despre securitatea energetică a României. Sper ca măcar în ceasul al doisprezecelea cei responsabili să se mobilizeze.