Trenurile metropolitane sunt cele mai ușor de realizat pentru că se fac pe infrastructura existentă sunt nepoluante și pot transporta foarte mulți oameni.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, vrea tren metropolitan spre Câmpia Turzii, până în 2030. Proiectul are dezvolta toată zona de la granița județului, pentru că ar fi mulți care s-ar muta acolo și ar putea lucra în Cluj-Napoca.
”În Planul de Amenajare Teritorială a Județului Cluj (PATJC) se vorbește, printre altele, despre elaborarea unui studiu pentru celelalte orașe din județ care să creeze în jurul lor o microregiune de dezvoltare. Este vorba de Turda – Câmpia Turzii și comunele arondate, zona asta poate fi un alt pol de dezvoltare foarte aproape de Cluj-Napoca.
Legătura se va face cu ce avem acum, pe drumul național, cu viitoarea centură de sud, dar și cu un tren rapid care să lege această microregiune de municipiul Cluj-Napoca. O altă zonă va fi Gherla-Dej și comunele arondate, care va fi, la fel, o microregiune de dezvoltare aproape de Cluj”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, la Ziua Live.
Turda și Câmpia Turzii, inclusiv comunele din jur, au nevoie de un impuls pentru a se dezvolta. Municipiul Cluj-Napoca a devenit prea aglomerat, iar infrastructura feroviară poate fi folosită, fiind la dispoziție.
Problema este că linia de cale ferată spre Câmpia Turzii are nevoie de reabilitare, dar Uniunea Europeană finanțează la greu astfel de proiecte, considerate nepoluante. Singura condiție este ca autoritățile locale să se pună de comun acord.