Este perfecționismul o problemă? Află ce se ascunde în spatele personalității perfecționiste
Ai tendința să încerci să faci totul perfect și să oferi întotdeauna ceva în plus, peste așteptări? Perfecționismul are o parte bună, însă are și o latură întunecată ce poate prezenta riscuri pentru sănătatea mintală. Perfecționismul sănătos stimulează dezvoltarea personală, motivația, creativitatea și cariera profesională. Pe de altă parte, perfecționismul nesănătos poate dezvolta anxietate, nesiguranță, depresie și stimă de sine scăzută.
Iată cum să depășești obsesia perfecțiunii și să găsești echilibrul între latura pozitivă și cea întunecată a perfecționismului:
- Definește câțiva indicatori de performanță
Munca perfecționiștilor este detaliată, bine documentată și organizată însă obsesia de perfecțiune poate cauza frustrare, dezamăgire, anxietate și burnout. Definirea unor indicatori de performanță îi poate ajuta pe perfecționiști să scape de revizuirea muncii de nenumărate ori sau de rigiditatea unor standarde de calitate prea înaltă.
- Apelează la ajutor profesionist
Perfecționistul modern vrea să fie agil și multifuncțional. Dorința de a se ocupa de orice îl face să se piardă în detalii inutile sau mai puțin importante. Astfel, devine anxios, stresat și se confruntă cu probleme de sănătate ce îi afectează calitatea somnului și nu numai. Pe lângă simptome emoționale, durerile musculare, cele de spate, gât și cap sunt alte simptome cu care se confruntă perfecționistul atunci când realizează că nu își îndeplinește propriile așteptări. Te confrunți și tu cu astfel de simptome? Pentru a le depăși poți apela la servicii de psihoterapia traumei care îmbină diferite orientări terapeutice și tehnici inovatoare ce stimulează dezvoltarea sănătății emoționale. Dacă vrei să descoperi originea perfecționismului și nu știi de unde să începi să cauți bunăstarea emoțională, Centrul PsihArt.ro îți stă la dispoziție!
- Evită comparațiile
Ideea că altcineva a primit mai multe laude poate declanșa gânduri negative unui perfecționist. Pentru a scăpa de acest obicei nesănătos este important să se evite comparațiile. Până la urmă suntem diferiți, de ce ar trebui să ne evaluăm eforturile în funcție de realizările altora?
- Concentrează-te pe punctele tale forte
Atunci când se concentrează pe ceea ce nu fac bine, perfecționiștii își pierd productivitatea. De aceea, identificarea punctelor forte îi ajută să rămână concentrați și să combată procrastinarea. Fie că e vorba de creativitate sau bună organizare, fie că vorbim de capacitatea de multitasking sau bună planificare, pentru a păstra un nivel ridicat de productivitate, perfecționiștii trebuie să se concentreze întotdeauna pe abilitățile și punctele lor forte.
- Privește imaginea de ansamblu și fii răbdător
Majoritatea perfecționiștilor vor să vadă rapid rezultate și omit sau sar peste anumite etape. De aceea, revin asupra lor și regretă timpul pierdut în detalii și lucruri mai puțin importante. Vederea imaginii de ansamblu îi ajută să se concentreze pe ceea contează și este cu adevărat important, devenind astfel mai productivi.
Cu alte cuvinte, perfecționistul patologic poate trăi cu sentimente de nesiguranță, autocritică severă și stimă de sine scăzută. Asistența profesională poate schimba mentalitatea și perspectiva unui perfectionist ajutându-l să se concentreze pe aspectele pozitive și să treacă cu ușurință peste eventuale eșecuri.