<
Actualitate

Epidemie de rujeolă

Epidemie de rujeolă

Epidemie de rujeolă

Ministerul Sănătății a declaratepidemie de rujeolă (pojar) la nivel național. ”Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă” se spune într-un comunicat postat marți, 5 decembrie, pe site-ul Ministerului Sănătății. În acest moment, se înregistrează aproape 2 mii de cazuri, în 29 de județe, mai precizează sursa citată.

Publicația www.timponline.ro, din Bistrița, informează că cele mai multe cazuri, din cele aproape 2 mii raportate la nivel național, s-au înregistrat în județele Cluj (194) și Mureș (628). Într-o statistică a Institutului Național de Sănătate Publică, citată de Agenția Română de Presă (Agerpres), se precizează că în ultima săptămână din luna noiembrie, la nivel național s-au raportat 192 de îmbolnăviri de rujeolă. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în perioada 24 – 30 noiembrie, în judeţul Braşov, arată sursa citată, fără a preciza numărul îmbolnăvirilor.

Deși Ministerul Sănătății a promis că va iniția o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie ”pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare” acțiunea a pornit ”cu stângul”. Pe site-ul Centrului Național de Supravegere și Control al Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, ultima informație postată la rubrica ”Situația actualizată a rujeolei in România” datează de la sfârșitul lunii august a anului 2020 (!) ”Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolăîn România raportate până la data de 28.08.2020 este 20 204 din care 64 de decese. In perioada 27.07.2020 – 28.08.2020 nu a fost raportat niciun caz nou confirmat”.

Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință, mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Extrem de contagioasă, rujeola poate provoca epidemii, din cauza procenrtului mare de infecțiozitate, ce se apropei de sută la sută. Boala, ce se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea suprafețelor contaminate, debutează cu febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, curgerea nasului, ochi inflamați, durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în gură).

Simptomele pot dura două-trei zile. Apoi apare o erupție de pete roșii, la nivelul pielii. De la nivelul feței petele se extind pe brațe și pe trunchi, apoi pe coapse și pe picioare. În același timp, febra crește brusc.După acest episod, erupția dispare treptat de la nivelul feței și, în final, de pe restul zonelor afectate. O persoană infectată devine contagioasă cu circa patru zile înainte și patru zile după apariția erupției cutanate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a oferit câteva explicații despre gravitatea bolii: „Rujeola într-adevăr este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copiii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva acestei îmbolnăviri. Această scădere a acoperirii vaccinale este o situaţie care durează de foarte mulţi ani. A fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare. (…) Au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării – una este împotriva vaccinării cu noul coronavirus. (…) Există cazuri concrete, lumea trebuie să ştie că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune, panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală ca şi complicaţie a rujeolei şi este mortală. Lucrul aceste trebuie evitat de toată lumea”. Pe site-ul Ministerului Sănătății se mai precizează că ”acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78 la sută, iar cu doza a doua, de 62 de procente dintre copiii eligibili”. Curba descrescătoare înregistrată de numărul vaccinărilor se menține în acest trend de peste zece ani, mai informează Ministerul Sănătății.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS