Cercetările sugerează că adoptarea unei atitudini pozitive în viața de zi cu zi poate aduce beneficii sănătății noastre fizice și psihice. Acest lucru nu înseamnă, însă, că resimțirea unor emoții negative ne afectează întotdeauna. Emoțiile negative ne ajută pe termen scurt să trecem peste evenimentele dificile, să ne adaptăm schimbărilor, dar devin dăunătoare atunci când intensitatea lor este disproporționată în raport cu situația de viață prin care trecem. De exemplu, este util să ne analizăm acțiuni din trecut pentru a vedea ce am greșit și să identificăm modalități prin care putem face, în viitor, lucrurile mai bine, sau să ne gândim la felul în care să fim eficienți în viitor, dar ne dăunează ruminarea și îngrijorarea excesivă despre trecutul și prezentul nostru.
Emoțiile sunt reacții afective de intensitate mijlocie și cu durată de manifestare relativ scurtă, însoțite adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate. Împărțirea emoțiilor în pozitive și negative nu se face în funcție de utilitatea acestora (sunt adaptive și au un rol specific în diferitele situații din viața de zi cu zi), ci după modul în care sunt trăite: plăcut/ neplăcut, dorit/nedorit. Cele mai frecvente emoții pozitive sunt: bucurie, recunoștință, calm, interes, speranță, mândrie, amuzament, inspirație, admirație și dragoste
Ce se întâmplă atunci când trăim emoții pozitive?
* devenim mai conștienți de situația în care ne aflăm;
*devenim mai deschiși la idei noi;
*realizăm care este potențialul nostru maxim;
*reușim să administrăm mai bine stresul de zi cu zi;
*muncim eficient
*aducem comunității noastre contribuții semnificative.
La nivel fizic, starea de bine scade presiunea sangvină, reduce riscul bolilor cardiovasculare, îmbunătățește nivelul zahărului din sânge, dar este asociată și cu o greutate mai sănătoasă și o viață mai longevivă. De asemenea, atunci când suntem fericiți, nivelul de hormoni ai stresului scade.
Multe persoane consideră că emoțiile pe care le trăim apar pur și simplu, însă s-a demonstrat științific că avem un anumit control asupra lor. Știind acest lucru, se poate observa importanța pe care propria persoană o are în procesul său de schimbare. Cheia unei stări de bine emoțional este să fim deschiși la schimbare.
Pentru a deveni mai receptivi la sfaturile de îmbunătățire a sănătății mentale, putem practica auto-afirmarea. Astfel, trebuie doar să ne gândim la lucrurile care sunt cele mai importante pentru noi. Atunci când exersăm această „tehnică”, se observă modificări la nivelul creierului care duc la rândul lor la comportamente pozitive și sănătoase. El se deschide schimbărilor, iar noi devenim mai motivați să atingem scopurile pe care ni le-am propus.