Ratarea, de România, a intrării în spațiul Schengen, din cauza veto-ului Austriei, ține capul de afiș al agendei politice, în luna decembrie.
Pe marginea acestui subiect s-au brodat opinii diverse, unele mai mult, altele mai puțin întemeiate.Una din aceste opinii acreditează ideea unui complot împotriva României, orchestrat de la Moscova. Această părere se întemeiază pe strânsele legături de afaceri stabilite între companiile producătoare de energie (gaz și petrol) din Rusia și Austria. Posibil ca această teorie să conțină un sâmbure de adevăr. Însă adversitatea Austriei, fostă ”vioara întâi” în Imperiul Austro-Ungar are rădăcini mai adânci decât ”frăția de arme” ruso-austriacă, manifestată pe câmpul bătăliei pentru resurse energetice, ce se desfășoară astăzi în Europa.
În comunicarea cu subiectul ”Rolul Academiei Române în combaterea campaniilor de ponegrire a poporului și statului român” prezentată plenului academic în ședința din 5 aprilie 1940, autorul, savantul Grigore Antipa demonstra că aceste campanii, derulate de peste o jumătate de veac, erau orchestrate de la Viena. ”Nici un popor de pe întreaga faţă a globului nu a fost mai ponegrit ca. poporul român. Neadevăruri patente,.. statistici anume ticluite, insinuări tendenţioase, etc., s’au ‘strecurat de mai bine de-o jumătate de secol, în literatura beletristică şi ştiinţifică din toate țările, în cărțile cele mai răspândite de informaţiuni (lexicoane, enciclopedii, descrieri de. călătorii, ghiduri, etc.), în descrieri geografice, reviste ştiinţifice, ziare) şi așa mai departe.
‘Toate acestea, în scopul de a se arăta lumii civilizate, că în mijlocul Europei trăeşte:un popor inferior, cu apucături sălbatice, incapabil de a se guverna singur şi de a-și civiliza ţara în care locuieşte. Centrul de unde se conducea, .pe la finele secolului trecut (n.r: XIX), această campanie, fusese ales la Viena” a precizat Grigore Antipa încă din debutul prelegerii sale (textul comuicării se găsește în ”Memoriile Secţiunii Ştiinţifice, Seria II. Tom. XV, Mem, 1” ale Academiei Române, păstrate la Biblioteca Universității Carol I, din București.
În sprijinul afirmațiilor sale, Grigore Antipa a făcut referire la mai multe lucrări ”pseudo-științifice” elaborate de autori asutrieci la sfârșitul secolului al XIX-lea. Astfel, scriitorul Karl Emil Franzos, în cartea sa ”Aus Halb-Asien” (Din jumătatea Asiei” îi înfățișa pe români drept locuitori barbari ai unei țări sălbatice (Wilde Walachei).
Ponegritorii săi înfățișau poporul român drept ”barbar și lipsit de orice aptudini intelectuale, a cărui cultură spirituală este egală cu zero; a cărui treaptă. culturală este cu totul inferioară, a cărui cântec este monoton și fără melodie, la care poezia nu este acasă, unde poeții lipsesc cu totul, etc. etc.” arăta Grigore Antipa în comunicarea sa.
Dar Franzos nu constituia o apariție singulară. În corul ponegritorilor poporului român existau mai multe voci. Și acestea se făceau auzite, mai ales în spațiul cultural german din Europa. Bunăoară, în volumul al XIV-lea al ediției din 1890 a lexiconului Mayer’s Conversations poporul român era descris astfel: ”laș, crud și leneș, trăsături de caracter pe care vecinii și le spun unanim despre el”.
Grigore Antipa preciza apoi, în cursul comunicării sale: ”campania pornită în trecut a continuat şi mai departe, cu tenacitate — de astă dată însă cu centrul principal la Budapesta, atât în presa zilnică europeană, cât şi chiar în reviste științifice cunoscute”. Chiar de la catedra fostei Universități maghiare ”Franz Joseph” din Cluj, rectorul de atunci al acelei universități, biologul István Apáthy (4 ianuarie 1863 – 27 septembrie 1922), predica elevilor. săi, la cursul. de biologie, că valahii sunt un popor inferior, lipsit de orice calități culturale, care. este menit să dispară în lupta pentru existenţă”.
După 104 ani de la proclamarea României Mari, se pare că ambițiile urmașilor fostului Imperiu Austro-Ungar, de a-și reconstrui împărăția din centrul Europei nu au dispărut. Și, în acest context, ce nu este deloc rodul unor teorii ale conspirației, o Românie admisă în Spațiul Schengen ar strica niscaiva socoteli. Pesemne, însă, că Austria nu s-ar opune admiterii în Spațiul Schengen a unei Românii care ar renunța la Transilvania, regiune necesară refacerii Imperiului Austro-Ungar! Oare gazul rușilor sau Ardealul reprezintă miza căreia îi servește refuzul Austriei de a admite România în Spațiul Schengen, în pofida tuturor evidențelor? Atitudinea Austriei de acum seamănă leit cu cea din timpul imperiului dual, când românilor le era interzis să locuiească în interiorul zidurilor cetăților, delimitări similare celor ale Spațiului Schengen.
Când a indicat, după zile întregi de tăcere ”Fără boicot la adresa Austriei” președintele României, Klaus Werner Johannis a simțit românește?