Elevii din Mihai Viteazu împărtășesc experiența mobilității Erasmus din Napoli, Italia
În săptămâna 13-17 februarie 2023 un grup alcătuit dinșase elevi ai Școlii Gimnaziale „MihaiVodă”-Dinis Alexia, Trifa Sorana, Moisa Denis, Florea Mario, Lup David și Babaioana Andrei au participat, alături de profesorii lor- Suciu Mihaela, Arion Daniela Maria și Babaioana Ella Alexandrina, la mobilitatea finală din cadrul proiectului Erasmus+ BREAK-TIME( Bullying Rudeness Exploits Against Kids – Time For Inclusion In Multicultural Europe), care a avut loc în Napoli, Italia.
Mobilitatea a reunit pentru ultima dată reprezentanții celor 5 școli participante, din Italia, Spania, Turcia, Estonia, România, ca un final frumos al celor 3 ani de proiect în care am înfruntat împreună toate condițiile impuse de diverse restricții pentru a ne întâlni, a ne juca împreună, pentru a oferi speranța într-un viitor mai bun, fără bullying, un viitor în care fiecare copil își găsește locul în curtea școlii, în jocurile celorlalți, într-o Europă a copiilor.
Prima zi a debutat , după tradiție, cu ceremonia de deschidere a mobilității, prezentarea școlii gazdă, școala I.S.I.S. Alfonso Casanova și a tradițiilor napolitane- dansuri, jocuri, mâncare specifică zonei. Apoi echipele s-au adunat pe terenul școlii gazdă unde au descoperit jocurile pregătite de echipă Italiei. Seara a fost marcată de o vizită culturală, participanții având posibilitatea să admire arhitectura deosebită a clădirilor din Napoli.
A două zi a fost destinată vizitării celebrului Pompeii, o experiență extraordinară atât datorită istoriei , dar și datorită peisajului magnific, dominat de Vezuviu. O plimbare pe coasta Amalfi, către Sorento ne-a oferit ocazia de a vedea un apus de soare memorabil.
Cea de a treia zi a fost dedicată atât sărbătoririi femeilor celebre în știință, fiecare țară prezentând personalități feminine cu care se mândresc, dar și jocurilor tradiționale specifice fiecărei țări, ca o recapitulare a evenimentelor din celelalte mobilități. Au urmat și surprize, de la prezența televiziunii locale din Napoli, vizită cultural-gastronomică la cea mai veche pizzerie din Napoli-Antica Pizzeria Michele, dar și o plimbare cu barca pe mare.
Joi am vizitat primăria orașului Napoli, unde am fost primiți călduros de reprezentanta orașului pentru probleme culturale și de învățământ. Apoi gazdele ne-au invitat din nou în școală unde participanții au învățat alte jocuri. După masa de prânz, activitățile culturale au cuprins , alături de Muzeul Național Arheologic, superbul castel San Marino, de unde am admirat panorama orașului Napoli. Am experimentat și transportul local napolitan, atât funicularul cât și metroul.
Vineri a fost o zi încărcată de emoții. Echipele s-au jucat împreună pentru ultima dată, au primit certificatele de participare, au împărțit un tort uriaș, pregătit de gazdele noastre, au vizitat încă odată școala din Napoli, apoi s-au adunat pentru o petrecere de rămas bun în Domaromita. Copiii aflați în grijă misiunii catolice a Domaromita ne-au prezentat dansuri specifice din Sri Lanka și mâncăruri tradiționale, îmbunătățind experiență culturală și inclusivă a participanților.
Mobilitățile s-au încheiat, dar proiectul continuă, cei care au participat în deplasări având misiunea de a-și învăța colegii despre combaterea bullyingului prin jocuri inclusive, despre experiențele culturale trăite în țările vizitate. Vom continuasă împărtășim valorile învățate celor din școala noastră și din comunitatea locală, dar și oricui va dori să ne asculte și să învețe din experiența noastră.
Prof.Suciu Mihaela-coordonatoare de proiect