Educația copiilor noștri, dacă nu este, ar trebui să fie pe primul loc în prioritățile noastre. De cele mai multe ori sistemul de educație moștenit din trecut și „peticit” pentru a-l ridica la nivelul țărilor occidentale lasă urme adânci în educația celor mici. Când zicem că lasă urme adânci ne referim bineînțeles la carențele sistemului educațional. Nu trebuie să învățăm forțat sau mecanic pentru o notă, a doua zi vom uita tot.
Când citești articolele referitoare la respectivele sisteme de educație ai impresia că e coborât din rai. Totul e fabulos, inovațiile sunt fascinante, copiii sunt fericiți și vin întotdeauna cu plăcere la școală, totul pare pentru ei un joc, o joacă care-i învață să citească, să scrie, să calculeze și așa mai departe.
În România au apărut școlile private care împrumută sistemul de învățământ de acolo, însă nu orice părinte își permite pentru copiii săi o astfel de școală. Pe de altă parte internetul ne-a pus la dispoziție fel și fel de jocuri educaționale. Unele mai scumpe altele mai ieftine. Cele mai ieftine nu au complexitatea celor mai scumpe iar cele mai scumpe sunt parcă prea costisitoare.
EduMagnets – un joc educativ realizat de o educatoare din Sibiu
Din respectul pentru meseria sa și din dragostea pentru copii, Denisa, profesor în învățământul preșcolar, în orașul Sibiu a creat un joc educativ. O tablă magnetică, pe placul copiilor, care vine în ajutorul cadrele didactice în activitățile educative de zi cu zi și nu numai, părinții pot beneficia de jocurile realizate de de EduMagnets și întru ajutorul achiziționării informațiilor pe parte cognitivă și a motricității fine ale copiilor.
Denisa a acceptat să vorbească cu Ziarul 21 despre acest proiect important pentru educația copiilor.
Rep.: Bună ziua și vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră de a vorbi pentru cititorii ziarului nostru. În primul rând vrem să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Denisa: Numele meu este Denisa și sunt profesor în învățământul preșcolar, în orașul Sibiu. Am absolvit Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, specializare educator-învățător. Alegerea mea a fost să mă perfecționez și am urmat cursurile Universității Babeș-Bolyai din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, cu aceiași specializare.
Rep.: Cum ați început acest proiect?
Denisa: Din dragoste pentru copii, pentru meseria pe care o practic și din dorința de a le oferi micuților resurse corecte și eficiente de învățare.
Unui copil îi trebuie insuflată dorința de învățare, în primul rând. Cum putem face asta? Creându-le interese, oferindu-le contexte optime în care copilul se poate autoeduca.
Așa a apărut și prima mea realizare, calendarul magnetic. Imediat au început să vină ideile ca o avalanșă și la scurt timp am stabilit ca numele EduMagnets este cel mai potrivit, făcând referire la activitatea ce va fi desfașurată.
Rep.: Spuneți-ne câteva cuvinte despre beneficiile accestui joc interactiv.
Denisa: Acest joc îl consider mai degrabă un mijloc didactic pentru educatoare iar pentru părinți și copii, un suport educativ interactiv, disponibil în 4 variante lingvistice: română, engleză, franceză si germană.
Un alt scop ce m-a determinat să încep acest proiect, a fost de a-i ajuta totodată și pe colegii mei, cunoscând lipsurile dar și nevoile din toate punctele de vedere.
Mereu aveam probleme la clasă, piesele calendarelor se rupeau, se îndoiau, se pierdeau sau erau prea mici, dimensiunea fiind un dezavantaj în activitățile frontale de grup, în care toți copiii trebuie să urmărească panoul, iar în cel mai rău caz, calendarul era improvizat cu imagini preluate și așezate de noi. Este greu de găsit un mijloc didactic care să îndeplinească toate cerințele de care avem nevoie și să fie corect realizat din punct de vedere metodic.
Calendarul Naturii, cum este numit în cadrul întâlnirii de dimineață, încurajează copilul să învețe prin descoperire în interacțiunea sa cu mediul.
Cu ajutorul acestui calendar, copiii vor achiziționa și dezvolta aptitudini cognitive, emoționale, antrenează motricitatea fină fiind un mijloc de comunicare pentru copiii non-verbali sau cu cerințe educative speciale, mărind capacitatea de concentrare.
Rep.: Planuri de viitor?
Denisa: În acest moment, lucrez la alte proiecte ce se adresează atât învățământului preșcolar cât și școlar. Vă invit să urmăriți pagina de Facebook EduMagnets pentru a rămâne la curent cu noile materiale.
Îmi doresc ca în viitorul apropiat să înființez o asociație a grădinițelor din România, în care să pot direcționa un procent din fiecare produs vândut, procent ce va veni în sprijinul grădinițelor defavorizate din România.
Rep.: Cum vă pot găsi cei care doresc să achiziționeze aceste jocuri educative?
Denisa: Pe pagina nostră de Facebook: https://www.facebook.com/edumagnets/, pe adresa de email: edumagnets@yahoo.com sau la numărul de telefon: 0741 364 753
Rep.: Vă mulțumim pentru că v-ași răpit din timpul dumneavoastră pentru a ne acorda acest interviu și vă urăm succes în toate proiectele dumneavoastră.
Denisa: Și eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a vorbi despre EduMagnets pentru cititorii dumneavoastră.