<
Economic

Onisim Dorneanu, cunoscutul businessman româno-american vorbește despre șansa României de a transforma actuala criză regională în oportunitate

Omul de afaceri american de origine română, Onisim Dornenau, accelerează demersurile de transfer ale unor activități de business din SUA către România. Planurile investiționale au atras atenția pieței imobiliare din România, având în vedere parteneriatele și fondurile de investiții vehiculate de afaceristul român din Chicago.

Momentul ales de dl Dorneanu pentru a face aceste mișcări cu detentă startegică sunt deopotrivă necesare și surprinzătoare, având în vedere vecinătatea învolburată. Pe de altă parte se vorbește despre alterarea mediului de afaceri în contextul în care la granița României se desfășoară un conflict cu potențial de escaladare.

Pe acest fond, i-am adresat dlui Onisim Dorneanu câteva întrebari legate de modul în care poate România fructifica dinamica regională și internațională crentă. Raspunsul domniei sale a venit prompt: „Vă pot spune din experiență că celebrul dicton care spune că orice criză reprezintă în egală măsură o oportunitate este perfect adevărat.

Este la fel de adevărat că fereastra de oportunitatea nu rămâne deschisă un timp îndelungat, iar dacă România nu se raportează proactiv la noua arhitectură geopolitică va pierde șanse irepetabile.
Una dintre liniile pe care depun eforturi susținute să o consolidez este însăși relația României cu Statele Unite. Washingtonul înțelege că Rusia face un joc extrem de perfid si periculos în regiunea Marii Negre, iar pentru a îndigui și descuraja orice aventuri de sorginte răsăriteană este nevoie de un zid puternic.

România trebuie astfel sprijinită și consolidată la toate nivelurile. Nu vorbim aici doar de securitate militară, ci și de economie, respectiv schimburi comerciale, investiții directe, transferuri tehnologice etc. Am vorbit adesea despre reziliență, ca find capacitatea unui stat de a aface față situațiilor de criză. Ori, o țară cu populație vulnerabilă din punct de vedere economic va putea fi oricând ușor de manipulat și speculat.

Vedeți de exemplu acum în Italia că la putere este pe cale să ajungă un partid extremist, tocmai din pricina neajunsurilor de ordin economic. Eu sunt om de afaceri și am reflexul de a privi lucrurile foarte pragmatic. Mai exact, într-o companie dacă angajații sunt prost plătiți și trenează nemulțumirea, este aproape imposibil să țintești către obiective strategice mai înalte.

Există o piramidă a prioritătilor, iar România este actualmente în postura de a beneficia de sprijin și atenția cuvenită astfel încât să devină acel bastion puternic de care întreg Occidentul are nevoie. Mizele sunt extrem de mari, și cred ca doleanțele României se vor face auzite mai bine ca niciodată. Asta, evident, dacă există lideri vizionari și pragmatici la București care să formuleze aceste doleanțe. Cred că ați vazut cu toții ce acorduri a reușit Turcia să medieze în această perioadă înțelegandu-și rolul strategic pe care îl joacă în regiune.

Revin spunând că România este aproape de epicentrul uneia dintre cele mai mari crize de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial. Deși, nu este vizibil la prima vedere, există formule de a monetiza chiar și acest context nefast. Știți, de exemplu, că marile companii caută să-și relocheze operațiuni de oridinul zecilor de miliarde de dolari din zonele direct afectate de conflict? Unele dintre cele mai mari corporații pleacă acum din Rusia, din Ucraina (și chiar din China după lecțiile învățate in pandemie) făcând ceea ce se numește „relocalizare onshore”. Mai exact, vorbim de reconfigurarea lanțurilor globale de producție și aprovizionare, prin aducerea lor mai aproape de consumatorul final, în zone lipsite de riscuri capabile sa afecteze aceste fluxuri. Dacă va știi să-și sporească atractivitatea și va negocia eficient, România are șansa ca în această perioadă de criză, în mod paradoxal, să-și sporească semnificativ investițiile străine. Am observat câteva semnale sporadice în acest sens, însă vă spun cu certitudine că suntem încă la mare distanță de potențialul optim.

În concluzie, trebuie să ne concentrăm atenția și energia pe oportunități, căci timpul de acțiune este foarte limitat. De asemenea, trebuie să fim ceva mai îndrăzneți și să le spunem partenerilor noștri cât se poate de franc că România este în prima linie a provocărilor, iar asta nu poate rămâne fără un răspuns. NATO și UE fac parte dintr-un lanț pe atât de puternic pe cât este cea mai slabă verigă. Această interdependență face ca un stat precum România, aflat aproape de ochiul furtunii, să beneficieze de un sprijin fără precedent”.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS