<
Economic

Fiul fostului primar din Câmpia Turzii, Radu Hanga -este noul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti

Radu Hanga, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri şi fost şef la Banca Transilvania, este noul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, operatorul pieţei de capital de 175 miliarde de lei

Radu Hanga, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri şi fost şef la Banca Transilvania, este noul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, operatorul pieţei de capital de 175 miliarde de lei, potrivit unor surse ale ZF de la AGA de astăzi.

Trei persoane – Dragoş Neacşu, Dan Paul şi Radu Hanga – s-au înscris pentru funcţia de preşedinte.

Radu Hanga este fiul fostului primar din Câmpia Turzii, Radu Hanga.

Într-un interviu pentru Capital.ro, Radu hanga declara despre Bursa de Valori București:

Radu Hanga: Pentru mine a evalua activitatea actuală a BVB înseamnă implicit a mă autoevalua, având în vedere că începând cu anul 2017 sunt membru în Consiliul de Administraţie al Bursei şi Preşedinte al Comisiei de Admitere la Cota Bursei.

În aceste condiţii, singura variantă pentru a evita subiectivismul este să mă refer la ceea ce arată cifrele.

Pentru orice piaţă, principala măsură a performanţei o dă creşterea preţului acţiunilor cotate, reflectată cel mai bine de indicii pieţei şi de creşterea capitalizării acesteia.

Dacă ne uităm la indicii principali ai Bursei de Valori Bucureşti, creşterea medie anuală a aces­tora în perioada 2016 – 2019 s-a situat între 11% (BET, BET-XT) şi 21% (BET-TR), adică vorbim despre o performanţă remarcabilă. În aceeaşi perioadă, capitalizarea totală a Bursei de Valori Bucureşti a crescut cu peste 20%, de la 146 miliarde lei la 176 miliarde lei.

Creşterea cumulată a indicelui BET în ultimii patru ani se apropie de 40% iar cea a indicelui BET-TR se apropie de 80%.

De asemenea, în ultimii ani am avut câteva listari importante dintre care amintesc MedLife, Digi Communications, Sphera Franchise Group şi Purcari Wineries. Listarea în 2017 a Digi Communications a reprezentat cel mai mare IPO al unei companii private din toată istoria Bursei de Valori Bucureşti, în valoare de 207 milioane de euro.

Pe segmentul obligaţiuni am văzut o creştere a rolului Bursei de Valori Bucureşti ca platformă de finanţare pentru companii regionale şi locale importante. Valoarea totală a sumelor ridicate pe parcursul ultimilor ani prin intermediul platformei BVB depăşeşte trei miliarde de euro, iar dintre partenerii care au folosit acestă soluţie de finanţare putem aminti Globalworth Real Estate Development (1,1 miliarde de euro în 2017 şi 2018), NE Property Cooperatief (un miliard de euro în 2017 şi 2019), Banca Transilvania (285 milioane de euro în 2018), Alpha Bank România (200 milioane de euro în 2019), Banca Europeană pentru Investiţii (711 milioane de lei şi 60 milioane de euro între 2015 şi 2017) şi Unicredit (610 milioane de lei în 2017).

Pe lângă aceşti jucători care vin în principal din zona bancară sau de investiţii am avut de asemenea, ca partener, Statul Român, care a derulat prin intermediul BVB în 2016 o oferta publică de titluri de stat în valoare de 735 milioane de lei.

Mai putem aminti emisiunile de obligaţiuni ale unor jucători locali cum sunt Impact Developer and Contractor sau Vrancart.

Ca rezultat, toamna aceasta FTSE Russell a confirmat parcursul pozitiv al Bursei de Valori Bucureşti prin clasificarea noastră ca piaţă emergentă, clasificare care va deveni efectivă începând cu luna septembrie 2020.

Înfiinţarea CCP.RO Bucharest – Contrapartea Centrală – este un element important în strategia de dezvoltare a Bursei de Valori Bucureşti, un proiect care a fost promovat de către actualul Consiliu de Administraţie şi susţinut de către acţionarii noştri.

Acest pas va conduce la relansarea pieţei instrumentelor derivate iar prezenţa în acţionariat a unor jucători importanţi din industria de energie (OPCOM, Enel România, Tinmar Energy) ne aduce de asemenea oportunităţi noi de dezvoltare.

Singura nereuşită majoră de până acum rămâne lichiditatea scăzută a Bursei care afectează semnificativ profitabilitatea industriei de brokeraj locale şi capacitatea acesteia de a deservi investitorii.

Redinamizarea activităţii de intermediere va fi unul dintre obiectivele noului Consiliu de Administraţie al Bursei.

Cât despre obiectivele principale  pentru dezvoltarea pieţei de capital, Radu Hanga a spus:

Radu Hanga: Unul dintre cele mai importante obiective tocmai a fost menţionat – redinamizarea activităţii de intermediere, iar pentru aceasta vom căuta soluţii împreună cu jucătorii din piaţă.

Mai mult, obiectivul cheie pentru noul Consiliu de Administraţie îl va constitui creşterea vizibilităţii Bursei de Valori Bucureşti ca sursă de finanţare pentru dezvoltarea companiilor locale sau străine active în România.

Când vorbesc despre creşterea vizibilităţii mă gândesc atât la antreprenori cât şi la comunitatea de investitori pe care ne dorim să o dezvoltăm.

Îmi doresc să creştem colaborarea cu brokerii şi cu băncile active în piaţa de capital pentru dezvoltarea proiectelor tip „Fluent în Finanţe” şi „Made în Romania”, să folosim mai bine întregul ecosistem deja creat pentru a sprijini dezvoltarea pieţei.

Acesta este un obiectiv pe termen lung pe care mi-aş dori să ni-l asumăm ca echipa (Board-ul şi echipa executivă a Grupului BVB), pentru că atingerea lui ne va aduce câştiguri pe toate palierele, fie că vorbim de listarea de companii noi, de creşterea numărului de investitori sau de creşterea lichidităţii.

întregul interviu îl puteți găsi AICI

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS