Dr. Vasile Tudor GRUMAZ: Hipertensiunea Arterială , o problemă de viaţă şi de moarte…
Cum este controlată tensiunea arterială?
Controlul tensiunii arteriale este rapid, uşor şi nedureros. Este măsurată cu un instrument numit sfigmomanometru (tensiometru).Funcţionează astfel: o manşetă este înfășurată în jurul braţului și este umflată până ce opreşte circulația sângelui prin artera brațului pentru câteva secunde. O supapă este deschisă și aerul este eliberat, moment în care, cu ajutorul stetoscopului, se poate asculta zgomotul produs de sângele ce pătrunde în artera redeschisă. Primul sunet ascultat este înregistrat pe o scară a unei coloane de mercur, obținându-se astfel presiunea arterială sistolică, ce reprezintă maximul presiunii produs de sânge la curgerea prin arteră. Ultimul zgomot auzit reprezintă presiunea cea mai joasă ce se găsește în arteră în momentul când inima se odihnește și se numește presiune arterială diastolică.
Ce reprezinta diferitele valori ale tensiunii arteriale?
Tensiunea arterială este expresia a două numere ce reprezintă presiunea sistolică şi diastolică. Valorile sunt notate în milimetri (mm) de coloană de mercur (Hg). Prima este notată presiunea sistolică și apoi cea diastolică. De exemplu 120/80 mm Hg, ce este enunțată verbal ca 120 cu 80 sau 12 cu 8.
Dacă presiunea arterială este mai mică de 140 cu 90 mmHg se consideră normală. Oricum, o tensiune arteriala de 120 cu 80 mm Hg este mai benefică pentru inima dumneavoastră. Unele studii consideră că tensiunile arteriale scăzute (de exemplu 105 cu 65 mm Hg ) sunt dăunătoare. Cu excepția câtorva rase, acest lucru nu este adevărat. Valorile ridicate considerate hipertensiune sunt clasificate pe stadii si sunt cu atât mai periculoase cu cât valorile sunt mai ridicate.
Cum se previne hipertensiunea arterială?
Orice persoană, indiferent de rasă, vârstă, sex sau ereditate, poate să prevină apariţia sau evoluţia HTA. Va prezentăm câteva posibilităţi:
- Să mentineti o greutate optimă, pierdeți în greutate dacă sunteți supraponderal.
- Sa prestati activități fizice moderate.
- Să consumați alimente cu conținut scăzut în sare si sodiu.
- Să consumați alcool numai în cantități moderate.
Aceste reguli sunt indicate și în cazul tratamentului HTA. Este mult mai bine sa preveniți HTA.
Altă măsură importantă pentru sănătatea dumneavoastră este să nu fumaţi; deși fumatul nu este legat direct de HTA, va crește riscul de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Mențineti o greutate optimă, pierdeţi în greutate dacă sunteţi supraponderal
Pe măsură ce greutatea corpului crește, tensiunea arterială se măreşte. Studiile au arătat că persoanele supraponderale au șansa dublă să dezvolte HTA comparativ cu cele normo-ponderale. Pastrându-vă greutatea în limite normale realizaţi o premisă esențială a sănătății fizice și psihice. Nu este numai important cât, ci și unde se depozitează grăsimile în exces. Forma corpului este moștenită de la părinți, la fel precum culoarea ochilor. Unii au tendința să se îngrașe pe abdomen, alții de-a lungul soldurilor și pe coapse. Persoanele cu constituție în “formă de măr” cu exces de grăsime depusă în jurul mijlocului, au, se pare, un risc mai crescut de boală, față de persoanele în “formă de pară” ce au depuneri de grăsime pe șolduri și pe coapse.
Indiferent unde se află depus excesul ponderal, puteți reduce riscul de a dezvolta HTA începând să slăbiți. Chiar pierderi ponderale mici sînt importante pentru a preveni HTA. Pentru a slăbi trebuie să mâncati mai puține calorii decât consumați. Dar nu trebuie să exagerați cu dieta doar pentru a vedea cât de repede slăbiți. Cea mai bună dieta este cea în care slăbiți încet, pierzând 250, până la 500 de grame pe săptămână. Puteți să reușiți mâncând mai puțin cu 500 calorii pe zi și fiind mai activi fizic.
În articolul viitor am să vă prezint sfaturi privind dieta şi activităţile zilnice pentru a vă controla greutatea şi tensiunea arterială.
Dr. Vasile Tudor GRUMAZ, medic specialist boli interne