<
Actualitate

Dr. Oltean Adriana Ioana – Medic specialist obstetrică-ginecologie – despre Endometrioză și Infertilitate

     Dr. Oltean Adriana Ioana – Medic specialist obstetrică-ginecologie a vorbit pentru cititorii Ziarului 21 despre Endometrioză și Infertilitate.

Endometrioza și Infertilitatea

Endometrioza este o boală frecventă în zilele noastre dar despre care se cunosc încă insuficiente informații. Aceasta este definită ca prezenţa  țesutului endometrial funcţional ectopic,  în afara uterului. Studiile actuale susțin o frecvență a acestei patologii de 5-10% iar prevalența este estimată la 176 milioane de femei din întreaga lume. Datele statistice se afla în creștere față de generațiile precedente deoarece au intervenit modificări ale comportamentul reproductiv al femeilor în ultima decadă. Scăderea rstei primei menstruații, a numarului de nașteri, a duratei de alăptare, creșterea vârstei obținerii primei sarcini sunt factori care au dus la o creștere a mecanismelor ce stau la baza patologiei  endometriozei.


Diagnostic

Din punct de vedere al impactului clinic endometrioza este divizată în categorii fenotipice: endometrioza ovariană sau endometriomul, endometrioza peritoneală superficială,endometrioza profund infiltrativă si adenomioza, o forma particulară de endometrioză localizată la nivelul peretelui uterin.Examinarea clinică și paraclinică poate ridica suspiciunea de endometrioză. De cele mai multe ori pacienta are un istoric de durere care precede sau însoțește menstruația (dismenoree), durere pelvină difuză și durere la contactul sexual (dispareunie). Alte simptome întâlnite sunt reprezentate de sangerarea anormală manifestată printr-o menstruație abundentă(menoragie) sau sângerare înafara perioadei menstruale (metroragie). În endometrioza colo-rectală poate apărea durere la defectație, pierderea de sânge roșu pe cale anală (rectoragie)iar în endometrioza vezicală poate apărea durere la micțiune și pierderea de sânge prin urină (hematurie). Ceea ce trebuie sa avem în vedere este că durerea nu este direct proporțională cu severitatea leziunilor produse de endometrioză. Astfel, o pacientî cu afectare severă  poate fi chiar asimptomatică iar singurul motiv pentru care se prezintă la consultul ginecologic este infertilitatea.

Dintre investigațiile paraclinice, ecografia transvaginală aduce beneficii cu privire la descrierea chisturilor endometriozice ovariene si a adenomiozei. Ecografia nu poate vizualiza leziunile endometriozice peritoneale superficiale dar poate oferi informații despre cele profunde cu localizare la nivelul fundului de sac Douglas, despre nodulii vezicali și rectali. Pentru o descriere mai exacta, RMN-ul reprezintăurmatoarea etapă de investigație la care trebuie indrumată pacienta. In practica curenta, intervenția laparoscopică confirmă diagnosticului de endometrioză și stadializează boala.

Dorinţa de obţinerea a unei sarcinii la pacientele infertile aduce în discuţie efectuarea unui bilanţ al infertilităţii. Este indispensabilă investigarea rezervei ovariene si un bilanț hormonal. De asemenea este necesară o spermogramă şi verificarea permeabilității tubare prin investigații specifice precum histerosonografie sau histerosalpingografie. Pe lângă aceste repere generale ale unui bilanț de infertiliate, punctual în funcție de caz, se recomanda și alte investigații.

Impactul endometriozei asupra fertilităţii

Datele actuale sugerează că 25% 50%  dintre femeile infertile au endometrioză și 30%-50%  dintre pacientele cu endometrioză sunt infertile. Rata de fecundație lunară în cazul cuplurilor  fără alte patologii este cuprinsă între 15-20% și scade odată cu înaintarea în vărstă a partenerei, în timp ce la pacientele cu endometrioză, această rată este cuprinsă între 2%-10%. Impactul negativ se poate manifesta atât direct prin distorsionarea anatomiei cât şi indirect prin menţinerea unui status inflamator. Consecinţele nefaste induse afectează  interacţiunea spermatozoid- ovocit, transportul gameţilor şi al embrionilor,  alterarea calităţii embrionare şi a ratei de implantare.

Atitudinea terapeutică

Cei mai importanti doi factori responsabili de îmbunătățirea calității vieții  la pacientele cu endometrioză  sunt lipsa simptomatologiei și obținerea unei sarcini. Terapia medicamentoasă poate fi utilă pentru reducerea simptomatologiei dureroase, dar nu există dovezi că aceasta ar putea imbunătii fertilitatea. Opțiunile medicamentoase sunt reprezentate în special de cele hormonale și analgezice. Terapia chirurgicală si-a dovedit beneficiile în ceea ce privește diminuarea simptiomatologiei dureroase, îmbunătățirea ratei de obținere a unei sarcinii și creșterea calității vieții la pacientele cu endometrioză. Acesta își propune îndepărtarea (excizia/ablațiachisturilor endometriozice ovariene precum și a leziunilor endometriozice superficiale sau profunde cu diferite localizări anatomice. Pacientele care nu pot obține spontan o sarcină sunt îndrumate către un centru de medicină reproductivă asistată. Stabilirea strategiei terapeutice trebuie să aibă în vedere o serie de factori precum vârsta pacientei, durata infertilității, simptomatologia și stadiul endometriozei. Complexitatea unor cazuri impune o abordare multidisciplinară .

Cu un CV impresionant, medicul specialist obstetrică-ginecologie, Dr. Oltean Adriana Ioana profesează în Turda la Centrul Medical Galenus.

Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.

Doctorandă  a Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, având ca tema de interesendometrioza.

Fellowship de endometrioza în centrele de excelență “Charles Nicolle” Rouen și “Tivoli-DucosBordeaux, Franța.

Atestat în Ginecologia Infertilității și Reproducere Umană Asistatăobținut  la Universitatea Paris Descartes, Paris, Franța.

Alte atestate obținuteChirurgie laparoscopi ginecologică, Histeroscopie, Colposcopie, Ecografie în obstetrică șiginecologie.

Participare la numeroase congrese nationale si internationale.     

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS