<
Actualitate

Dr. Mariana SELIȘTEAN: Sindromul metabolic

Dr. Mariana SELIȘTEAN: Sindromul metabolic

Dr. Mariana SELIȘTEAN:  Sindromul metabolic

Este o afecțiune gravă, frecventa și dificil de tratat. Defapt este o asociere de 3 boli redutabile :

– Hipertensiunea arterială

– Obezitatea

– Diabetul zaharat,

în diferite stadii de evolutie a fiecareia. Ele se cheamă, se asociază și se agravează  una pe alta.

Cauzele sunt complexe: de la moșteniri genetice la modul de viață stresant, alimentație nesănătoasă, sedentarism, consumul de alcool și tutun.

Adesea se asociază hiperuricemia (guta) predominantă la bărbați si legată de consumul de carne roșie.

Să luam in discuție pe rând, cele trei entități ale sindromului metabolic:

  1. Hipertensiunea arterială: creșterea valorilor tensionale peste 140 / 85 mm hg. Este o afecțiune foarte des întâlnită, cu costuri mari de tratament și complicații severe: cardiopatie ischemică (uneori infarct miocardic), accident vascular cerebral (soldat adesea cu invaliditate din cauza paraliziei), boală cronică de rinichi (uneori necesită dializă). Prin aceste complicații severe, hipertensiunea arterială constituie principalul factor de risc al mortalitații cardiovasculare.

  1. Obezitatea: se aproximează că există aproape 2 miliarde de persoane supraponderale și obeze în lume, adiă un sfert din populația globului. Consecințele nefaste ale obezității sunt: bolile cardio-vasculare (hipertensiunea arterială, insuficiență cardiacă, afectarea coronariană). Boli cerebro-vasculare (accident vascular cerebral), diabetul zaharat de tip 2 (“de maturitate“) litiaza biliară, pancreatită, infertilitate, depresie, unele tipuri de cancer (mamar, uterin, prostatic, colon, pancreas), steatoză hepatică (ficat gras), artroze provocate de greutatea corporală crescută. Periculoasă este mai ales obezitatea abdominală, cea care mărește și deformează talia.

 

  1. Diabetul zaharat: începe cu scăderea toleranței la glucoză, deci hiperglicemie, care stimulează secreția de insulină. Creșterea secreției de insulină este urmată de pierderea efectului vasodilatator al acesteia, crește reabsorbția sodiului, crește stimularea sistemului nervos simpatic (adrenalina) și astfel crește tensiunea arterială.

Este o boală frecventă (se estimează că există aproximativ 470 milioane de diabetici în lume (numărul lor este in creștere) și gravă, prin complicațiile ei: afectarea vaselor de sânge mici (la nivelul retinei, cu tulburări accentuate de vedere; la nivelul rinichiului, mergând până la insuficiență renală, la nivelul nervilor periferici, cu tulburări de sensibilitate si motorii) și afectarea vaselor de sânge mari, la nivel cardiac, cerebral și al extremităților  (“ piciorul diabetic“), cu evoluție spre gangrenă, ceea ce necesită, uneori amputări ale unor porțiuni din picioare.

 

Cum ne dăm seama că suferim de sindromul metabolic?

 

Există câteva semne și simptome care ne atrag atenția: creșterea circumferinței abdominale peste 88cm, la femei și 104cm la bărbați; creșterea valorii tensiunii arteriale peste 140 / 85 mmhg, toleranță scăzută la glucoză peste 110mg /dl pe nemâncate, scăderea colesterolului “bun” HDL sub 40mg /dl la bărbați și sub 50 mg/dl la femei; creșterea colesterolului “rău” LDL, peste 200 mg/dl, creșterea trigliceridelor peste 150mg/dl. Aceste valori trebuie să fie un semnal de alarmă și o obligație de a ne prezenta la medic. În câțiva ani se va instala sindromul metabolic complet: boală cardio-vasculară (pericolul de infarct miocardic), diabet zaharat (complicații grave: orbire, insuficiență renală, gangrenă la nivelul membrelor inferioare), apnee în somn (oprirea respirației pentru câteva secunde, mai ales in cazul bărbaților), infiltrarea grasă a ficatului, litiază biliară, pancreatită.

 

Vorbind despre tratamentul sindromului metabolic (acest dragon cu trei capete) trebuie spus și accentuat că este infinit mai simplu de prevenit decât de tratat o boală atât de complexă, gravă și cu atâtea complicații.

Este necesară prezentarea la medicul de familie și eventual la cel de diabet și boli de nutriție, după caz și la cardiolog.

Trebuie menționat că primul pas și cel mai la îndemână este scăderea greutății corporale, micșorarea cu 10 la sută,în 6 luni – 1 an, va fi urmată de scăderea tensiunii arteriale, a glicemiei și ameliorarea profilului lipidic (colesterol, trigliceride).

Ca urmare, scade necesarul de medicamente și se îmbunătățește starea de sănătate a pacientului, crește speranța de viață. Cât despre tratamentul medicamentos necesar, acesta va fi stabilit de medic.

 

În concluzie, chiar merită să fim atenți la greutatea corporală, la alimentație, la exerciții fizice (in funcție de capacitatea de efort a fiecăruia).

Chiar merită să abandonam fumatul, să nu abuzăm de alcool, de dulciuri și sare.

V-o spun in calitate de medic, dar și de Stan – Pățitul și credeți-mă, tot pățitul e priceput.

 

                                                                                   Medic primar medicină de familie

                                                                                  Dr. Mariana SELIȘTEAN

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS