<
Actualitate

Dr. Ioan Hanes: Sănătate prin soare și vacanță

Dr. Ioan Hanes: Sănătate prin soare și vacanță

Dr. Ioan Hanes: Sănătate prin soare și vacanță

Este perioada concediilor și vacanțelor de vară, când cei mai mulți dintre noi ne permitem să plecăm departe de casă. Soare, mare și mâncare pentru zece zile sau două săptămâni sunt cele mai frecvente opțiuni. Dar cum Turda are excelente băi termale, mulți dintre noi ne bucurăm de ele fără stresul drumurilor aglomerate sau a aeroporturilor cu avioane anulate sau cu mari întârzieri. La ce trebuie să avem grijă în această perioadă ?

Soarele este o sursă excelentă de vitamina D care este implicată în imunitate, anxietate și sănătatea oaselor. Zilnic 20 de minute de expunere la soare, a 40% din corp ne asigură un aport de 50-80% din necesarul zilnic de vitamina D. Protecția solară este importantă contra cancerului de piele însă aceasta nu permite absorbția vitaminei D. Este recomandată expunerea la soare în orele dimineții și târziu după-amiază. Deși nu este unul din cancerele predominante în România, cancerul de piele este totuși în creștere și nu are nici un simptom în afară de eventualele modificări la nivelul pielii. Alunițele  și așa numitele semne de mamă care devin mai mari sau mai întunecate pot fi totuși relevante și de aceea dacă avem multe pe corp, un examen anual sau la doi ani la dermatolog este indicat.

Hidratarea este importantă în această perioadă, mai ales la copii și persoane vârstnice care nu simt întotdeauna că sunt deshidratate. Dacă am transpirat mult, este bine să avem o hidratare cu minerale și nu întotdeauna băuturile foarte reci sau foarte dulci sunt cele recomandate. O hidratare printr-un aport de fructe și legume bogate în apă este uneori mult mai eficace decât doar băutul de lichide.

Cum căldurile insuportabile din ultimele săptămâni ne afectează și somnul, este recomandat somnul de după amiază dar care să nu depășească 30 de minute. Aerul condiționat poate face locuința noastră plăcută dar pentru organism nu este sănătos dacă există o diferență de mai mult de 10 grade Celsius între temperatura casei și cea de afară.

Înotul și sporturile de apă sunt recomandate pentru aproape oricine, chiar și la cei cu probleme de articulații. Insolația este un pericol des întâlnit și din nou, copiii și vârstnicii sunt cei mai sensibili deci trebuie protejați. Există și măsuri extreme apărute în acest an prin care unii turiști își acoperă toată față în timp ce sunt în apă.

 

Am uitat poate că cel mai sănătos este să mâncăm conform anotimpului în care suntem, local și organic. De aceea în această perioadă, deși este anotimpul grătarelor, să nu uităm salatele, legumele, fructele și leguminoasele de sezon. Ne vor ajuta și pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare care sunt mult mai frecvente acum și sunt mai des întâlnite dacă vom consuma produse de origine animală.

Se consideră că un concediu relaxant începe după o perioadă de cel puțin două săptămâni, nu cred că este la îndemâna tuturor dar orice oportunitate în care putem ieși din rutina zilnică de stres și muncă este binevenită. Depinde doar de noi să folosim această perioada de vară pentru a ne reîncărca bateriile mental, emoțional și fizic.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS