<
Actualitate

Dr. Ioan Hanes: Masa cu bucate : Cafeaua este benefică pentru sănătate?

Dr. Ioan Hanes: Masa cu bucate : Cafeaua este benefică pentru sănătate?

Dr.  Ioan Hanes: Masa cu bucate : Cafeaua este benefică pentru sănătate?

Originile cafelei, după siteul nescafe.com, sunt legate de câteva legende care toate au ca origine Etiopia. În jurul anilor 800 o legendă spune că un crescător de capre, Kaldi, a văzut că după ce caprele lui  au mâncat câteva boabe dintr-un copac, au început să se comporte ciudat, să fie pline de energie și să sară în toate direcțiile. Când a încercat și el aceste boabe care ulterior s-au dovedit a fi de cafea, a devenit foarte alert. A dus din aceste boabe și la niște călugări care prima dată le-au considerat ca o lucrătură a diavolului și le-au aruncat în foc. Însă prin acest gest au inventat cafeaua prăjită care i-a cucerit până la urmă prin aromă dar și efectele anti-oboseală ceea ce le-a permis să rămână trezi și nopțile pentru a se consacra rugăciunilor.

A două legendă se referă tot la un călugăr din Yemen care ar fi călătorit prin Etiopia și ar fi văzut efectul boabelor de cafea la niște păsări care tocmai le mâncaseră. A încercat și el și mulțumit de efectul lor energizant, le-a adus cu el în Yemen.

Prima cafenea s-a deschis în anul 1475 în Constantinopole și era nu numai un loc de băut cafea dar și de discuții, ascultat muzică sau jucat șah. În Europa cafeaua a ajuns în secolul al 17-lea,în Italia cu primele cafenele deschise în 1645 în Veneția, în 1651 la Oxford în Anglia iar în 1671 la Paris, în cartierul Saint-Germain.

Substanța de bază a efectului cafelei este cofeina pe care o mai găsim și în pudra de cacao sau în ceai. Cofeina crește vigilența prin blocarea adenosinei, o moleculă care este responsabilă de scăderea ritmului cardiac și favorizarea somnului. De aceea consumul a două – trei cești de cafea pe jur (echivalentul a 200-300 mg cofeină) este benefic pentru sănătate mai ales că în cafea găsim și mulți antioxidanți și potasiu care are un efect benefic în cazul tensiunii arteriale crescute. De asemenea este cunoscut efectul pozitiv al cofeinei asupra ficatului deci indicată în tratamentul ficatului gras sau în tratamentul migrenelor și durerilor de cap.

Însă de la doze mai crescute de 600 mg de cofeină pe zi (4-6 cafele/zi), putem avea o creștere a tensiunii arteriale, dureri de stomac, anxietate sau simptome de intestin iritabil. Prea multă cofeină ne poate deshidrata deci se recomandă un aport crescut de lichide. Cafeaua naturală este cea recomandată pentru că varianta espresso poate crește LDL colesterolul (rău), cel care se depune în vasele de sânge.

Câteva băuturi populare și conținutul lor în cafeină : 240 ml de băutură energizantă (91 mg), 330 ml Cola Light (42 mg), o ceașcă de 240 ml de ceai negru (26 mg) și 20 g de ciocolată neagră (16mg).

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS