<
Actualitate

Dr. Ioan Hanes: Lumea exotică a condimentelor

Dr. Ioan Hanes: Lumea exotică a condimentelor

Dr. Ioan Hanes: Lumea exotică a condimentelor

Masa cu bucate :

Lumea exotică a condimentelor

Sarea este condimentul pe care îl folosim cel mai des la gătit dar din cauza rolului jucat în tensiunea arterială crescută și retenția de lichide în organism, încercăm să limităm consumul la 5 g pe zi. Care sunt alternativele la sare, pe lângă piper, turmeric sau boia, ca să le menționăm pe cele mai frecvente ?

Scorțișoara își are originea în Cylon (Sri Lanka) și la un moment dat era mai scumpă chiar ca și aurul. Folosită în procesul de îmbălsămare din Egiptul antic, era folosită și pentru conservarea alimentelor dar, în evul mediu, și pentru efectele terapeutice în tratamentul durerii de gât și al tusei. Astăzi o găsim produsă în țările din jurul Oceanului Indian, sub formă de bastoane sau pudră care se păstrează în recipiente bine închise. Are foarte bune efecte antioxidante, antiinflamatorii, antialergice, în stimularea apetitului, în reglarea balonărilor digestive dar e recomandată și în prevenirea și tratamentul diabetului.

Cardamomul este o plantă originară din India, îi utilizăm fructul uscat care are un gust dulce și picant. Locuitorii Egiptului îl utilizau pentru albirea dinților iar azi este utilizat pentru tratamentul infecțiilor dentare și gingivale, sau al durerilor de gât. Calmează și durerile de stomac iar datorită efectelor antiacide, facilitează digestia având și efecte împotriva paraziților intestinali. Unii îl folosesc și pentru a masca o halenă neplăcută. La gătit îl putem folosi pentru a adăuga note amărui alimentelor prăjite, pentru grătare dar și în tocane, sosuri și supe. Se recomandă între una și patru semințe întregi de cardamom pentru fiecare preparat. Unii îl folosesc la prepararea cafelei, înainte de a o fierbe, pentru a-i da o aromă nouă și diferită. Are și contraindicații,mai ales sub formă de ulei esențial deci sfatul medicului e important.

Cuișoarele conțin o cantitate importantă de ulei esențial bogat în eugenol care îi conferă proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și antivirale. Îl putem utiliza și ca anesteziant local în dureri de dinți, de exemplu. Se mai folosește pentru reducerea tensiunii arteriale, are proprietăți anticancer, este stimulant al memoriei dar este utilizat și ca afrodisiac. În bucătărie le folosim pentru prepararea dulciurilor ca plăcinte sau prăjituri, dar și pentru a îmbunătăți gustul și aroma salatelor, supelor sau chiftelelor. Pot fi adăugate la diverse condimente pentru a le crește aroma sau, în cantități mici, în ceaiuri sau cafea calde pentru a le oferi un gust mult mai aromat.

Schinduful este originar din Africa de Nord dar îl găsim și în țările mediteraneene. Planta are o activitate hipoglicemiantă și hipocolesterolemiantă ceea ce o face să fie recomandată în tratamentul bolilor cardiovasculare. Are și proprietăți benefice pentru sistemul digestiv, stimulând apetitul, protejează ficatul și previne cancerul de colon și cel al vezicii biliare. Este un excelent tonic nu doar în combaterea oboselii dar și muscular, protejând pierderea musculară la vârstnici. I se atribuie și efecte benefice în prevenirea cancerului de sân. În India se folosește de secole ca și afrodisiac, crescând nivelul de testosteron la bărbați și libidoul. Din punct de vedere culinar, semințele de schinduf se folosesc fie uscate în combinație cu alte condimente, fie încolțite ca germeni în salate, sosuri, pizza, paste sau supe.

 

Toate aceste condimente nu trebuie utilizate ca și medicamente, le recomandăm să facă parte din alimentația noastră, dar pentru un tratament medical, medicul dumneavoastră este cel care are ultimul cuvânt.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS