Organizația Mondială a Sănătății stabilește clar că sănătatea sexuală este azi mult mai mult decât evitarea unor sarcini nedorite sau prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Ea este un drept fundamental al omului care constă în a ne trăi liber sexualitatea. Această libertate este însă constant pusă la încercare de ceea ce numim, încă din anii ’70 când a fost introdusă de Gagnon și Simon, « script sexual », adică educația și cultura în care trăim ne formează felul în care ne raportăm pozitiv sau nu la sexualitate. Un experiment e des amintit în acest sens: un grup de imigranți iranieni au fost întrebați când au ajuns în Suedia despre căsătorie, divorț, minorități sexuale și alte subiecte sensibile legate de sexualitate.
Aceleași întrebări le-au fost adresate la zece ani după ce au trăit în noua lor țară. Răspunsurile primite au fost majoritar mult mai tolerante după ce au trăit în noua societate însă au fost în suedeză, și nu în limba lor maternă. Acest studiu a arătat puterea educației și culturii în felul în care ne raportăm la diversitatea sexuală.
Două noțiuni trebuie să fie clarificate și ca specialist în sexologie o fac, simplificat aici, în mai toate consultațiile : orientarea sexuală și identitatea de gen. Prima se referă la a te identifica ca heterosexual, bisexual sau homosexual (gay). Identitatea de gen este o noțiune mai complexă, se referă la identificarea sexului atribuit la naștere cu ceea ce persoana simte mai târziu că este, de exemplu ai un sex feminin atribuit la naștere pe baza organelor genitale dar te simți bărbat mai târziu, este cazul celor transgen.
Dacă există o sincronizare între cele două, vorbim de persoane cisgen. Privind lucrurile din prisma științei, sunt justificate științific însă din prisma religiei sau culturii căreia îi aparținem, putem să avem dificultăți de acceptare a acestor diversități care există indiferent de ceea ce noi putem accepta. Unii afirmă că potrivit moralei spirituale, Dumnezeu a creat ființa complexă numită Om, deci tot ceea ce a creat El este bun. Prin urmare, cine suntem noi să judecăm diferit?
Un articol sensibil tratat profesionist de Dr Ioan Haneș, îl puteti citi de luni, 27 martie în Ziarul 21