<
Actualitate

Dr. Ioan Hanes: Alimente afrodisiace

Dr. Ioan Hanes: Alimente afrodisiace

Dr. Ioan Hanes: Alimente afrodisiace

Există diferite legende despre plante sau alimente care pot să crească dorința sau plăcerea sexuală. Cât adevăr științific este în acestea ?

Termenul de afrodisiac vine din limba greacă și se referă la plantele care erau oferite zeiței Afrodita. Ea simboliza natura, fertilitatea,  iubirea și tinerețea. Legendele ne spun că ea avea o viață sexuală foart intensă și din aventurile ei efemere s-au născut mulți copii printre care și Eros (cunoscut și sub numele de Amor sau Cupidon), zeul dorinței și pasiunii. În fiecare an în timpul sărbătorii Afroditei, templele dedicate ei erau decorate cu diferite plante sau alimente și de aici numele de afrodisiace.

Se cunosc peste cinci sute de produse afrodisiace, cele mai multe de origine vegetală, însă doar un mic număr au și dovezi științifice care susțin rolul lor în aprinderea și menținerea dorinței sexuale. 

Ciclul răspunsului sexual, concept dezvoltat de fondatorii sexologiei moderne, Master și Johnson, ne arată cum o circulație sanguină sănătoasă este esențială pentru sexualitate. De aceea toate alimentele anti-inflamatoare care sunt responsabile de sănătatea pereților vaselor de sânge sunt considerate benefice și în sexualitate : ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute sau uleiul de măsline.

Produsele pe bază de soia sau probioticele pot crește plăcerea sexuală la femei, disfuncțiile sexuale la femei pot fi prevenite în aproape 60% din cazuri printr-o dietă mediteraneană, mai exact printr-un consum crescut de fibre, de surse de omega 3 ca avocado, nuci, semințe de in sau în peștele gras.

La bărbați, pepenele roșu (lebenița), fisticul, merele, boabele de cacao, rodia, ceaiul verde și sfecla roșie au efecte benefice asupra vascularizării genitale și libidoului. Secreția de testosteron este favorizată de consumul de alimente bogate în zinc (stridiile) și antioxidanți ca de exemplu avocado, maca (cunoscut și ca ghimbir de Peru) sau strugurii negri.

Unii hormoni implicați în plăcere pot fi stimulați prin diferite alimente sau plante. De exemplu, DHEA sau hormonul tinereții, este un precursor al hormonilor sexuali, testosteronul și estrogenul. Producția lui este la maxim în jur de 30 de ani și mai apoi scade în mod regulat. Multe cercetări recente au fost făcute asupra cartofilor dulci care pot stimula producția acestui hormon. Însă acest hormon poate crește în mod normal și printr-o alimentație bogată în crom din cereale integrale, germeni de grâu, boabe de cacao sau alune braziliene, ultimele nu mai mult de 2-3 pe zi din cauza cantității crescute de seleniu.

Să nu uităm nici rolul parfumurilor care își au originea tot în ofrandele aduse Afroditei, diferite plante și mirodenii erau arse pentru a atrage grația zeiței. Din termenul latin per fumum s-a născut cuvântul parfum care a fost asociat în mod regulat cu plăcerea și senzualitatea, mai ales cel pe bază de musc, iasmin sau vanilie.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS