După ce au criticat progresul lent de pe lotul Câmpia Turzii – Chețani, reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API) privesc și partea bună a lucrurilor în materie de construcție de autostrăzi.
În urma vizitei de pe șantierul lotului Câmpia Turzii – Chețani, parte din Autostrada A3 (Autostrada Transilvania), reprezentanții ONG-ului au solicitat responsabililor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să urgenteze constructorul în vederea finalizării nodului Chețani, astfel încât lotul vecin al celor de la Astaldi – Max Boegl să poată fi deschis imediat ce va fi gata.
„Rareori vedem un progres foarte bun pe șantierele de autostrăzi din România. Am ajuns atât de rău încât ne surprinde normalitatea. Este cazul lotului Iernut – Chețani, executat de asocierea Astaldi – Max Boegl”, scriu cei de la API, care au efectuat și o filmare din dronă, miercurea trecută, comparând imaginile cu cele capturate la sfârșitul lunii mai.
Stadiul fizic se apropie de 70%, iar avansul din ultimele 54 de zile este semnificativ. Din păcate, în ciuda mobilizării exemplare, tronsonul de 17,9 km are șanse minime să fie deschis circulației în decembrie 2019, susțin reprezentanții Asociației.
„Punctele critice de la Bogata (pod care traversează Mureșul de două ori) și Iernut (nod rutier ce include pasajul peste autostradă și calea ferată) sunt greu de finalizat în timp util. Realist vorbind, inaugurarea noii secțiuni din A3 va fi în primăvara anului viitor”, mai transmit cei de la API.
Bucata de autostradă între Câmpia Turzii și Târgu-Mureş este împărţită în patru loturi: lotul 1 Ungheni – Ogra (10,1 km), lotul 2 Ogra – Iernut (3,6 km), lotul 3 Iernut – Cheţani (17,9 km) și lotul 4 Câmpia Turzii – Cheţani (15,7 km). Deocamdată, doar două tronsoane între Ungheni și Iernut, cu o lungime totală de circa 14 km au fost date în folosință, în decembrie 2018.