În interviul acordat pentru Ziarul 21, edilul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan, a punctat niște aspecte im7portante privind dezapezirea la nivelul municipiului Câmpia Turzii.
Rep: Cum stăm cu dezapezirea la Câmpia Turzii?
Dorin Lojigan: Depinde pe cine intrebi… pentru că am văzut în presă păreri diferite. Cred că este important și ce trebuie spus este că la momentul când trebuie să ningă, asta nu înseamnă că imediat, în secunda doi, trebuie să intervină echipa de dezapezire, în cazul nostru, Domeniul Public. Există niște reguli și niște proceduri care trebuie respectate. Vă dau un exemplu: La 12.30 a început să ningă, nu poți să ai pretenția ca la 12.45 sau 13.00 să fie Domeniul Public deja pe strada pe care locuiești. La nivelul Comnitetului Local pentru Situații de Urgență există niște reguli foarte clare dupa care Domeniul Public intervine. Sunt stabilite străzi cu prioritate: urgența 1- șoseaua principală, urgența 2- Străzile Barițiu, A.Vlaicu, Repiblicii, drumul către Viișoara, drumul către spital, etc. Aici vreau să fac o precizare. Ar fi aberant ca dezapezirea să se facă într-o zonă oarecare a orașului, când drumul către spital trebuie curățat pentru că este o prioritate. Doamne ferește de un necaz, ambulanța trebuie să ajungă la spital, de aceea drumul trebuie curățat. Fiecare strada este curățată în funcție de prioritate, pe o scară de la 1 la 4. Acum că la o ora de când a început să ningă, o anumită strada nu este curățată, asta nu înseamnă că nu se va interveni, dar se va interveni în funcție de gradul de urgență.
Este pentru prima dată de când sunt în administrația publică locală când pe facebook (acolo toată lumea comentează), doar două persoane au comentat negativ vis-a-vis de modul cum s-a dezăpezit. Unul este un contracandidat la funcția de primar care și-a sters postarea imediat după, știind că a greșit, și un hater care nu știe nimic altceva decât să bage strâmbe toată ziua, dar noi nu îl băgăm în seamă. Am intervenit impecabil, de aceea lumea nici nu a comentat negativ pentru că dimineața la ora 9, străzile erau „negre”, repet, nu toate, dar în ordinea priorității s-a intervenit în așa manieră încât se circulă cum am declarat eu. Sunt cunoscut ca un primar care merge noaptea, când ninge, pentru a supraveghea lucrările. S-a circulat în condiții de iarnă, dar fără a avea blocaje sau străzi pe care să nu se poată intra în caz de urgență. Nu am avut astfel de probleme și pentru asta le mulțumesc colegilor de la Domeniu Public. Să nu credeți că lor le este ușor, să lucrez, noaptea la -10 grade, dar asta le este meseria pe care și-au ales-o și pe care o fac și o fac din ce în ce mai bine. Am văzut oameni care au ieșit cu copii și au făcut oameni de zăpadă, au scos săniile și s-au dus la saniuș. A fost o mare bucurie pentru copii, în special pentru că a nins. Eu privesc puțin mai departe și mă gândesc la ce se va întâmpla în situația în care apare o stare de necesitate: un incediu sau nevoia ca o salvare să meargă la o gravidă acasă.
Pe noi asta ne doare pentru că viața are prioritate. Rolul acelui nisip amestecat cu sare nu este doar zonal, să nu își închipuie nimeni că doar locul în care cade nisipul cu sare se topește. Din contră, în momentul când mașinile trec peste acest material, roțile mașinilor îl duc mai departe și așa ajunge pe toată strada. De ce credeți că șoseaua principală este prima care ajunge „neagră”? Cartiere precum Insula, Sâncrai sau Șarât unde circulația devine mai este mai intensă pe la 7, 8 dimineața, abea atunci se împrăștie mai bine nisipul și sarea și acest lucru este pe procedură nu pe povești inventate de Lojigan. Repet, prioritatea pentru noi este viața și atunci trebuie să asigurăm accesul indiferent că vorbim de Insula, Sâncrai, Blocuri, Lut, Centru sau Șarât.