Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, aniversată în data de 14 iunie, îmi exprim convingerea că la nivel național trebuie să conștientizăm populația asupra beneficiilor pentru semenii noștri aflați în dificultate, mai ales că suntem încă în pandemie, iar pericolul nu a trecut.
În mod evident, avem nevoie de o mai mare implicare a autorităţilor abilitate în scopul dinamizării şi eficientizării campaniilor naţionale de donare de sânge. Din experiența de până acum, marea majoritate a campaniilor de promovare a donării benevole de sânge nu au avut rezultatele aşteptate. Astfel de campanii au fost derulate de ONG-urile din domeniu şi au fost adresate îndeosebi persoanelor care doresc să doneze sânge benevol şi dispuse astfel să salveze vieţi omeneşti, fără a primi recompense şi nici tichetele valorice oferite de statul român. Din păcate, au existat cazuri în care nu s-a înregistrat nici măcar un singur donator benevol, fapt ce trebuie să pună pe gânduri autoritățile responsabile, în speță Ministerul Sănătății.
Îi felicit pe toți românii care au înțeles importanța deosebită a acestui act de suflet și generos de a dona sânge, mai ales pe cei care fac acest lucru în mod repetat. Din cauza solidarității și conștiinței lor, multe vieți au fost salvate și se bucură acum de o nouă șansă de a trăi sănătoși în continuare. Este vital acum ca un număr din ce în ce mai mare de oameni să înțeleagă că donarea este indispensabilă în tratarea anumitor boli, pentru care nu există până acum un produs capabil să substituie sângele uman. Consider că Ministerul Sănătăţii, împreună cu societatea civilă cu implicare în acest domeniu vital, trebuie să identifice de urgență măsurile de stimulare a donării de sânge, mai ales că românii nu prea sunt dornici să facă astfel de gesturi umanitare în lipsa unor beneficii.
Cu siguranță, avem nevoie, uneori, şi de gesturi simple, mici, care pot ajuta un număr mare de apropiați ai noştri aflaţi în suferință.