Doar câteva minute petrecute în Salina ajută la întărirea sistemului imunitar
Recomandate în egală măsură de medicii specialişti şi de balneofizioterapeuţi, curele în saline sunt benefice atât pentru bolnavi, cât şi pentru oamenii sănătoşi. Doar 30 de minute petrecute zilnic în salină ajută la menţinerea sănătăţii căilor respiratorii şi la întărirea sistemului imunitar, potrivit viata-libera.ro
Efectele benefice amintite se explică prin faptul că absorbţia aerosolilor salini dezinfectează organismul, fluidizează mucoasele, reface elasticitatea membranelor şi elimină toxinele. Totodată, jumătatea de oră petrecută sub pământ duce la scăderea PH-ului şi împiedică apariţia grupărilor de microorganisme responsabile pentru apariţia iritaţiilor aparatului respirator.
Potrivit medicilor, prin natura sa, sarea acţionează ca un dezinfectant, împiedicând, astfel, dezvoltarea culturilor microbiene. Pentru ca o astfel de cură să devină eficientă, trebuie să o urmaţi cel puţin şapte zile consecutive şi să o reluaţi la aproximativ jumătate de an. Atenţie, însă, la faptul că vorbim doar despre un tratament complementar celui prescris de medicul curant. Alături de salinele naturale, în ultimii ani au apărut şi în Galaţi saline artificiale. Din păcate, singura care mai funcţionează în prezent este situată pe strada Anul Revoluţiei 1848.
Ameliorează simptomele pe termen lung
Tocmai pentru că vorbim de un tratament adjuvant, cura într-o salină, naturală sau artificială, nu duce la vindecarea bolii, ci doar la ameliorarea simptomelor. Din acest motiv, tratamentul clasic nu trebuie întrerupt. „Mai ales în cazul copiilor care suferă de astm bronşic, chiar şi după câteva şedinţe în salină, rezultatele încep să apară, prin scăderea numărului şi a gravităţii crizelor. Este recomandabilă o cură pe trimestru, foarte benefic fiind şi aerul de pe plaja mării. Pentru ca efectul să fie maxim, tratamentul trebuie început într-o fază precoce a bolii”, explică dr. Valentin Boldea, medic de familie şi directorul DSP Galaţi.
Cele mai bune perioade
Dacă v-aţi hotărât să urmaţi o cură cu aerosoli salini, este bine să ştiţi că cele mai potrivite perioade din an sunt primăvara şi începutul verii. În salinele naturale, orele cele mai indicate pentru tratament sunt în timpul dimineţii, atunci când aerul este mai curat şi concentraţia de aerosoli mai mare. Alături de astm, curele în salină sunt benefice şi împotriva tusei cronice şi a bronşitei cronice.
Când nu este indicată
Medicii nu recomandă cura cu aerosoli salini persoanelor care suferă de anxietate sau care sunt claustrofobe (frica greu de controlat de spaţii închise, n.a.). Nici în cazul celor care suferă de tuberculoză, pneumonie sau gripă nu este indicată, deoarece există riscul de a transmite microbii persoanelor din jur. De asemenea, persoanele care ştiu că suferă de hipertensiune arterială sau de boli ale aparatului cardiovascular trebuie să întrebe medicul curant înainte de a merge la salină, deoarece sarea creşte şi mai mult tensiunea arterială.