Doamna prefect a adus un mesaj de salut și de apreciere pentru activitatea desfășurată de Arhiepiscopia Clujului în anul 2023, sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural și misionar-social, Biserica reprezentând unul dintre cei mai importanți parteneri ai comunităților.
A fost subliniată totodată importanța colaborării dintre instituțiile statului și Biserica Ortodoxă, în vederea promovării valorilor creștine și a identității naționale. S-au adresat de asemenea felicitări Arhiepiscopiei pentru manifestările dedicate aniversării a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Ortodoxe din Cluj, a 90 de ani de la sfințirea acesteia, precum și a 50 de ani de la ridicarea Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului la rangul de Arhiepiscopie și alegerea primului episcop-vicar.
De asemenea, ea a apreciat eforturile Arhiepiscopiei de a răspunde nevoilor spirituale și sociale ale persoanelor vârstnice și de a susține cultura și arta bisericească, prin proiectele desfășurate în „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.
Doamna prefect a încurajat Arhiepiscopia Clujului să continue misiunea în rândul tinerilor, prin organizarea de activități educative și formative, precum și implicarea tinerilor în proiecte de voluntariat și de cooperare internațională, astfel încât să ducem o luptă împreună împotriva comportamentelor deviante și a consumului de substanțe cu efect psiho-activ.
Doamna prefect a exprimat speranța că anul 2024 va fi un an de binecuvântare și de progres pentru Arhiepiscopie și pentru toți credincioșii ortodocși din județul. Ea a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei pentru invitația de a participa la Adunarea Eparhială și pentru relația de respect și de parteneriat dintre Instituția Prefectului și Arhiepiscopia Clujului.
Arhiepiscopia Clujului desfășoară în mod activ 62 de proiecte şi programe sociale prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, programe de educație adresate copiilor şi tinerilor, alină suferințele celor bolnavi şi dau speranță acolo unde nu mai este. Cu ajutorul unităților de cult, asociațiilor și fundațiilor eparhiale, costurile activităților filantropice, pentru cei 18.396 de beneficiari din 2023, s-au ridicat la peste 28.130.000 lei.
În ceea ce privește activitatea Arhiepiscopiei pentru 2024, urmare a votului celor 30 de membrii, din care 10 clerici și 20 de mireni, s-au adoptat spre implementare următoarele proiecte: „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca”, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca și la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, precum și la alte centre aflate în lucru sau în curs de finalizare.