„Stimați invitați, onorați reprezentanți ai Bazei 71 Aeriană, General “Emanoil Ionescu”,
Preacinstite fețe bisericești,
Îl comemorăm astăzi pe primul întregitor al națiunii române, domnitorul Mihai Voievod Viteazul, la 420 de ani de la asasinarea acestuia, în locul numit „Câmpia Turzii”. Faptele sale de arme, dârzenia și onestitatea și, mai presus de toate, dragostea de neam și Dumnezeu au consacrat cariera militară și administrativă a lui Mihai Viteazul, în cei 7 ani de domnie. Astfel, voievodul micului principat românesc de la nord de Dunăre a devenit cunoscut de la Istanbul, până la Praga, Mantova și chiar Statul Papal.
Fiind ultimul principe din dinastia Drăculeștilor, Mihai Voievod a înfăptuit ceea ce nici un alt voievod român n-a izbutit, de la Decebal – unirea tuturor românilor sub un singur sceptru și un singur steag.
Astăzi, stăm în fața bustului său, gândindu-ne că puterea și dorința de emancipare a domnitorului nostru a fost atât de mare, încât a fost nevoie de intervenția a trei mari puteri europene – Polonia, Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman, dar și de un asasinat mișelesc, pentru a-i opri ascensiunea.
Din faptele de arme și cele administrative realizate de Mihai Viteazul avem foarte multe de învățat. În primul rând, putem observa iscusința diplomatică, care a reieșit din negocierile cu Aron Tiranul, Sigismund Bathory sau Rudolf al II-lea de Habsburg, dar și din negocierile de pace, purtate cu Imperiul Otoman. În al doilea rând, observăm capacitățile de comandant, care au adus sub comanda lui atât ostași români, cât și mercenari din țări precum Valonia, Veneția, Serbia și Albania. Nu în ultimul rând, din cronici reiese implicarea voievodului față de bunăstarea iobagilor români din Transilvania și a cultului creștin-ortodox.
De asemenea, prin tratatul cu Sigismund Bathory, Mihai Voievod a obținut subordonarea ierarhică a bisericilor românești din Transilvania față de Mitropolia Ortodoxă de la Târgoviște. Ba mai mult, după încoronarea de la Alba Iulia, Mihai Voievod a înființat Mitropolia Ortodoxă de Alba Iulia – prima entitate ortodoxă română din spațiul intracarpatic. Un brav român care a luptat pentru cruce și pentru libertatea românilor – acesta a fost Mihai Viteazul – și care a sfârșit printr – un asasinat pus la cale de cei care se prezentau ca fiindu – i aliați. Într-o zi de 19 august 1601, Mihai Viteazul și-a pierdut viața și capul în locul numit „Câmpia Turzii”.
De altfel, luna august este una de tristă amintire pentru domnitorii munteni, deoarece nu putem uita că în 26 august 1714, la Istanbul, un alt domnitor muntean – Constantin Brîncoveanu – a fost executat, alături de cei 4 fii ai săi și de ginerele său, pentru curajul de a rămâne fidel creștinismului!
Astăzi, cinstim memoria bravilor domnitori români, amintindu-ne totodată de curajul demonstrat de aceștia pentru apărarea idealurilor naționale!
Dumnezeu să binecuvânteze națiunea română!”