<
Actualitate

Diminuarea abandonului şcolar a început cu copiii proveniţi din familii cu venituri reduse

Partidul Național Liberal continuă măsurile de reducere și prevenire a abandonului școlar. În prezent, Ministerul Educației derulează Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), subsumat programului România Educată și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).


Ministerul Educaţiei este preocupat în mod activ în diminuarea fenomenului abandonului şcolar, mai ales în ceea ce priveşte copiii ai căror părinţi au venituri reduse.
O soluţie în acest sens, agreată şi de sindicatele din învăţământ, ar fi acordarea unor bonuri de masă acestor familii, pentru ca astfel să fie stimulată posibilitatea trimiterii copiilor la şcoală. Astfel, se diminuează riscul ca banii respectivi să fie folosiţi în alte scopuri decât cele pentru hrana copiilor.
Din studiile şi rapoartele oficiale formulate în ultimii ani rezultă, fără echivoc, faptul că abandonul şcolar atinge cea mai ridicată rată în zonele rurale şi în rândul familiilor cu posibilităţi materiale reduse.

În foarte multe cazuri, aceste familii de la ţară preferă să şi ţină copiii acasă, să îşi ajute părinţii în gospodărie şi la creşterea animalelor, decât să îi dea la şcoli, aflate uneori la distanţe prea mari şi fără a avea acces la un transport adecvat spre și dinspre unitățile de învățământ.
O altă ipoteză de urmărit este majorarea cuantumului burselor sociale acordate acestor elevi aflați în risc de vulnerabilitate.
Astfel, ministrul liberal al Educaţiei a inițiat o strategie concretă pentru a sprijini prezenţa la şcoală a copiilor proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse, prin măsuri care să limiteze abandonul şcolar, aflat la cote alarmante în prezent în România.
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) beneficiază de o finanțare totală de 543 milioane de euro, în prima rundă de finanțare fiind deja aprobate 1.400 de cereri.


Beneficiarii acestei măsuri de susținere pot folosi fondurile puse la dispoziție nu doar pentru efectuarea unor ore de recuperare a cursurilor pierduteci și pentru diferite tipuri de burse.
Banii mai pot fi cheltuiți pentru achiziționarea a diverse dotări, precum și pentru susţinerea financiară de tabere școlare sau excursii pentru copiii fără posibilități.
În concluzie, este apreciabil faptul că prin acest program vor fi spriinite financiar peste 2.500 de unități de învățământ, cu până la 200.000 de euro/școală, în vederea obținerii dezideratului propus, cel de diminuare a fenomenului abandonului școlar.

Deputat PNL Cluj,CRISTINA BURCIU.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS