<
Actualitate

Dezrobirea romilor 2025

20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din Principatele Române, ziua în care clasa politică a vremii reprezentată atunci de Barbu Știrbei și Mihail Kogălniceanu au adoptat ultimul act oficial al lungului şi dificilului proces de emancipare a romilor: “Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Tării Româneşti”, prin care se elibera ultima categorie de robi, cei ai particularilor, acordiandu-se despăgubiri foştilor proprietari. Anul acesta se împlinesc 169 de ani de când romii din România au devenit liberi. La 28 august 1844, Departamentul Treburilor din lăuntrul Tării Româneşti a dat o dispozitie prin care proprietarii de rromi sunt obligaţi ca, in termen de 18 luni, să asigure statornicirea romilor nomazi în aşezări şi case.

Ziua de 8 aprilie a fost declarată oficial în 1990, în Serock, Polonia, Ziua Internațională a Romilor din întreaga lume, în onoarea primei mari întâlniri internaționale a reprezentanților romilor din 7-12 aprilie 1971 în Chelsfield, în apropiere de Londra.

Steagul a fost aprobat de reprezentanții a diferite comunități rome la primul Congres Mondial al Romilor, organizat la Orpington în 1971. Steagul este format dintr-un fundal de albastru și verde, reprezentând cerul și respectiv pământul, și o chakra roșie cu 16 raze în centru.

Imnul oficial al romilor de pretutindeni este melodia “Gelem, gelem”. Acesta a fost adoptat în timpul primului Congres Mondial al Romilor, din anul 1971, care s-a desfăşurat la Londra.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS