Sunt perioade în care ajungem să facem excese alimentare. Fie de sărbători, fie din cauză că uneori pur și simplu nu ne putem abține de la unele mâncăruri de care ajungem să facem abuz. O cură de detoxifiere te poate ajuta să elimini toxinele și să cureți organismul.
Detoxifierea este un proces natural prin care care organismul se curăță de toxine. O dietă de detoxifere este utilă pentru a ajuta organele implicate în procesul de digestie și curățare a colonului. Este un procedeu prin care poți ajuta organismul să curețe tot ce nu îi face bine, iar tu să te simți mai bine.
De ce este necesar să urmăm o dietă de detoxifiere și când este cel mai important să o aplicăm?
Organele corpului nostru au roluri speciale care ajută la curățarea organismului. Ficatul, rinichii, pielea, sistemul digestiv și plămânii lucrează pentru a elimina toxinele din organism. Dar, prin aport extern, poți ajuta acest proces.
Specialiștii recomandă ca dieta de detoxifere să nu fie urmată mai mult de 2-4 ori pe an. În caz contrar, poți crea dezechilbre ale corpului și poți declanșa probleme de sănătate.
De asemenea, este important să consulți medicul de familie sau un medic nutriționist înainte de a urma o astfel de dietă. Trebuie să ai o stare bună de sănătate pentru a urma o astfel de dietă.
Dieta de detoxifiere te poate ajuta să ai un corp sănătos, să diminuezi efectele unei diete bogate în grăsimi. Poate fi urmată după perioada de sărbători (atât cele de iarnă, cât și de Paști) când consumăm foarte multe preparate din carne.
Urmează o dietă de detoxifere când vrei o schimbare în dieta ta alimentară. Detoxifierea poate fi un început pentru a-ți schimba stilul de viață prin metode naturale, pentru a mânca mai sănătos.
Dacă te simți obosită, mesele tale conțin tot mai multe produse semiprocesate și nu mai ai energie, atunci ar trebui să încerci o dietă de detoxifere. Regimul alimentar al acestei diete te va ajuta să impui o schimbare în obiceiurile tale alimentare.
Important este să vrei să faci această schimbare, să înțelegi și să îți amintești de ce o faci.
Beneficiile detoxifierii se vor resimți atât în interior, cât și la exterior. Detoxifierea colonului va îmbunătăți procesul de digestie, iar curățarea corpului de toxine va avea efect și la exterior, în special asupra pielii. Mai departe îți oferim un ghid despre ce presupune procesul de detoxifiere, iar tu trebuie să găsești ce metode ți se potrivesc – ce afecțiuni ai și ce fel de regim poți ține, câte zile poți ține dieta, ce alimente poți consuma etc.
Curățarea corpului de toxine va ajuta pielea să fie mai curată și mai luminoasă. Pentru a avea o piele frumoasă nu e suficient să folosești cele mai bune produse de frumusețe, trebuie să lucrezi și de la interior.
Beneficiile detoxifierii vor ajuta corpul prin scăderea riscului de anumite boli și prin întărirea sistemului imunitar.
Ce trebuie făcut înainte de a începe cura de detoxifiere?
Dacă simți că a venit momentul să faci o schimbare în stilul tău de viață, vei să-l cureți de toxine și să începi să mănânci mai sănătos, atunci primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți programezi o consultație la doctor.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci înainte să te apuci de o dietă de detoxifiere este să îți faci un set de analize de sânge. Dieta de detoxifiere este contraindicată dacă suferi de anumite afecțiuni, cum ar fi: pietre la rinichi, început de diabet, tensiune arterială.
Dacă te regăsești în această situație, ar trebui să discuți cu mediul pentru a stabili ce fel de dieta poți urma fără să îți înrăutățească starea.
Cât timp trebuie să urmăm dieta?
O dietă de detoxifiere nu trebuie să dureze niciodată mai mult de 7 zile. Din cauză că în cadrul dietei organismul este privat de anumite alimente esențiale, privarea lui îndelungată de la ele te poate afecta și poți căpăta carențe de vitamine și minerale.
Dacă ți se pare prea mult, poți încerca detoxifierea rapidă. Detoxifierea rapidă poate fi realizată de-a lungul unei zile sau poți încerca varianta de 3 zile.
Care sunt cele mai bune alimente detoxifiante?
Pentru o dietă de detoxifere eficientă este recomandat să consumi cât mai multe fructe și legume în stare crudă. Sunt super sănătoase și vin la pachet cu multe alte beneficii – începând cu faptul că îți dau mai multă energie și te ajută să ai pielea curată și un abdomen plat. În plus, intensifică eliminarea toxinelor din organism, ceea ce înseamnă că, odată ce le introduci in dietă, ești pe drumul către un corp de vis.
Există servicii care îți pot oferi tot ce trebuie să consumi în dieta de detoxifiere, ca un ghid de detoxifiere – de la sucuri până la salate și alte alimente. Dar poți să te ocupi și tu acasă de tot ce ia nevoie în dieta de detoxifiere. Acasă îți poți realiza sucuri, salate, gustări sănătoase. Mai important, poți să îți prepari de acasă prânzul de luat la job ca să nu te abați de la program.
Fructele: Cele mai importante fructe care ne ajuta in procesul de detoxifiere sunt citricele, mango, kiwi, afinele, rodiile, merele, ananasu, perele, pepenele roșu și galben etc. Acestea conține antioxidanți, fibre și vitamine care ajută în procesul de eliminare al toxinelor.
Legumele: Când urmezi o dietă de detoxifiere legumele ocupă și ele un rol foarte important. Toate legume sunt recomandate și e bine să le consumi pe cât posibil în stare crudă. Însă unele legume au eficiență mai mare în procesul de detoxifiere. Anghinarele, sfecla, broccoli, varza rosie, conopida și morcovii sunt printre cele mai eficiente legume. Alte legume recomandate pentru consumare în dieta de detoxificare: fasole neagră, naut și linte.
Alune și semințe: nuci, susan, semințe de dovleac și de floarea soarelui, alune de pădure, migdale, caju
Goji: Au intrat destul de recent în categoria superalimentelor, dar își păstrează locul în top. Și-n varianta uscată, ca și în cea proaspată, sunt pline de vitamine, fier și betacaroten. Cât despre conținutul de antioxidanți – elemente ce combat radicalii liberi care îmbătrânesc și îmbolnăvesc organismul – trebuie să știi că acesta este la un nivel foarte ridicat, deci e bine să le consumi în fiecare zi.
Sfecla roșie: În afară de faptul că nu are multe calorii, sfecla roșie mustește de antioxidanți și ajută la diminuarea colesterolului rău. Chiar și în afara sezonului rece, n-o scoate de pe lista de cumpărături!
Semințe de in: Le poți adăuga mâncărurilor, ca topping, și vor face minuni asupra sănătății tale. Ajută procesul digestiv și îți furnizează acizi grași esențiali, inclusiv Omega 3, cunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii. De asemenea, reduc riscul apariției bolilor de inimă.
Ceaiuri: Fie că vorbim de ceai verde sau rooibos – ambele conţin niveluri importante de antioxidanți și, prin urmare, combat efectele nocive ale radicalilor liberi. Pentru un plus de beneficii, adaugă puțin ghimbir răzuit în cana de ceai – stimulează detoxifierea, are efecte antiinflamatorii și îmbunătățește circulația sanguină.
Spanac: Este un super aliment detoxifiant, pe care îl poți încorpora cu ușurință în rețetele tale. Poate fi adăugat în salate, dar și în supe sau alte gustări. Pentru că este plin de vitamine și minerale, spanacul s-a dovedit a fi bun și pentru menținerea sănătății oculare.
Usturoi: Are proprietăți antivirale, antiseptice și antibiotice și-n plus conține și peste 70 de compuși din sulf – care îl fac detoxifiantul perfect. Studiile spun că doi căței de usturoi pe zi țin medicul la distanță, așa că… poftă bună!
Crucifere: Conopida, varza, broccoli și varza de Bruxelles conțin sulforafan, un compus care scoate toxinele și chimicalele din corp. Cel mai bine ar fi să le consumi crude, în salate sau sucuri fresh ori în supe.
Anghinare: Este recunoscută pentru proprietatea ei de a detoxifia ficatul. În afara acestui beneficiu, anghinarea este foarte bogata în fibre, potasiu și calciu.
Care sunt cele mai bune ceaiuri detoxifiante?
Detoxifierea organismului se poate realiza și cu ajutorul unor ceaiuri. Sunt câteva plante care printre multiplele beneficii pe care le au, ajută corpul la eliminarea toxinelor.
Ceaiul de soc: acesta ne ajuta sa eliminam toxinele din corp, fiind diuretic si intr-o mica masura laxativ
Ceaiul de urzică: Urzica se știe deja că este o plantă cu beneficii extraordinare. De regulă, se consumă ca mâncare. Dar îți poți face și ceai din urzici în perioada de detoxifiere pentru că substanțele din ea ajuta la îndepărtarea toxinelor din organism.
Ceaiul verde: Ceaiul verde este un ceai benefic pentru toată lumea. Este bogat în antioxidanți și ajută la reglarea nivelului de colesterol. Îl poți consuma și în afara perioadei de detoxifiere.
Ceaiul de menta: Ceaiul de mentă ajută la o bună funcționare a digestiei
Ceaiul de gălbenele: Ceaiul de gălbenele are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Ajută la eliminarea toxinelor din corp și protejează ficatul.
Ce alimente trebuie să evităm în timpul detoxifierii?
Mai sus vă spuneam alimentele care sunt permise în perioada detoxifierii. Însă mai importantă cred că e lista alimentelor care nu sunt permise:
Produsele lactate: Este bine ca în perioada în care ții o dietă de detoxifiere să renunți la toate produsele lactate. Nu trebuie să renunți de tot, dar pentru ca dieta de detoxifiere să dea rezultate, e recomandat să înlături anumite alimente din dieta ta alimentară. Produsele lactate sunt acide pentru corp și încetinesc procesul de detoxifiere.
Carnea de porc sau de vită: Carnea încetinește digestia, iar curățarea organismului nu se va realiza în totalitate.
Cerealele care conțin gluten: Pot cauza balonare, indigestie și constipare. Opusul la ce trebuie să se întâmple în perioada de detoxifiere.
Alcoolul: Este toxic pentru ficat și reduce nivelul unor minerale care ajută organismul să se curețe. În perioada de detoxifiere e bine să renunți la băuturi alcoolice pentru ca procesul de eliminare de toxine să fie complet.
Dulciurile: Zahărurile încetinesc procesul de detoxifiere. Dacă treci cu bine de perioada de detoxifiere, vei observa că nu vei avea la fel de mult poftă “de ceva dulce”. Așa că e posibil ca dieta să te scape de pofta de produse cu conținut mare de zahăr. La această categorie intră și băuturile acidulate. În perioada de detoxifere este recomandat să bei mult apă și sucuri din legume și fructe proaspete.
Reguli de bază în detox
-Detoxifierea începe cu organele de detoxifiere cel mai puțin afectate (cele intens afectate sunt lăsate la sfârșit).
-Detoxifierea colonului este baza oricărui program de detoxifiere.
-Detoxifierea limfatică și a rinichilor ar trebui să o preceadă întotdeauna pe cea a ficatului.
-Imediat după detoxifierea limfatică, se recomandă hidratare intensivă și mișcare moderată (plimbare, înot), dar nu efort de mare intensitate (nu alergare).
-Organismele obosite nu au destulă energie pentru o detoxifiere adecvată: înainte și în timpul detoxifierii refă-ți rezervele energetice prin odihnă fizică și psihică și consumând alimente foarte nutritive.
-Reacțiile obișnuite la detoxifiere (răceli repetate, diaree, dureri de cap, dureri articulare, erupții cutanate) vor fi minime dacă aplici procedurile de detoxifiere în etape, gradat.
-În timpul detoxifierii, bea multă apă.
-Consumă multe legume și fructe, pentru că sprijină procesul de detoxifiere
-Dimineața bea sucuri de legume și apă cu lămâie.
-Pe parcursul zilei bea doar apă simplă (cu conținut foarte scăzut de minerale, băută în reprize mici de 30 ml odată), pentru că are cel mai bun efect detox. Aportul de apă ar trebui să fie de minimum 1,5 litri (opt pahare) pe zi, dar este nevoie de doi-trei litri pe zi în timpul unei detoxifieri intensive. Sucurile proaspete de fructe/legume sau ceaiurile specifice pentru detoxifiere sunt, de asemenea, recomandate.
-Fă exerciții cardio.