Oricine poate spune multe despre cel mai reprezentativ poet pe care România l-a avut și îl are în continuare, trăind viu prin poeziile recitate de către elevi și profesori, Mihai Eminescu. Însă, am decis că nimeni nu poate vorbi mai la subiect decât un prof. dr. în istorie.
Am luat legătura cu Răzvan Neagu, o figură tot mai vizibilă în municipiul Turda. O persoană care prezintă istoria acestei țări, pe înțelesul tuturor. Recent, Prof. Dr. Răzvan Neagu a primit de la ÎPS Andrei, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Cruce Transilvană, în semn de respect și implicare în comunitatea din Turda. Așadar, implicarea lui Răzvan în rândul comunității ne-a determinat să îl întrebăm câteva aspecte legate de Eminescu.
Iar prof Razvan, cu multă bunăvoință, ne-a povestit din trecut, despre tot ce a însemnat și înseamnă Mihai Eminescu pentru România. Vă recomandăm să citiți cu atenție următoarele rânduri.
„Mihai Eminescu înseamnă pentru România, una dintre cele mai mari, importante şi reprezentaitve personalităţi pe care le-a dat acest popor. Relevanţa sa în istoria culturală a românilor este dată de valoarea operei sale, care s-a impus la nivelul conştiinţei naţionale. Marele autor a fost cel care a cizelat şi perfecţionat limba română, având o contribuţie fundamentală la istoria acestei ţări. Eminescu reprezintă România şi fiecare român. Se poate afirma, fără a greşi, că opera sa face parte integrantă din patrimoniul naţional românesc. Eminescu este prin excelenţă poetul naţional, opera sa lirică abordând o gamă variată de teme şi subiecte, precum dragostea, natura, istoria, folclorul, condiţia artistului, familia, scurgerea timpului, inechităţile sociale şi chiar politica. El face parte integrantă a culturii europene a vremii şi mai ales a curentului romantic. Mihai Eminescu este mai puţin este cunoscut ca gânditor politic, din acest punct de vedere înscriindu-se în curentul conservator. El a fost redactor al ziarului bucureştean Timpul, în care şi-a exprimat opţiunile şi viziunea politică. Eminescu a fost un om al timpului său, însă prin opera sa de o valoare inestimabilă şi-a câştigat pe deplin meritat nemuurirea. Momentul Eminescu în cultura română, poate fi apreciat ca un unul de sinteză şi deschizători de noi orizonturi spre viitor. Adunând şi perfecţionând experienţa livrescă a poeţilor Văcăreşti, a lui Vasile Alecsandri şi a întregii generaţii paşoptiste, Mihai Eminescu şi-a câştigat renumele de Luceafărul poeziei româneşti şi poet naţional. Dacă ne uităm în traseul său intelectual formativ vom observa că Eminescu a gustat din seva culturală a fiecărei provincii româneşti, realizând la nivel cultural şi spiritual o Mare Unire avant la lettre. La aceasta, el a ştiut să adauge magistral experienţa europeană. S-a format ca om şi intelectual la Cernăuţi, a colindat cu diverse trupe de teatru Transilvania şi Banatul (Blaj, Sibiu, Sibiu, Timişoara, Lugoj), Ţara Românească şi Moldova. Ulterior, şi-a astâmpărat setea de cunoaştere la Viena şi Berlin, unde a intrat în contact cu ideile europene ale vremii. Revenit de la studii, Eminescu nu şi-a găsit un loc aşezat în ţara sa. El a exprimat cel mai bine acest sentiment în poezia Glossa :
Privitor ca la teatru
Tu în lume să te-nchipui
Joace unul și pe patru
Totuși tu ghici-vei chipu-i,
Și de plânge, de se ceartă,
Tu în colț petreci în tine
Și-nțelegi din a lor artă
Ce e rău și ce e bine.
A legat prietenii cu Ion Creangă, Ioan Luca Caragiale sau Ioan Slavici. Mihai Eminescu şi-a iubit ţara şi poporul din care făcea parte. A fost un patriot autentic, iar sentimentele sale erau profunde şi sincere. Eminescu a trăit foarte puţin, abia 39 de ani. Cum ar fost să fie trăit cel puţin 80 şi să fie activ până la, să zicem, 70 de ani? La ce grad şi standard ar fi adus limba română? Marele poet a fost un om credincios. Mai puţin este cunoscut faptul că el a fost cel care a propus în 1877 ridicarea unei Catedrale naţionale, care să omagieze jertfa militarilor români din Războiul pentru independenţă. Mihai Eminescu a fost o personalitate care a fascinat lumea intelectuală a României. Practic, toţi marii intelectuali români au avut ceva de spus despre Eminescu, dar poate cele mai inspirate cuvinte i le-a adresat filosoful Constantin Noica care spunea că Eminescu este omul deplin al culturii române. Mihai Eminescu ne-a lăsat nouă tuturor o moştenire inestimabilă: o operă de o valoare perenă şi o limbă română de o valoare europeană. De aceea, considerăm că academicianul Eugen Simion a fost deosebit de inspirat când a propus că ziua de naştere naştere a poetului să fie declarată Ziua culturii române. Eminescu este românul prin excelenţă, chiar dacă nu sesizăm aceasta, Eminescu este în fiecare din noi. Prin Mihai Eminescu, noi românii ne-am câştigat nemurirea.” Prof. Dr. Răzvan Mihai Neagu