Mig 21 a fost și va rămâne emblematic pentru aviația română
Luni 15 ianuarie 2023, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii a avut loc ceremonialul militar de retragerea a aeronavei Mig 21 din serviciu. La acest eveniment istoric pentru aviația militară au fost invitați oficialități locale, locțiitorul Statului Major al Forțelor Aeriene dl Leonard-Gabriel Baraboi, General de Flotilă Aeriană dar și cadre mlitare în rezervă, care au și-au desfășurat activitatea în această unitate de elită a aviației române din Câmpia Turzii. Prin bunăvoința lor am făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce a fost pentru domniile lor, acest avion Mig 21, dar și această unitate de aviație din Câmpia Turzii.
Rep.: Am onoarea să vă salut, stăm de vorbă cu:
Lazăr Petru, comandor în rezervă, pilot pe Mig 21 Lancer și comandant la Unitatea Militră 01969 Câmpia Turzii: -Mă numesc Lazăr Petru și am venit în această unitate de elită a aviației românești, în iulie 1989 unde am preluat funcția de comandant al acestui regiment, și mi-am desfășurat activitatea timp de 10 ani pe acest aerodrom.
Rep.: Ce puteți să ne spuneți despre această aeronavă Mig 21?
Lazăr Petru: Ca și pilot am zburat foarte mult cu acest avion, cam 2000 de ore de zbor, un avion foarte bun din punctul meu de vedere. Probleme nu am avut, am executat misuni de luptă, misiuni de acrobație și cea mai importantă a fost de poliție aeriană.
Rep.: Ce sentiment vă cuprinde la retragerea aeronavei Mig 21 din serviciu?
Lazăr Petru: Mă bucur și plâng în același timp, plâng pentru că o aeronavă destul de bună m-a servit 27 de ani, mi-am îndeplinit toate atribuțiunile de pilot. Am un sentiment de regret dar și de bucurie că am ajuns să schimbăm și noi în sfârșit tehnica pentru generația tânără, mult mai avansată din punct de vedere aerodinamic și aparatură și tot ce conține un avion.