<
Actualitate

Despre frumuseţea dansului, cu profesor Felicia Burean

Dansul este o artă, o formă de exprimare a emoţiilor şi a sentimentelor. Dansul te motivează şi te încurajează să lași emoția să se nască într-o mișcare prin care exprimi ceea ce simți, în armonie cu muzica şi într-un mod care să te reprezinte.
Despre frumuseţea dansului am vorbit cu profesor Felicia Burean care are o activitate intensă la Clubul Copiilor Turda şi care reuşeşte să le transmită elevelor sale setea de dans pentru că „dansul frumos se naşte din setea de dans”.
Denisa Mărginean: Pentru început, vă rog să ne povestiți despre activitatea dumneavoastră în cadrul Clubului Copiilor Turda și să ne introduceți în lumea dansului.


Felicia Burean: Activitatea în cadrul Clubului Copiilor a început în urmă cu 28 de ani. Am rămas atașată de această instituție, de colegi, nu în ultimul rând, de copiii cu care lucrez. În decursul anilor au fost multe generații de copii care au frecventat cercul de gimnastică, dorind să învețe lucruri noi, elemente de gimnastică, să participe la competițiile de gen.
D.M: De unde pasiunea dumneavoastră pentru gimnastică și dans?
F.B: Pasiunea pentru gimnastică a început de la frageda vârstă de 6 ani, când am plecat la Şcoala de Gimnastică din Deva. Aici am activat 12 ani în sportul de performanță, participând la numeroase concursuri naționale și internaționale împreună cu lotul de junioare. Din timpul liceului am avut ambiția să ajung antrenoare de gimnastică și am reușit să rămân în acest domeniu de activitate. Am dorit și îmi doresc în continuare să îi învăț pe elevii mei tot ce am reușit să acumulez de la antrenorii mei, să transmit mai departe nu doar tehnici, ci mai ales să îi ajut să-și dezvolte o mentalitate de învingători, o dârzenie specifică sportului, dar și eleganța și delicatețea pe care o putem lua din dans.
D.M: Cum au luat naștere formațiile de dans din cadrul Clubului Copiilor ?
F.B. Dansul a fost doar o pasiune, dar pe parcursul anilor, văzând că avem rezultate, m-am gândit că am putea să ne facem formații după categoria de vârstă a fetelor. Așa s-au format grupe bune de eleve cu care ne-am prezentat la numeroase concursuri, festivități și activități din municipiul Turda. Prima formație a fost ”Millenium Dance”, formată din eleve cu vârsta de 9-15 ani, apoi am continuat cu ”Millenium Junior”, formația de majorete și „Gymastics Stars”.
D.M: Ştiu că aveţi o activitate intensă la Clubul Copiilor Turda. Ce anume vă motivează?
F.B: Când vezi bucuria și plăcerea cu care fetele vin la antrenamente, nu mai ai nevoie de alte imbolduri. Iar părinții ne sprijină foarte mult. Un avantaj este dat și de faptul că, la noi, activitatea este mult mai relaxată, nu este atât de strict, ca la orele de educație fizică. Însă, cu toate acestea, majoritatea fetelor care vin la cursurile noastre sunt foarte harnice și reușim să îmbinăm munca asiduă cu distracția, ceea ce aduce rezultate. Mai avem și sprijinul părinților, mai ales a mămicilor, care ne sprijină în toate sensurile, și le mulțumesc și pe această cale. În plus, ca să fac o glumă, mai pot cita din cineva: „Fac ce îmi place și mai sunt și plătită pentru asta”, ce mi-aș putea dori mai mult?
D.M: Care considerați că sunt calităţile care evidențiază un dansator?
F.B: Din punctul nostru de vedere, unui dansator trebuie, în primul rând, să-i placă tot ceea ce face. Pentru că este greu, vorbim de antrenamente, mai mult sau mai puțin obositoare, intervine rutina, uneori este nevoie să aibă și o dietă corespunzătoare. Întrebarea dumneavoastră necesită un răspuns atât de complex încât nu vi-l pot da, complet, aici. Din experiența noastră vă mai pot spune că există copii mai mult sau mai puțin talentați, cu unii trebuie să lucrăm mai mult, cu alții este suficient un timp mai scurt, mai puține repetiții, însă pe toți îi încurajăm să se distreze, să facă totul cu plăcere, iar atunci toate antrenamentele par ușoare și abia aștepți să vină ora să mergi la sală. Iar la noi, pentru că evoluăm foarte mult cu formațiile, mai este nevoie de o coordonare exactă, de atenție și disciplină. Iar fetele noastre au din plin aceste calități, iar cele mai noi le dobândesc pas cu pas.
D.M: Este mai ușor să înveți să dansezi de la o vârstă fragedă?
F.B: „Dansul nu are vârstă”, spunea cineva, se poate învăța indiferent dacă o faci din plăcere sau dacă ajungi la performanță dar, cu siguranță, de la o vârstă mai fragedă totul este mai ușor.


D.M: Care consideraţi ca ar fi cel mai dificil stil de dans şi de ce?
F.B: Fiecare stil de dans are particularitățile sale. Pentru elevele mele este mai dificil „street-dance”-ul. Acest dans a evoluat în spații publice, îmbină mai multe stiluri și totodată interacționează cu publicul.
D.M: Ce părere aveţi despre dansul modern vs dansul sportiv?
F.B: Sunt foarte diferite. Noi practicăm acel dans cu mai puține pretenții, suntem amatori și avem un număr destul de mic de antrenamente. Cei care aleg să urmeze calea dansului sportiv aleg calea mai grea, cu mai multe antrenamente și mai multe cheltuieli. Depinde ce își doresc copiii și părinții. Eu admir foarte mult munca făcută de Diana și Alin Miron la Clubul de Dans Potaissa Turda, sunt la alt nivel. Noi suntem mai pliați pe genuri de activități specifice tuturor Cluburilor Copiilor din țară, cu care avem competiții comune.
D.M: Cum vedeţi evoluţia dansului pe viitor?
F.B: Așa cum am constatat în acești 28 de ani de activitate, an de an vin alte și alte fete dornice să practice dansul, să petreacă ore minunate la antrenamente. Nu cred că o să lipsească niciodată dorința de a practica un pic de gimnastică, un pic de dans, toate benefice pentru sănătate și pentru dezvoltarea copiilor. Nu știu cât evoluează dansul, însă pot să vă spun că au evoluat metodele de predare, modalitățile de susținere a antrenamentelor, mă refer aici la mijloacele tehnice, la aparatura care ne asigură fundalul sonor etc. Acum ne este puțin mai ușor decât în urmă cu 20 de ani, putem găsi muzica adecvată mai ușor și o putem reda mai simplu, astfel că repertoriul este mai variat și competițiile mai ușor de pregătit. Însă toate acestea nu pot suplini orele de antrenament, repetițiile…
D.M: De ce ar trebui să se îndrepte o tânără spre dans?
F.B: Pentru că se va dezvolta armonios, va fi și mai pregătită pentru interacțiunea socială. Noi aici învățăm multe lucruri dar ne și distrăm, ne relaxăm după orele de școală, astfel că fetele noastre au un tonus foarte bun. La noi fetele își fac prietene noi, iar prieteniile durează, uneori, o viață. Iar sportul este sănătate, nu-i așa?
D.M: Care este cea mai importantă realizare de până acum?
F.B: Sincer, toate realizările au fost importante, dar cea mai de succes a fost participarea în Franța, la Angoulême, cu un ansamblu de gimnastică de la Clubul Copiilor, alături de gimnaști din Spania, Germania și Italia.
D.M: Ce mesaj aveţi pentru tinerii care sunt pasionaţi de dans , dar n-au curajul să facă din asta o meserie?
F.B: În primul rând trebuie să-ți placă meseria ta, ceea ce faci, să iubești copiii, deoarece ei sunt cei care ne aduc bucurii și satisfacția lucrului bine făcut. Un exemplu elocvent este chiar nepoata mea, care a practicat dansul de la vârsta de 5 ani, urmând apoi școala și Liceul de Coregrafie, iar în curând va fi proaspătă absolventă a Facultății în acest domeniu și bineînțeles va dori să practice această meserie.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS